Αίσχος! Ληστεία της χώρας με 5ετές ομόλογο 3,75%-3,875% και αγγλικό δίκαιο

1182
χρέος
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών – Στο ληστρικό 3,5% ήλπιζε η κυβέρνηση να κινηθεί το επιτόκιο αλλά πάει αρκετά ψηλότερα.

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 5ετούς ομολόγου από την Αθήνα. Η αρχική «καθοδήγηση» δείχνει ότι το κουπόνι θα κυμανθεί στο 3,75%3,875%, μεταδίδει το Reuters, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που ήλπιζε να φτάσει έως το 3,5%.

Ενδεικτικά, σε καμία χώρα της ευρωζώνης δεν υπάρχει απόδοση της τάξεως του 3,5% για πενταετή ομόλογα. Στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι αποδόσεις των πενταετών κινούνται στην περιοχή του 0,212% στην Ισπανία, του 0,340% στην Πορτογαλία και του 1,574% στην Ιταλία.

Η έκδοση άργησε πέντε μήνες λόγω της πολιτικής και οικονομικής ρευστότητος σε Ελλάδα και Ευρώπη μετά τον Αύγουστο, αλλά αν αργούσε και άλλο τότε θα δικαιώνονταν όσοι μιλούσαν για την ανάγκη προληπτικής γραμμής στήριξης. Η κυβέρνηση θέλησε να διαλύσει τις ανησυχίες κάνοντας ένα βήμα μάλλον στο κενό, προκειμένου να διασκεδάσει, ματαίως, την απομόνωση της Ελλάδας από τις αγορές.

Το πόσο μεγάλο είναι το βήμα στο κενό, θα φανεί σήμερα. Το «μυστήριο» δεν το έλυσε πάντως η απόφαση την οποία υπέγραψε εχθές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς παρέλειπε να ξεκαθαρίσει το ύψος της έκδοσης –αν και αναμένεται πως το Ελληνικό Δημόσιο θα ζητήσει 2 δισ. ευρώ από τις αγορές.

Το μόνο που ανέφερε η απόφαση Χουλιαράκη ήταν ότι:

  • το Ελληνικό Δημόσιο θα εκδώσει 5ετές ομόλογο μέσω κοινοπραξίας,
  • θα υπόκειται στο Αγγλικό Δίκαιο και αρμόδια θα είναι τα αγγλικά δικαστήρια,
  • με νεότερη Απόφαση Χουλιαράκη, θα καθοριστούν το ποσόν της έκδοσης, το επιτόκιο, οι ημερομηνίες έκδοσης και λήξης των ομολόγων και η τιμή διάθεσης των Ομολόγων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας