Άσαντ: Η ρωσική βοήθεια στη Συρία «σημείο καμπής» ενάντια στους τρομοκράτες

870
συρία

«Ο πόλεμος στη Συρία θα συνεχιστεί μέχρι κάθε κομμάτι του εδάφους του έθνους να ελευθερωθεί από τους τρομοκράτες» τόνισε ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Άσαντ, στο Sputnik, υπογραμμίζοντας πώς η εμπλοκή της Ρωσίας στη σύγκρουση, ύστερα από αίτημα της Δαμασκού, άλλαξε την πορεία των γεγονότων.

Πέντε χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής βοήθειας στη Δαμασκό. ΤοSputnik ρώτησε τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Άσαντ, εάν μπορεί να πει ότι μετά από πέντε χρόνια ο πόλεμος πλέον έχει τελειώσει.

«Όχι, απολύτως όχι. Όσο υπάρχουν τρομοκράτες που κατέχουν περιοχές της χώρας μας και διαπράττουν πολλά είδη εγκλημάτων και δολοφονίες, ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει και νομίζω ότι αυτοί που τους εποπτεύουν θέλουν να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό πιστεύουμε» απάντησε ο Άσαντ.

Ο Σύρος Πρόεδρος θεωρεί την είσοδο της Ρωσίας στον πόλεμο ένα από τρία σημεία καμπής, μαζί με την πρώτη απελευθέρωση εδαφών από τους τρομοκράτες του Μετώπου Νούσρα (παράνομη οργάνωση στη Ρωσία) το 2013 και μετά την ξαφνική εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους με την υποστήριξη των ΗΠΑ και την αρπαγή σημαντικών περιοχών το 2014.

«Έπειτα το άλλο σημείο καμπής ήταν όταν οι Ρώσοι ήρθαν στη Συρία το 2015 και αρχίσαμε να απελευθερώνουμε μαζί πολλές περιοχές. Σε αυτό το στάδιο, μετά την έλευση των Ρώσων στη Συρία για να υποστηρίξουν τον Συριακό Στρατό, θα έλεγα ότι το σημείο καμπής ήταν η απελευθέρωση του ανατολικού τμήματος του Χαλεπίου – εκεί από όπου άρχισε η απελευθέρωση και άλλων περιοχών στη Συρία. Ήταν σημαντικό λόγω της σπουδαιότητας του Χαλεπίου και γιατί ήταν η έναρξη της απελευθέρωσης – της ευρείας κλίμακας απελευθέρωσης που συνεχίστηκε αργότερα με τη Δαμασκό, το υπόλοιπο τμήμα του Χαλεπίου πρόσφατα και άλλες περιοχές στην ανατολική και τη νότια Συρία» τόνισε ο Άσαντ.

Ερωτηθείς για το εάν μπορεί να ξεχωρίσει συγκεκριμένες πράξεις ηρωισμού από τον ρωσικό στρατό στον συριακό πόλεμο, ο Πρόεδρος σχολίασε ότι «υπήρξαν πολλές», σημειώνοντας πως οι Ρώσοι πιλότοι «συνέχιζαν να πετούν πάνω από τους τρομοκράτες σε καθημερινή βάση, ρισκάροντας τις ζωές τους, ενώ κάποια αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από τους τρομοκράτες».

«Ύστερα από πέντε χρόνια συνεργασίας μεταξύ του συριακού και του ρωσικού στρατού σε έναν μοχθηρό πόλεμο, νομίζω ότι ο ηρωισμός αποτελεί μια συλλογική πράξη» επισήμανε ο Άσαντ.

«Αυτό που θα λέω στα εγγόνια μου κάποια μέρα δεν είναι μόνο γι’ αυτόν τον ηρωισμό, αλλά για τις κοινές αξίες που έχουμε στους δύο στρατούς, οι οποίες μας έκαναν αδέλφια εν όπλοις, με ευγενείς αξίες, πιστούς στους σκοπούς μας, να υπερασπιζόμαστε τους πολίτες και τους αθώους» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Συρίας.

Ο πόλεμος στη Συρία εισέρχεται πλέον στον ένατο χρόνο του. Τον Αύγουστο του 2015, η Δαμασκός ζήτησε τη στρατιωτική βοήθεια της Μόσχας για την αντιμετώπιση των αντίπαλων ένοπλων δυνάμεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν και τρομοκρατικές οργανώσεις. Έκτοτε οι ρωσικές δυνάμεις προσφέρουν βοήθεια στο έδαφος, παρακολουθούν την τήρηση της εκεχειρίας και διευκολύνουν την επιστροφή των Σύρων προσφύγων και την αποκατάσταση της ειρηνικής ζωής.

«Δεν υπάρχουν ιρανικά στρατεύματα στη Συρία»

Ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς της ΗΠΑ περί παρουσίας ιρανικών στρατευμάτων στη Συρία και για τη στάση της Ουάσινγκτον για αποχώρηση αυτών δυνάμεων ως προϋπόθεση για την αποκατάσταση της διεθνούς συνεργασίας με τη Δαμασκό, ο Σύρος Πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος.

«Δεν έχουμε ιρανικά στρατεύματα στη Συρία, αυτό είναι ξεκάθαρο» σχολίασε, επισημαίνοντας ότι η βοήθεια του Ιράν στη Δαμασκό περιορίζεται στην αποστολή στρατιωτικών ειδικών για συνεργασία με τις συριακές δυνάμεις στο έδαφος, αλλά όχι εμπλοκή τους στις μάχες.

*Πηγή: sputnik.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας