Άλλη μία εργατική “δολοφονία” στην Amazon

1578
amazon

Ο άτυχος υπάλληλος κειτόνταν στις αποθήκες της εταιρείας αβοήθητος για περισσότερα από 20 λεπτά.

Τον Σεπτέμβριο, ο Μπίλι Φόιστερ, 48χρονος εργάτης στην αποθήκη της Amazon, πέθανε από καρδιακή προσβολή εν ώρα εργασίας.

Σύμφωνα με τον αδελφό του, ένας εκπρόσωπος του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας τον ενημέρωσε στο νοσοκομείο ότι ο Μπίλι κειτόταν στο πάτωμα για 20 λεπτά, προτού λάβει τις πρώτες βοήθειες από τους εσωτερικούς υπαλλήλους ασφαλείας της Amazon.

«Πώς δεν μπόρεσαν να δουν έναν άνδρα σχεδόν 2 μέτρα ξαπλωμένο στο έδαφος για σε 20 λεπτά; Λίγες μέρες πριν, έβαλε ένα λάθος προϊόν σε λάθος θέση και μέσα σε δύο λεπτά η διοίκηση το είδε από την κάμερα κλειστού κυκλώματος και ένα διευθυντικό στέλεχος κατέβηκε να του μιλήσει γι ’αυτό» δήλωσε ο Εντουάρντ Φόιστερ.

Η Amazon λέει ότι ανταποκρίθηκε στην κατάρρευση του άτυχου άνδρα «μέσα σε λίγα λεπτά».

Ένας υπάλληλος της Amazon στην ίδια βάρδια είπε στον Guardian: «Ο Μπιλ ήταν στο πάτωμα για αρκετή ώρα και κανείς δεν γνώριζε τίποτα μέχρι να γίνει επανεξέταση στις κάμερες. Αλλά σε 20 λεπτά ένας εργαζόμενος σε ένα κοντινό τμήμα τον είδε να βρίσκεται στο πάτωμα και στη συνέχεια επικοινώνησε με τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 911. Είναι πραγματικά απίστευτο το πώς ο Μπιλ ήταν εκεί για 20 λεπτά και κανείς δεν είδε»

Ο εργαζόμενος, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος υπό το φόβο τιμωρίας, σημείωσε ότι ένας εργαζόμενος στο τμήμα ασφαλείας προσέγγισε το θύμα με μεγάλη καθυστέρηση και ξεκίνησε προσπάθειες ανάνηψης.

Το περιστατικό συγκαταλέγεται μεταξύ των τελευταίων, σε μια σειρά ατυχημάτων και θανάτων που οδήγησαν την ένταξη της Amazon στο κατάλογο Dirty Dozen 2019 (σ.σ του Εθνικού Συμβουλίου για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία) με τις πιο επικίνδυνους εργοδότες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έκθεση κάνει λόγο για έξι θανάτους εργαζομένων στην Amazon μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Απριλίου 2019, εν μέσω πολλών δημοσιευμάτων τα τελευταία χρόνια που περιέχουν λεπτομερείς για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στις εγκαταστάσεις της.

Ο Φόιστερ, που τακτοποιούσε ράφια στην αποθήκη της Amazon, στο Οχάιο πέθανε από καρδιακή ανακοπή στις 2 Σεπτεμβρίου 2019.

Μετά το περιστατικό, όλοι οι υπάλληλοι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Δεν τους δόθηκε χρόνος να συνέλθουν. «Μας είπαν να επιστρέψουμε στα καθήκοντά μας, σαν να μην συμβαίνει τίποτα» καταγγέλλουν οι συνάδελφοι του θύματος. Η Amazon αρνείται ότι ο άνδρας πέθανε στην αποθήκη.

Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη τον Μάρτιο του 2019, όταν ένας άλλος εργαζόμενος πέθανε από καρδιακή ανακοπή.

«Επιστρέψτε στη δουλειά», τους είπε και τότε ο επιβλέπων. «Όλοι εργάστηκαν ως συνήθως», είπε ένας εργάτης.

Η Amazon δεν απάντησε σε πολλαπλά αιτήματα για σχολιασμό του συμβάντος ή της συχνότητας εμφάνισης τέτοιων περιστατικών μεταξύ των εργαζομένων της.

Η Amazon αρνείται επίσης την παροχή καθυστερημένης ιατρικής φροντίδας στον Μπίλι Φόιστερ αν και δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία κατηγορείται για τέτοια εγκληματική καθυστέρηση.

Τον Ιανουάριο του 2019, η χήρα του 57χρονου Τόμας Μπέκερ κατέθεσε αγωγή εναντίον της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε καθυστερημένη ιατρική φροντίδα στην καρδιακή ανακοπή που έπαθε ο σύζυγός της, εν ώρα εργασίας σε αποθήκη του Ιλινόις. Η δίκη εκκρεμεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2019, πραγματοποιήθηκαν 28 κλήσεις στο 911, συμπεριλαμβανομένων πέντε περιπτώσεων αυτοκτονικών τάσεων υπαλλήλων και πέντε τραυματισμών κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Ένας εκπρόσωπος της Amazon δήλωσε: «Ως εταιρεία, εργαζόμαστε σκληρά για να παρέχουμε ένα ασφαλές και ποιοτικό περιβάλλον εργασίας για τους 250.000 ωρομίσθιους σε όλες τις εγκαταστάσεις της Amazon στις ΗΠΑ. Η ασφάλεια αποτελεί θεμελιώδη αρχή στην εταιρεία μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας