Ανάσα για Τουρκία: 12 συμφωνίες μεταξύ Άγκυρας-Κατάρ με επίκεντρο τις τράπεζες!

708
Ανάσα για Τουρκία: 12 συμφωνίες μεταξύ Άγκυρας-Κατάρ με επίκεντρο τις τράπεζες!

Ολοκληρώθηκε προ ολίγου η συνάντηση των ηγετών Τουρκίας και Κατάρ. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Εμίρης του Κατάρ Ελ Θανί παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις διμερείς  επαφές των αντιπροσωπειών.

Η συνάντηση, η οποία ήταν κλειστή για τον Τύπο, διήρκεσε περίπου 2 ώρες.

Υπογράφηκαν 12 συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ: 

-Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του πρακτορείου Anadolu και του πρακτορείου ειδήσεων του Κατάρ

-Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Προεδρικού Γραφείου Επενδύσεων και της Επιχειρηματικής Ένωσης Κατάρ

-Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ της Προεδρίας Θρησκευτικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Υπουργείου Ιδρυμάτων και Ισλαμικών Υποθέσεων του Κράτους του Κατάρ στον Τομέα των Ιδρυμάτων και των Ισλαμικών Υποθέσεων

-Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ του Τουρκικού Ινστιτούτου Προτύπων και του Οργανισμού Γενικής Τυποποίησης του Κατάρ στον τομέα της Τυποποίησης

-Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ KOSGEB και Αναπτυξιακής Τράπεζας του Κατάρ

-Πρόγραμμα εφαρμογής για τη συνεργασία στους τομείς της υγείας και των ιατρικών επιστημών μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβέρνησης του κράτους του Κατάρ

-Δεύτερο Πρόγραμμα Εφαρμογής στον Τομέα του Πολιτισμού για τα έτη 2022-2023 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού του Κράτους του Κατάρ

-Πρώτο πρόγραμμα εφαρμογής μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβέρνησης του κράτους του Κατάρ στον τομέα της νεολαίας και του αθλητισμού για τα έτη 2022-2023-2024

-Μνημόνιο Συνεννόησης για τη Διαχείριση Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης μεταξύ της Δημοκρατίας της Τουρκίας (Υπουργείο Εσωτερικών, Προεδρίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης) και Υπουργείου Εσωτερικών του Κατάρ, (Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Άμυνας)

-Πρωτόκολλο μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβέρνησης του κράτους του Κατάρ σχετικά με την εφαρμογή της επιστολής προθέσεων για τη συνεργασία για την εκπλήρωση σημαντικών οργανισμών

-Επιστολή προθέσεων για την καθιέρωση θεσμικής συνεργασίας μεταξύ του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας και του Φόρουμ της Ντόχα

-Μνημόνιο Κατανόησης για Συνεργασία στον Τομέα του Πρωτοκόλλου

-Κοινή Δήλωση της Έβδομης Συνόδου της Ανώτατης Στρατηγικής Επιτροπής μεταξύ της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Κράτους του Κατάρ.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς διαβάζοντας το περιεχόμενο των συμφωνιών, αυτές είναι δευτερευούσης σημασίας.

Το ζουμί όμως είναι αλλού… Μπορεί ο Τσαβούσογλου να θίχτηκε χθες όταν τον ρώτησαν αν οι Τούρκοι πήα στο Κατάρ για οικονομική ενίσχυση πλην όμως τα γεγονότα τον διαψεύδουν.

Ο Şahap Kavcıoğlu συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας του Κατάρ!! 

Ο διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας του Κατάρ.

Ο Şahap Kavcıoğlu συναντήθηκε συγκεκριμένα με τον Σείχη  Bandar bin Mohamed bin Saud al-Thani, Πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας του Κατάρ και συζήτησαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς χρηματοοικονομικών και τραπεζικών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters κατά τη συνάντηση στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ντόχα, συζητήθηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών στους χρηματοοικονομικούς και τραπεζικούς τομείς και τρόποι ενίσχυσης των σχέσεων αυτών.

Δηλώσεις Ερντογαν 

Ο Πρόεδρος Ερντογάν απευθύνθηκε στους στρατιώτες κατά την επίσκεψή του στην Κοινή Διοίκηση Δυνάμεων Κατάρ-Τουρκίας.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας Ερντογάν είναι τα εξής:

Ως Τουρκία, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ειρήνη και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής του Κόλπου, μαζί με το Κατάρ

Το Κατάρ στάθηκε πάντα δίπλα μας σε κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της τουρκικής οικονομίας και έδειξε την εμπιστοσύνη του στη χώρα μας.

Όλοι οι λαοί του Κόλπου είναι τα αληθινά αδέρφια μας, ανεξάρτητα από την καταγωγή, τις αιρέσεις ή τα πιστεύω τους. Προσπαθούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με τις χώρες του Κόλπου με αυτή την κατανόηση.

Τουρκία-Σαουδική Αραβία : Πήγε να γίνει συνάντηση έκπληξη 

Στο περιθώριο της επίσκεψης Ερντογάν στο Κατάρ ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters έδωσαν χθες…σήμα ότι μπορεί να υπάρξει μια άμβλυνση στη γραμμή Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας, όπου οι εντάσεις ήταν υψηλές τα τελευταία χρόνια.

Μετά τον θάνατο του δημοσιογράφου της αντιπολίτευσης Cemal Kaşıkçı,οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είχαν φτάσει σε σημείο ρήξης. Ενώ οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι η δολοφονία του Κασόγκι έχει σχέση με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Σαλμαν, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανακοίνωσε ότι ο Σαλμαν και ο Ερντογάν, που θα μεταβούν στο Κατάρ την Τετάρτη, σχεδιάζουν να συναντηθούν.

Μιλώντας στο πρακτορείο, αξιωματούχοι είπαν όμως ότι δεν μπορούσαν να ταιριάξουν με τα προγράμματα του Ερντογάν και του Σαλμάν, οι οποίοι ετοιμάζονταν να συναντηθούν για πρώτη φορά από το 2018.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι «ο Ερντογάν και ο Σαλμάν, ένας Τούρκος και ένας αξιωματούχος των χωρών του Κόλπου, κάνουν σχέδια να συναντηθούν στο Κατάρ». Μιλώντας στο πρακτορείο, ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε, «Αλλά τα χρονοδιαγράμματα δεν αλληλεπικαλύπτονταν, επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα συνάντησης αυτή την εβδομάδα. Αλλά μια συνάντηση είναι δυνατή σύντομα όταν τα χρονοδιαγράμματα αλληλεπικαλύπτονται. Καθώς επιλύονται τα περιφερειακά προβλήματα, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για συνεργασία», είπε.

Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι του Κατάρ δήλωσαν ότι η επίσκεψη Ερντογάν και Σαλμάν στη Ντόχα ήταν καθαρά συμπτωματική.

Έρχονται νεώτερα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας