Ζελένσκι: Θα χάσουμε αν σταματήσει η βοήθεια στο Bakhmut-Τότε θα δεχθώ πίεση εξισορρόπησης

460

Την ανησυχία του ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεαστεί σημαντικά από μια ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή στην Ουάσινγκτον εξέφρασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Β.Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping.

Σε συνέντευξη του στο Associated Press, ο πρόεδρος Ζελένσκι υποστήριξε ότι τον ανησυχεί ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα μπορούσε να χαθεί για τους Ουκρανούς, εάν προέκυπτε μια αλλαγή στην αμερικανική πολιτική σκηνή, ενώ υπογράμμισε πως θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις τόσο από τους Ουκρανούς πολίτες και τη Δύση να προχωρήσει σε συμβιβασμό με τη Ρωσία εάν πέσει το Bakhumt.

Θα χάσουμε, εάν σταματήσει η βοήθεια των ΗΠΑ

«Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά, ότι εάν σταματήσουν να μας βοηθούν, δεν πρόκειται να κερδίσουμε τον πόλεμο» τόνισε ο Ζελένσκι.

Οι επισημάνσεις αυτές του Ουκρανού προέδρου έρχονται τη στιγμή που πολλοί Αμερικάνοι πολιτικοί, ανάμεσα τους τόσο ο πρώην πρόεδρος και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα, Donald Trump όσο και ο βασικός του πολιτικός αντίπαλος, εξίσου Ρεπουμπλικάνος, Ron DeSantis, θέτουν ερωτήματα για το κατά πόσο πρέπει η Ουάσινγκτον να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία με στρατιωτική βοήθεια αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μάλιστα ο DeSantis έχει υποστηρίξει πως οι εδαφικές διαφορές της Ρωσίας με την Ουκρανία δεν είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πάντως πως στη συνέντευξη του ο Ζελένσκι δεν έκανε καμία αναφορά στον Trump ή σε οποιονδήποτε άλλο Ρεπουμπλικάνο πολιτικό, με τον οποίο πολύ πιθανό να χρειαστεί να συνομιλήσει, εάν οι Ρεπουμπλικάνοι επικρατήσουν στις εκλογές του 2024.

Εάν πέσει το Bakhmut, θα με πιέσουν να συμβιβαστώ με τη Ρωσία

Τη βεβαιότητα του πως εάν πέσει το Bakhmut θα δεχθεί ισχυρή πίεση τόσο από τους Ουκρανούς πολίτες όσο και από τη Δύση να καταλήξει σε ένα συμβιβασμό με τη Ρωσία διατύπωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Β.Ζελένσκι .

«Εάν χάσουμε το Bakhmut, θα υπάρξει μεγάλη πίεση.

Η κοινωνία μας θα αισθάνεται κουρασμένη.

Η κοινωνία μας θα με αναγκάσει να συμβιβαστώ με τους Ρώσους» αναφέρει στη συνέντευξη του στο Associated Press ο Ζελένσκι , αναφέροντας πάντως πως μέχρι στιγμής δεν δέχεται κάποια πίεση από τους Δυτικούς.

«Αντιθέτως, η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να μας παρέχει ολοκληρωμένη στήριξη» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, τονίζοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος, Β.Πούτιν είναι απομονωμένος και ότι έχει χάσει τα πάντα τον τελευταίο χρόνο του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεν έχει συμμάχους o Πούτιν

«Δεν έχει συμμάχους» υποστήριξε ο Ζελένσκι, αναφέροντας πως είναι πεπεισμένος ότι ούτε ακόμα κα η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεχίζει να στηρίζει τη Ρωσία.

Μάλιστα ο Ζελένσκι υπογράμμισε πως η απόφαση του Πούτιν να μεταφέρει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, ήταν σήμα πως η συνάντηση του με τον πρόεδρο Xi Jinping στη Μόσχα δεν πήγε καλά.

Έπρεπε να επιστρέψουμε όπλα που δεν λειτουργούσαν – Πιο πολλούς Patriot

Επιπλέον, ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε πως έπρεπε να επιστραφούν στη Δύση οπλικά συστήματα που δεν λειτουργούσαν, ενώ επανέλαβε το αίτημα του για περισσότερα και πιο σύγχρονα όπλα.

«Έχουμε σπουδαίες αποφάσεις για την αποστολή Patriot, αλλά δεν τους έχουμε στην πραγματικότητα.

Η Ουκρανία χρειάζεται 20 συστοιχίες Patriot για προστασία από τους ρωσικούς πυραύλους και ενδεχομένως ούτε αυτές να είναι αρκετές, καθώς καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει δεχθεί τόσες επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, αναφέροντας πως το Κίεβο έλαβε ένα αντιαεροπορικό σύστημα από ένα ευρωπαϊκό κράτος που δεν λειτουργούσε και το οποίο έπρεπε να το αλλάξουν ξανά και ξανά.

Επιπλέον, επανέλαβε το αίτημα του για μαχητικά αεροσκάφη, επισημαίνοντας πως ακόμα η Ουκρανία δεν έχει παραλάβει τίποτα.

Έτοιμος να συναντηθώ με τον Xi Jinping

Μάλιστα ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητα του να φιλοξενήσει και να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, ο οποίος πρόσφατα παρουσίας και το σχέδιο των 12 σημείων της Κίνας για την ειρήνη στην Ουκρανία.

«Είμαστε έτοιμοι να τον δούμε εδώ στην Ουκρανία.

Θέλω να μιλήσω μαζί του.

Αλλά για ολόκληρο αυτόν τον χρόνο, περισσότερο από έναν χρόνο, δεν είχα καμία επαφή μαζί του» υποστήριξε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Όπως αναφέρεται, ήδη ο Ζελένσκι έχει στείλει πρόσκληση στον Κινέζο πρόεδρο να επισκεφθεί το Κίεβο.

Συνομιλίες μετ’ εμποδίων

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Mikhail Podolyak ανέφερε σε δηλώσεις του πως γίνονται προσπάθειες για μια συνομιλία μεταξύ του Ζελένσκι και του Xi Jinping, αν και παραδέχθηκε πως υπάρχουν δυσκολίες στην οργάνωση της.

Το Κίεβο αποδίδει την ευθύνη για αυτές τις δυσκολίες στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της θέσης της Κίνας, η οποία χαρακτηρίζει τη Ρωσία στρατηγικό της εταίρο και σύμμαχο.

Από την πλευρά της η Κίνα, η οποία δεν έχει καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, υποστηρίζει πως τηρεί μια αντικειμενική στάση απέναντι στην ουκρανική κρίση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας