Υπό τις «ευλογίες» των ΗΠΑ πετρέλαιο του Μαδούρο στην Ευρώπη

721
πετρέλαιο του Μαδούρο στην Ευρώπη

Η ιταλική εταιρεία πετρελαίου Eni SpA και η ισπανική Repsol SA μπορούν να αρχίσουν να μεταφέρουν πετρέλαιο Βενεζουέλας στην Ευρώπη από τον επόμενο κιόλας μήνα για να αντισταθμίσουν το ρωσικό αργό, είπαν στο Reuters πέντε άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Επανεκκινούν έτσι τις ανταλλαγές πετρελαίου με χρέος, που σταμάτησαν πριν από δύο χρόνια όταν η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στη Βενεζουέλα.

Ο όγκος του πετρελαίου που αναμένεται να λάβουν η Eni και η Repsol δεν είναι μεγάλος και οποιαδήποτε επίδραση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου θα είναι μέτρια. Ωστόσο, το «πράσινο φως» της Ουάσιγκτον για την επανέναρξη των ροών πετρελαίου της Βενεζουέλας προς την Ευρώπη θα μπορούσε να δώσει μια συμβολική ώθηση στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε το «ναι» στις δύο εταιρείες να ξαναρχίσουν τις αποστολές με μια επιστολή, ανέφερει το δημοσίευμα. Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ελπίζει ότι το αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία και να κατευθύνει εκ νέου ορισμένα από τα φορτία της Βενεζουέλας από την Κίνα. Το να παρακινηθεί ο Μαδούρο να ξαναρχίσει τις πολιτικές συνομιλίες με την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας είναι ένας άλλος στόχος, είπαν δύο από τις πηγές στο Reuters.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει δώσει παρόμοια άδεια στην αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron Corp (CVX.N) , την India’s Oil and Natural Gas Corp Ltd (ONGC) (ONGC.NS) και την γαλλική Maurel & Prom SA (MAUP.PA), οι οποίες άσκησαν επίσης πιέσεις στα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών των ΗΠΑ για να πάρουν πετρέλαιο σε αντάλλαγμα δισεκατομμύρια δολάρια σε συσσωρευμένα χρέη από τη Βενεζουέλα.

Και οι πέντε εταιρείες πετρελαίου διέκοψαν την ανταλλαγή πετρελαίου με χρέος στα μέσα του 2020 εν μέσω της εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μείωσε τις εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας, αλλά απέτυχε να εκδιώξει τον Μαδούρο.

Η PDVSA δεν έχει προγραμματίσει η Eni και η Repsol να λάβουν φορτία αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με ένα προκαταρκτικό πρόγραμμα φόρτωσης της PDVSA στις 3 Ιουνίου που είδε το Reuters.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας