Άξονας Μακρόν-Ντράγκι αμφισβητεί το Γερμανικό μπλοκ-Ζητούν αλλαγές στο Σύμφωνο- Σταθερότητας

422
Άξονας Μακρόν-Ντράγκι αμφισβητεί το Γερμανικό

Σε βαθιά διαίρεση, κρίση, πολυτεμαχισμό και αποσύνθεση η ΕΕ αδυνατεί να βρει κοινό βηματισμό διεξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα

Το όραμά τους για μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική και πιο ευέλικτους δημοσιονομικούς κανόνες αναπτύσσουν ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, σε άρθρο τους στους Financial Times

Ηγετική θέση στη μετά-Μέρκελ εποχή της Ευρώπης φαίνεται πως διεκδικούν οι Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι, κάτι που φαίνεται μέσα από το άρθρο που συνυπογράφουν στη σημερινή έκδοση των Financial Times και στο οποίο αναφέρονται σε σειρά θεμάτων που απασχολούν την EE, με σημείο αιχμής τη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Για το λόγο αυτό, τάσσονται ανοιχτά υπέρ μιας ευέλικτης δημοσιονομικής πολιτικής, δεδομένου πως ναι μεν το ύψος των χρεών που έχουν συσσωρευτεί θα πρέπει να περιοριστεί, αλλά αυτό να μην γίνει μέσα από μη βιώσιμες, δραστικές περικοπές των δαπανών ή αυξήσεις των φόρων.

«Θα πρέπει να έχουμε αρκετό χώρο για ελιγμούς και δυνατότητα για βασικές δαπάνες μελλοντικά, ώστε να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων επενδύσεων», αναφέρουν χαρακτηριστικά, ζητώντας ανοιχτά τη μεταρρύθμιση των σημερινών δημοσιονομικών κανόνων. «Είναι δυσνόητοι και υπερβολικά πολύπλοκοι. Περιορίζουν τη δράση των κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια κρίσεων και επιβαρύνουν τη νομισματική πολιτική», επισημαίνουν οι δύο ηγέτες.

Βεβαίως, τα αυξημένα χρέη θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρέπει να κατεβάσουμε τα επίπεδά τους… Όμως, αυτό δεν μπορούμε να περιμένουμε να γίνει μέσα από υψηλότερους φόρους ή μη βιώσιμες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, όπως δεν μπορούμε επίσης να περικόψουμε την ανάπτυξη μέσα από μια μη βιώσιμη δημοσιονομική αναπροσαρμογή».

Για το λόγο αυτό, εξηγούν, η στρατηγική της Ευρώπης θα πρέπει να αφορά τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, «μέσα από λογικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας υπερασπίζονται επίσης τη συνολική αντίδραση της ΕΕ στην κρίση, απορρίπτοντας τις κατηγορίες πως η Ευρώπη έδρασε με καθυστέρηση και όχι στο βαθμό που θα μπορούσε. Μάλιστα, απαριθμούν παραδείγματα βοήθειας, όπως τα 1,8 τρισ. ευρώ που δαπανήθηκαν για να υποστηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, το τεράστιο πακέτο στήριξης που δρομολόγησε η ΕΚΤ, αλλά και τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και του προγράμματος Next Generation EU.

«Η ανάκαμψη βρίσκεται στο δρόμο. Η οικονομία της ΕΕ δεν έχει επιστρέψει ακόμη στο μονοπάτι που βρισκόταν πριν την πανδημία, όμως, βρίσκεται σε φάση επιστροφής στα προ της κρίσης επίπεδα μέσα στους επόμενους μήνες», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να εμβαθύνει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα και να προχωρήσει σε αλλαγές και επενδύσεις σε τομείς όπως η έρευνα, οι υποδομές, η ψηφιοποίηση και η άμυνα.

«Χρειαζόμαστε μια αναπτυξιακή στρατηγική για την ΕΕ την επόμενη δεκαετία και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την εφαρμόσουμε μέσα από κοινές επενδύσεις, πιο αποτελεσματικούς κανόνες και καλύτερο συντονισμό, όχι μόνο σε περιόδους κρίσεων» επισημαίνουν, καταλήγοντας πως μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική και ένα ανανεωμένο δημοσιονομικό πλαίσιο θα μπορούσε να διασφαλίσει τα μέσα ώστε η Ένωση να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας