«Αντίποινα» Πούτιν για Λουκασένκο-Κλείνει στην ΕΕ τον εναέριο χώρο Ρωσίας

456

Νέα διάσταση λαμβάνει η κόντρα της Δύσης με τη Λευκορωσία και τον Alexander Lukashenko για την κρατική αεροπειρατεία του αεροσκάφους της Ryanair και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Roman Protasevich, καθώς στη διαμάχη εμπλέκεται πλέον ενεργά και η Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας, η Ρωσία απαγορεύει στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να εισέλθουν στον εναέριο χώρο της, όσο η ΕΕ διατηρεί σε αποκλεισμό τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Μέχρι στιγμής από την απαγόρευση έχουν επηρεαστεί η Airfrance και η Austrian Airlines, καθώς ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες πτήσεις για τη Μόσχα.
Τις ακυρώσεις των πτήσεων επιβεβαίωσε το πρακτορείο Interfax, το οποίο σημειώνει ότι επισήμως δεν έχει αποκαταστάθεί η αεροπορική κίνηση ανάμεσα στη Γαλλία και τη Ρωσία, λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο, πραγματοποιούνται πτήσεις με ειδικό καθεστώς.
Κάθε πτήση πρέπει να λάβει ξεχωριστεί άδεια από τις ρωσικές αρχές, όπως αναφέρουν οι πηγές που επικαλείται το Interfax.


H συνάντηση Putin – Lukashenko

Σήμερα άλλωστε θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Alexander Lukasenko, στη σκιά της κόντρας που έχει ξεσπάσει με τη Δύση για την «αεροπειρατεία» στο αεροσκάφος της Ryanair και της σύλληψης του δημοσιογράφου Roman Protasevich.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συζητήσουν σήμερα στην άτυπη συνάντηση «Gymnich», το ενδεχόμενο της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Η ατζέντα

 

Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν «τα επίκαιρα ζητήματα της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, η υλοποίηση των κοινών σχεδίων στον εμπορικό-οικονομικό, ενεργειακό και πολιτιστικό-ανθρωπιστικό τομέα, καθώς και τα θέματα προώθησης της ενοποίησης στο πλαίσιο του Ενωσιακού κράτους», σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου Dmitri Peskov, έως χθες, Τετάρτη, δεν προβλέπονταν δηλώσεις ή ανακοινώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο.
Στις σχετικές ανακοινώσεις ουδεμία έως τώρα αναφορά δεν υπάρχει σε τυχόν συζήτηση της υπόθεσης του συλληφθέντος στο Μινσκ Roman Protasevich, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε επαφή και παρέχει προξενική υποστήριξη στην σύντροφο του, Ρωσίδα υπήκοο Sofia Sapega.

Ο ίδιος ο Lukashenko, ερωτηθείς από το λευκορωσικό πρακτορείο «Μπέλτα», είπε ότι δεν θα ήθελε να κατονομάσει συγκεκριμένα θέματα, αλλά «κυρίως λόγος θα γίνει για την οικονομία».
Η προηγούμενη συνάντηση των δύο ήταν μόλις στις 22 Απριλίου στο Κρεμλίνο και είχε διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις ώρες.

Το λεγόμενο «Ενωσιακό Κράτος» είναι μια υπερκρατική μορφή ενοποίησης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, η οποία έχει συμφωνηθεί τελευταία φορά από το 1998 και προωθείται με αργούς ρυθμούς τμηματικής δημιουργίας ενιαίων πολιτικών, οικονομικών, αμυντικών, τελωνειακών, συναλλαγματικών, νομικών, ανθρωπιστικών και πολιτιστικών δομών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας