”Έφυγε” η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου. Μεγάλη επιστήμων και αγωνίστρια

1828
αλίκη

«Εφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 101 ετών, η Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας και εμβληματική μορφή του κινήματος για την ισότητα των γυναικών. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα που έγινε πρύτανης.

Την θλιβερή είδηση του θανάτου της γνωστοποίησε με ανάρτηση στο facebook o πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για Δικαιώματα του Ανθρώπου Γιώργος Σταυρόπουλος.

«Διαπρεπής πανεπιστημιακός, ανιδιοτελής αγωνίστρια, διακρίθηκε όσο κανείς στον αγώνα για τα δικαιώματα του ανθρώπου και για την ουσιαστική ισότητα των φύλων, για την οποία έδωσε πολλές μάχες με αίσιο συχνά αποτέλεσμα», αναφέρει ο κ.Σταυρόπουλος και καταλήγει:

«Δύσκολα μπορούσε κανείς να συναντήσει σ έναν άνθρωπο ένα τέτοιο συνδυασμό επιστημοσύνης και αγωνιστικότητας. Ο υποδειγματικά ασυμβίβαστος βίος της ας εμπνέει τους νεότερους».

Επί 80 χρόνια ήταν μέλος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, στον οποίο εντάχθηκε σε πολύ νεαρή ηλικία μετά από προτροπή και ενθάρρυνση της εμβληματικής μορφής και πρωτοπόρου του ελληνικού γυναικείου κινήματος Αύρας Θεοδωροπούλου. Επί 50 και πλέον χρόνια έδωσε πολλές μάχες για να είναι αυτονόητη κατάκτηση για τις Ελληνίδες η ισονομία και η ισοπολιτεία.

Ήταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής που συνέταξε το νόμο 1329/1983, που είναι ένα ορόσημο για τα δικαιώματα της γυναίκας στην Ελλάδα.

Κόρη του νομικού Παναγιώτη Γιωτόπουλου, το 1976 εξελέγη τακτική καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Ανακριτικής στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και διατέλεσε δυο φορές πρύτανης του ιδρύματος.

Σε στενό οικογενειακό κύκλο η πολιτική κηδεία της Αλίκης Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου

Σε κλειστό οικογενειακό κύκλο τελέστηκε το Σάββατο η πολιτική κηδεία της Αλίκης Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου σύμφωνα με την επιθυμία της.

Η Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου, πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 101 χρόνων και υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρύτανης, καθηγήτρια Εγκληματολογίας και εμβληματική μορφή του κινήματος για την ισότητα των γυναικών.

Συλλυπητήρια του Παν. Λαφαζάνη, Γραμματέα του Π.Σ. της ΛΑ.Ε., για την απώλεια της Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου

 

«Εκφράζω την βαθιά θλίψη μας για την απώλεια της Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου.

Την Αλίκη Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου, μια μεγάλη επιστήμονα, την γνώρισα και την θαύμασα ως πραγματική αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της γυναικείας ισότητας αλλά και για την αφοσίωσή της στην υπεράσπιση της Κυπριακής υπόθεσης, των εθνικών μας θεμάτων, της εθνικής μας ανεξαρτησίας και της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στους δικούς της.»

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας