Ανατροπή στις αγορές: Από το «ράλι» στο κόκκινο παντού

1187
αγορές

Οι αγορές προετοιμάζονταν για σαμπάνιες όταν την Κυριακή είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που ήθελαν τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη να είναι μία ανάσα από την εμπορική συμφωνία. Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε όχι απλά να χαλάσει το πάρτι, αλλά να ανατρέψει τα πάντα. Ενώ από τις αρχές του έτους μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα, το δολάριο, ακόμη και τα κρυπτονομίσματα- όλα κινούνταν ανοδικά σε απόλυτο συγχρονισμό, σήμερα τα χρηματιστηριακά ταμπλό δείχνουν βαθύ κόκκινο. Έχουμε την πλήρη ανατροπή και το ερώτημα είναι ένα: ποια θα είναι η συνέχεια;

Μετά την προειδοποίηση Τραμπ για αύξηση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές από το 10% στο 25% και τις πληροφορίες που θέλουν το Πεκίνο να σκέφτεται να ακυρώσει τις προγραμματισμένες για αυτή την εβδομάδα διαπραγματεύσεις 

Η εικόνα σε Ασία και Ευρώπη 

Σφυροκόπημα δέχθηκαν οι κινεζικές μετοχές με τον Σύνθετο Δείκτη στη Σαγκάη να καταγράφει πτώση 5,6%, ενώ ενδοσυνεδρικά είχε υποχωρήσει ακόμη και περισσότερο από 6%. Στο σύνολό τους οι δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων βρέθηκαν στο κόκκινο. Στην Ευρώπη πτώση 1,35% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Ο κλάδος αυτοκινήτου κάνει με το «καλημέρα» βουτιά 3,6%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις αρχές Φεβρουαρίου. Στη Φραγκφούρτη ο DAX είναι στο -1,8% και στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί -2%. Στο -1,45% και ο Γ.Δ. στο Χ.Α.

Τα futures των αμερικανικών μετοχών δείχνουν ότι το άνοιγμα της συνεδρίασης στη Wall Street θα βρει τους δείκτες να υποχωρούν 2%. Πτώση άνω του 2% έχουμε και για τις τιμές του πετρελαίου με το μπρεντ στα 69,3 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό λίγο πάνω από τα 60 δολάρια. Στην αγορά συναλλάγματος το γιουάν υποτιμάται 1,3%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από το 2016. Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια του χρυσού.

Το 2019 εξελισσόταν σε ένα έτος κατά το οποίο όπου και εάν είχε επενδύσει κανείς ήταν εξαιρετικά δύσκολο να χάσει. Αν αυτό ακουγόταν πολύ καλό για να είναι αληθινό, ήταν μάλλον επειδή όντως είναι.

Το συγχρονισμένο ράλι 

Ας θυμηθούμε όμως τι ακριβώς είχε συμβεί. Από τις αρχές του έτους οι μετοχές σκαρφάλωναν σε ολοένα και σε υψηλότερα σημεία, με τον αμερικανικό S&P 500 να έχει ενισχυθεί 18% και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ακολουθεί με κέρδη 16%. Το άλμα του πετρελαίου κατά περίπου 35% οδήγησε επίσης τον δείκτη εμπορευμάτων S&P GSCI commodity index σε άνοδο της τάξης του 18%, παρά το γεγονός ότι στο ίδιο διάστημα είχαμε ανατίμηση του δολαρίου. Καθώς μέταλλα, ενεργειακά και αγροτικά προϊόντα εμπορεύονται στην πλειονότητά τους σε αμερικανικό νόμισμα, όσο αυτό ανεβαίνει τόσο θα έπρεπε να πιέζονται οι τιμές τους. Αυτό όμως δεν συνέβαινε.

Για αρκετούς ειδικούς το «ράλι για τα πάντα» ήταν περισσότερο πηγή ανησυχίας, παρά ενθαρρυντική ένδειξη. Όταν μάλιστα οι επενδυτές στρέφονται μαζικά ακόμη σε προϊόντα, που ήταν οι αρνητικοί πρωταγωνιστές της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, τότε ίσως κάτι πηγαίνει πολύ στραβά, προειδοποιούσαν.

Ήμασταν σε μία νέα φάση αδικαιολόγητης ευφορίας; Και εάν ναι, τότε γιατί οι επενδυτές στρέφονται παράλληλα και σε επιλογές, που θεωρούνται «καταφύγια»; Ενώ φαίνεται να αντιλαμβάνονται και να συμμερίζονται την πληθώρα κινδύνων, που ελλοχεύουν- οικονομική επιβράδυνση, εμπορικές αντιπαραθέσεις, γεωπολιτικές εντάσεις, πολιτική αβεβαιότητα- οι επενδυτές δεν μπορούν με τίποτα να περιορίσουν την «όρεξή» τους για ρίσκο.

Τι μαρτυρά το πρόσφατο παρελθόν

Προσπαθούν απλώς να την αντισταθμίσουν διαφοροποιώντας το χαρτοφυλάκιό τους κατά τρόπο, που να μπορούν να καλύψουν πιθανές ζημίες από μία «φούσκα» με άλλες επιλογές. Σχεδόν το 90% των 70 στοιχείων ενεργητικού, που παρακολουθεί η Deutsche Bank κατέγραψε κέρδη το πρώτο τετράμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η Wall Street Journal. Πρόκειται για πλήρη μεταστροφή της εικόνας σε σχέση με το 2018, όταν το 87% του ενεργητικού ολοκλήρωσε τη χρονιά με απώλειες, σε ένα αρνητικό ρεκόρ χωρίς προηγούμενο.

Η αιμορραγία της περσινής χρονιάς, όμως, είχε έλθει ύστερα από ένα εντυπωσιακό 2017, κατά το οποίο μόλις το 1% των στοιχείων ενεργητικού υποχώρησε. Το 2019 παρά το εντυπωσιακό ίσως δεν είναι ακόμη ένα 2017. Το κλειδί για την εξέλιξή του βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια του ηγέτη της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη και στο πώς οι άλλες μεγάλες δυνάμεις θα αντιδράσουν στις όποιες θετικές ή αρνητικές αποφάσεις του.

*Πηγή: Νατάσα Στασινού, naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας