Αποκλειστικό. Χαφτάρ-Άσαντ: Μαζί ενάντια στους τζιχαντιστές-τουρκικό στρατό και τουρκολιβυκό μνημόνιο

1551
συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Walid al-Moallem υποδέχθηκε σήμερα, 1 Μαρτίου, στο υπουργείο του στη Δαμασκό επίσημη αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του Χαλίφα Χαφτάρ της Ανατολικής Λιβύης με επικεφαλής τον Abdul-Rahman al-Ahiresh πρωθυπουργό και τον Abdul-Hadi al-Hawaij υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης.

Η συνάντηση των Σύρων και Λίβυων αξιωματούχων αφορούσε θέματα διμερών σχέσεων σε τομείς που η επανενεργοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, θα συμβάλλει στην ευημερία και στην εκπλήρωση των φιλοδοξιών των αδελφών λαών.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τους ιστορικούς δεσμούς που τους συνδέουν, όπως, επίσης, υπήρξαν εκτενείς διαβουλεύσεις για την αποτελεσματική, από κοινού αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά στις δυο δύο χώρες, με σημαντικότερη την τουρκική εισβολή στα εδάφη τους και την εμπλοκή ξένων δυνάμεων που αναμειγνύονται στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Ο Σύρος υπουργός, υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η χώρα του στη στενή συνεργασία και στην περαιτέρω ώθηση των σχέσεων που πρέπει να αναπτυχθούν με τον αδελφό λαό της Λιβύης, ενώ τόνισε, ότι τόσο η Λιβύη όσο και η Συρία πρέπει να αναχαιτίσουν τις επιδιώξεις ιμπεριαλιστικών ξένων δυνάμεων της Δύσης, με σημαντικότερη, την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας των χωρών τους με την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας.

Εστίασε, επίσης, στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης της απειλής που συνιστά η παρουσία των κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων τόσο για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών τους, αλλά και της παναραβικής ασφάλειας.

Ο Σύρος υπουργός ενημέρωσε τους Λίβυους αξιωματούχους για τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο των μαχών όχι μόνο ενάντια στα τουρκικά στρατεύματα αλλά και ενάντια στους μισθοφόρους τζιχαντιστές της Hayat Tahrir al Sham, Jabbat al-Nusra και του Ισλαμικού κράτους.

Επιβεβαίωσε ότι ο Συριακός στρατός θα συνεχίσει να αγωνίζεται, μέχρι τέλους, ενάντια στα στρατεύματα κατοχής όπως και στις στρατιωτικές δυνάμεις μισθοφόρων, ισλαμιστών και τζιχαντιστών μέχρι να αποκαταστήσει οριστικά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας. Μέχρι να απωθήσει κάθε εχθρική στρατιωτική δύναμη που εκπροσωπεί επιδιώξεις δυτικών χωρών που διεκδικούν την απομύζηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στο συριακό λαό.

Ο Σύρος υπουργός υπογράμμισε, τέλος, την αναγκαιότητα συντονισμού μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση των ίδιων, κοινών απειλών.

Κατέδειξε την αναγκαιότητα συνεργασίας για την καταπολέμηση και εκδίωξη των τρομοκρατών μισθοφόρων και των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, πράγμα που θα εξυπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα αλλά και τα συμφέροντα των αραβικών πληθυσμών.

Η λιβυκή αντιπροσωπεία εξέφρασε τα αισθήματα θαυμασμού των Λίβυων για τις μεγάλες, ηρωικές μάχες του συριακού λαού, του στρατού αλλά και της κυβέρνησης της χώρας στον αγώνα για την ανάκτηση κατεχόμενων εδαφών από εχθρικές δυνάμεις και μισθοφόρους τρομοκράτες.

Οι Λίβυοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους Σύρους ομολόγους τους για τις τελευταίες στρατιωτικές αλλά και πολιτικές εξελίξεις που αφορούν τη χώρα τους (αποστολή χιλιάδων μισθοφόρων της Τουρκίας από Συρία, συγκέντρωση τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα, όπως επίσης και την εξέλιξη των διαβουλεύσεων σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο στη Γενεύη).

Οι δύο πλευρές, Συρία και Λιβύη, δήλωσαν την αποφασιστικότητα και την προσήλωση της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Εθνικού στρατού της Λιβύης στον αγώνα μέχρι τέλους, μέχρι την οριστική απώθηση και συντριβή  των ξένων τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και των μισθοφόρων ισλαμιστών-τζιχαντιστών.

Στο τέλος της συνάντησης μεταξύ των αντιπροσωπειών ακολούθησε η υπογραφή μνημονίου συνεννόησης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, που μεταξύ άλλων σηματοδοτεί:

  • Επανανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων και αποστολή διπλωματικών αποστολών στις δύο χώρες
  • Συνεργασία και συντονισμό σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς
  • Ενίσχυση της συνεργασίας μέσω των αρμόδιων υπουργείων σε διάφορους τομείς
  • Από κοινού έκθεση σε fora της τουρκικής επιθετικότητας, προβάλλοντας  τις  τουρκικές στοχεύσεις που είναι η αλλαγή του εδαφικού status-quο  και οι πολιτικές αποικιοποίησης της νεοθωμανικής Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν

Οι δύο αντιπροσωπείες, τέλος, υπέγραψαν μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας!

Η συμφωνία αφορά και τη στενή συνεργασία των υπηρεσιών μυστικών πληροφοριών  μεταξύ των δυο χωρών,με ανταλλαγή πληροφοριών σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά και σε ζητήματα αντιτρομοκρατίας.

Είναι προφανές ότι η Ανατολική Λιβύη και η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός, ο Στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ και ο Μπασάρ αλ Άσαντ, προχωρούν σε στρατηγική συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών που είναι η απάντηση στο ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΟΥΡΚΟΛΥΒΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ μεταξύ της ψευδο-κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας!

Μια συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς που θα δώσει νέα δυναμική, νέα πνοή και ελπίδα στον ηρωικό συριακό αλλά και λιβυκό στρατό που αγωνίζονται ενάντια στις τουρκικές και μισθοφορικές στρατιές τρομοκρατών!

Η Συρία του Μπασάρ αλ Άσαντ και η Λιβύη του Στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, του Λιβυκού Εθνικού Στρατού και της δημοκρατικά εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων…

Προασπίζουν και την πατρίδα μας, γιατί πλήττουν την τουρκική επιθετικότητα και συγκρατούν τα κατοχικά τουρκικά στρατεύματα στη λιβυκή και τη συριακή γη.

Αυτές οι δύο χώρες είναι σε αυτή τη συγκυρία που εμπράκτως βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας!

Μόνο η Λιβύη αλλά αντίστοιχα και η Συρία, με την οποία η Ελλάδα, υπακούοντας πειθήνια στις ΝΑΤΟϊκές εντολές, διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις, θα μπορούσαν να σταθούν στο πλευρό της χώρας μας σε οποιαδήποτε φάση, οσοδήποτε δύσκολη και αν είναι, όπως και η χώρα μας αντίστοιχα θα πρέπει να σταθεί εδώ και τώρα και εμπράκτως στο πλευρό τους!

Υπενθυμίζω το μήνυμα που απηύθυνε ο Στρατηγός και Ηγέτης του Λιβυκού λαού Χαλίφα Χαφτάρ στη χώρα μας: «Στους Έλληνες αδελφούς μας αφιερώνουμε την πόλη της Κυρήνης στη Λιβύη το κοινό μας παρελθόν και το κοινό ένδοξο μέλλον μας».

https://twitter.com/LNA2019M/status/1234148935389917186

 

https://twitter.com/LNA2019M/status/1234111382527844352

https://twitter.com/LNA2019M/status/1234120558519955458

 

*Με πληροφορίες από SANA, Twitter του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA)

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας