ΑΙΣΧΟΣ: Μειώνουν με κυβερνητική εγκύκλιο τις επικουρικές των ΑμεΑ

1841
αίσχος

Η κυβέρνηση, χωρίς να υπάρχει σαφής νομοθετική διάταξη με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας προχωρά στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που ίσχυε στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων για τους ασφαλισμένους ΑμεΑ, που υπάγονται στο νόμο 612/1977.

Με την παρέμβαση αυτή, οι νέες επικουρικές συντάξεις των ασφαλισμένων με βαριά αναπηρία θα δεχτούν τεράστιο πλήγμα και μάλιστα διπλό, αφού ο χρόνος ασφάλισης θα υπολείπεται κατά πολύ του χρόνου ασφάλισης που υπολογίζει ο νόμος 612/1977, ενώ παράλληλα η σύνταξη θα υπολογίζεται και με μικρότερους συντελεστές αναπλήρωσης, σύμφωνα με το νόμο 4052/2012 αλλά και το νόμο 4387/2016 που τον επιβεβαίωσε.

Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 612/1977 για ορισμένες κατηγορίες ΑμεΑ δόθηκε δικαίωμα σύνταξης (κύριας και επικουρικής) λόγω γήρατος, εφόσον είχαν 4.050 μέρες ασφάλισης. Το ποσό της σύνταξης που ελάμβαναν αντιστοιχούσε σε 35 χρόνια ασφάλισης (10.500 μέρες ασφάλισης).

Στο νόμο 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) γίνεται αναφορά για τις κύριες συντάξεις ασφαλισμένων ΑμεΑ που υπάγονται στο ν.612/77 και παραμένει σε ισχύ η σχετική πρόβλεψη, ως προς τον τρόπο υπολογισμού τους, Δεν γίνεται όμως ρητή αναφορά για τις επικουρικές συντάξεις τους, που σήμερα δίνει το ΕΤΕΑΕΠ.

Παρότι ωστόσο δεν υπάρχει ρητή αναφορά, το υπουργείο Εργασίας πρόσφατα, με εσωτερική εγκύκλιο που αποστέλλει προς όλες τις διευθύνσεις του ΕΤΕΑΕΠ, υποδεικνύει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ταμείου να υπολογίζουν πλέον τις νέες επικουρικές συντάξεις μόνο με όσα ένσημα έχει ο κάθε ασφαλισμένος βαριά ανάπηρος και καταργεί το πλεονέκτημα των 35 ετών που ίσχυε μέχρι τώρα. Μάλιστα, αυτό το κάνει με το σαθρό επιχείρημα ότι αφού δεν υπάρχει σαφής αναφορά στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων με το καθεστώς του νόμου 612/77 και επομένως της 35ετίας, όπως δηλαδή γίνεται για την περίπτωση της κύριας σύνταξης από τον ΕΦΚΑ, αυτή η διάταξη παύει να ισχύει για το ΕΤΕΑΕΠ.

Πρόκειται για ένα ακόμα συνταξιοκτόνο μέτρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μια ακόμα αντιλαϊκή πτυχή του νόμου-λαιμητόμου του κυρίου Κατρούγκαλου, σε βάρος μάλιστα μιας ευάλωτης ομάδας, όπως είναι τα ΑμεΑ, των οποίων η επικουρική σύνταξη θα σφαγιαστεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας