Έπεσαν 13% οι τιμές φυσικού αερίου με έναν λόγο του Βλ.Πούτιν!

641
με έναν λόγο του Βλ.Πούτιν

Μία δήλωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν αρκετή για να μειωθεί κατά 13% η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Πλέον κινείται στα 75 δολάρια ανά MWh, επίπεδα που είναι πολύ υψηλά, αν συνυπολογίσει κανείς ότι την ίδια περίοδο πέρυσι η τιμή ήταν κάτω από τα 30 δολάρια ανά ΜWh – αλλά διαφαίνεται μία τάση της ρωσικής πλευράς να αποθαρρύνει την μεγάλη αύξηση των τιμών, προκειμένου να αποφύγει μία απότομη μείωση της ζήτησης.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε ότι από τις 8 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η αναπλήρωση των αποθεμάτων των ευρωπαϊκών κρατών, που έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Για παράδειγμα, η μείωση στα αποθέματα φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι δραματική στο ξεκίνημα της χειμερινής περιόδου – υπολογίζεται ότι μόνον το 10% της συνολικής δυνατότητας αποθήκευσης ενέργειας χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή, ενώ στην Αυστρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 20%.

Οι τιμές της ενέργειας στην γερμανική αγορά για τον Δεκέμβριο και το πρώτο τρίμηνο του 2022 υποχωρούσαν  κατά 15% το απόγευμα της Πέμπτης, αγγίζοντας το χαμηλότερο σημείο από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ την τελευταία εβδομάδα μειώθηκαν και οι τιμές για τα δικαιώματα εκπομπών άνθρακα.

Παρότι η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει μειωθεί στο μισό από τα ρεκόρ των αρχών του Οκτωβρίου,όταν η τιμή του είχε φτάσει ακόμα και τα 160 δολάρια ανά μεγαβατώρα, υπάρχει ακομη ανησυχία για πιθανή εκτόξευση των τιμών σε περίπτωση που ο χειμώνας είναι δριμύς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας