Αντιφασίστες διαδηλωτές γκρέμισαν άγαλμα των «Νοτίων» στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ

2472
νοτίων

Φωνάζοντας «Όχι στην Κου Κλουξ Κλαν, όχι φασιστικές ΗΠΑ» οι διαδηλωτές πέρασαν ένα σκοινί γύρω απ’ το λαιμό ενός αγάλματος που αναπαριστά έναν στρατιώτη των Νοτίων και άρχισαν να τραβούν.
Το πλήθος έκανε πίσω και το μπρούτζινο άγαλμα σωριάστηκε με πάταγο στο έδαφος.

Από το Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια μέχρι τη Νέα Ορλεάνη οι αρχές απομάκρυναν ή σκέφτονται να απομακρύνουν μνημεία της Συνομοσπονδίας προκαλώντας ενίοτε βίαιες αντιδράσεις. Αλλά στο Durham της Βόρειας Καρολίνας οι πολέμιοι των συμβόλων του Νότου πήραν την κατάσταση στα χέρια τους.
Λίγο μετά τις επτά το απόγευμα τοπική ώρα οι διαδηλωτές – μέρος μιας ομάδας άνω των 100 ατόμων, που περιλάμβανε αντιφασίστες διαδηλωτές και μέλη οργανώσεων όπως οι «Δημοκρατικοί Σοσιαλιστές της Αμερικής», το «Παγκόσμιο Εργατικό Κόμμα» και οι «Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου»- γκρέμισαν το άγαλμα του στρατιώτη της Συνομοσπονδίας που στεκόταν μπροστά από το δικαστήριο της κομητείας Durham από το 1924 με την επιγραφή «Στη μνήμη των παιδιών που φορούσαν τις γκρι στολές».

Το άγαλμα σωριάστηκε κατάμουτρα στο έδαφος εν μέσω πανηγυρισμών από το πλήθος, ενώ ορισμένοι άρχισαν να το ποδοπατούν και να το κλωτσούν, ενώ άλλοι τραβούσαν φωτογραφίες δίπλα του.

«Ήταν μια απάντηση», είπαν οι διαδηλωτές,  «στη βία των ακροδεξιών στο Σάρλοτσβιλ», όπου το περασμένο Σάββατο ένας 20χρονος ρατσιστής έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε πλήθος αντιφασιστών ακτιβιστών σκοτώνοντας μια 32χρονη και τραυματίζοντας άλλα 19 άτομα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας