Αντιδράσεις Γερμανίας και πηγών (!) της ΕΕ στην ελληνογαλλική συμφωνία-Σιωπή ΝΑΤΟ

757
Αντιδράσεις Γερμανίας και πηγών

Η ελληνογαλλική συμφωνία περιέχει «σαφείς αναφορές» στην ιδιότητα των δύο χωρών ως κρατών – μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και «δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», ανέφερε συγκεκριμένα εκρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση της συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας», προσέθεσε ο ίδιος.

Και διευκρίνισε ότι «πρόκειται για μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητά τους ως κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων».

Πηγές της ΕΕ

Και η ΕΕ θεωρεί τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, ως συμβολή για την ευρωπαϊκή άμυνα. Όπως ανέφερε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, Ελλάδα και Γαλλία ενημέρωσαν την Eπιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων για την υπογραφή της εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας

Η ίδια πηγή, την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία «θα καταστήσει δυνατή την περαιτέρω συμβολή στην ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωατλαντική ασφάλεια».

Προσέθεσε ότι «είναι μια στρατηγική εταιρική σχέση που ενισχύει τους δεσμούς Ελλάδας – Γαλλίας με πλήρη σεβασμό των δεσμεύσεων εντός της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν είπε ότι μια τέτοια στρατηγική εταιρική σχέση είναι ασυμβίβαστη με μια συμμαχία».

Η ενόχληση της Τουρκίας

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Τουρκίας όπου κατηγόρησε την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές θέσεις» σε ό,τι αφορά στις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο.

Θέσεις μάλιστα που, όπως ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ, είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο.

Σχολιάζοντας αυτή καθ’ αυτή τη συμφωνία με τη Γαλλία, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «μάταιες προσπάθειες» που «θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Κουνά, δε, το δάχτυλο στην Ελλάδα ότι αντί για συνεργασία, επιλέγει την πολιτική εξοπλισμών, απομόνωσης και αποξένωσης της Τουρκίας. Μια πολιτική που, σύμφωνα με την Άγκυρα, «θα βλάψει την ίδια (σ.σ. την Ελλάδα) και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Συνεχίζεται η αδιέξοδη παγίδα των διερευνητικών επαφών

Παρά το τεταμένο κλίμα, οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας συνεχίζονται με φόντο την ένταση των τελευταίων ημερών,χωρίς ωστόσο να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν τη διεξαγωγή τους να γίνεται την επόμενη εβδομάδα, τα δύο υπουργεία Εξωτερικών εξέδωσαν λιτές ανακοινώσεις στις οποίες κάνουν γνωστό πως ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα λάβει χώρα στην Άγκυρα, στις 6 Οκτωβρίου 2021.

Aπό ελληνικής πλευράς, στη σύνθεση της ομάδας παραμένει μόνο ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, καθώς θα αντικατασταθούν τόσο ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού όσο και η διπλωμάτης Ιφιγένεια Καναρά, από τον Θεοχάρη Λαλάκο, που είναι ο γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, αλλά και η Ευαγγελία Γραμματίκα που είναι η διευθύντρια του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών.

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών

Ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλά, ωστόσο γίνεται ένα βήμα για τη βελτίωση του κλίματος καθώς έχουν μεσολαβήσει έξι μήνες από την τελευταία συνάντηση. Από την Αθήνα ξεκαθαρίζεται, πάντως, κατά την πάγια τακτική πως οι διμερείς επαφές με την Άγκυρα αφορούν μόνο στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας