Ξαφνικά η Bild θυμήθηκε τον… Λαφαζάνη

1138

Ο μέγας πεζογράφος και νομπελίστας Χάινριχ Μπελ, σε καιρούς ανύποπτους (τη δεκαετία του ’70), είχε στοχοποιήσει την κίτρινη γερμανική εφημερίδα Bild για τρομοκρατικές πρακτικές στη δημοσιογραφία, όχι μόνο σε σχέση με τη Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF, ομάδα Μπάαντερ-Μάινχοφ), αλλά και γενικότερα.

Ο συγγραφέας θα έγραφε και δεύτερο λίβελο σαν αυτόν της «Χαμένης Τιμής της Καταρίνα Μπλουμ», αν ζούσε το 2010 και έπεφτε στα χέρια του η Bild με τα γελοία ανθελληνικά «ρεπορτάζ» της. Σήμερα, 22 χρόνια μετά, ο αναγνώστης διαπιστώνει ότι το μένος της είναι επίμονο, ακατάβλητο από τον χρόνο, μεταστατικό από φύλλο σε φύλλο, εξαιρετικά ενδιαφέρον για ειδικούς επιστήμονες.

«Δεν έλειψε η καλή μας συμβουλή όταν οι Ελληνες χρεοκόπησαν το 2010» έγραψε η Bild στις 27 Νοεμβρίου σε κείμενο που υπογράφουν οι Liana Spyropoulou και Peter Tiede, δίνοντας αμέσως τα διαπιστευτήριά της: «‘‘Πουλήστε τα νησιά σας, χρεοκοπημένοι Ελληνες!’’ ήταν ο τίτλος της Bild εκείνη την εποχή – και το εννοούσαμε στα σοβαρά!» Και συνέχισε στο ίδιο βιολί: «Κάποιος που τότε, στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους στην οποία η Αθήνα είχε βυθίσει ολόκληρη την Ευρώπη, υποτίθεται ότι πουλούσε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και εταιρείες, τώρα επιστρέφει το μπαλάκι». Ποιος είναι αυτός που παίζει με τα μπαλάκια της Bild; Μα… «ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπουργός Ενέργειας υπό τον ακροαριστερό Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση όπου ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν υπουργός Οικονομικών». Φυσικά, πρόκειται για εξυπνάδα της γερμανικής εφημερίδας, για επινοημένο χαβαλέ, με αφορμή την τρέχουσα ιστορία περί γερμανικού χρέους (σχετικώς βλέπε εδώ). Δεν φτάνει που χαρακτήρισε τον Τσίπρα… ακροαριστερό (και γέλασαν μέχρι και τα τσιμέντα των Σπετσών), η Bild έβαλε τον Λαφαζάνη να προτείνει φορομπηχτικές λύσεις στο Βερολίνο.

Το φύλλο της Bild στις 4 Μαρτίου 2010 μάς συμβούλευε να πουλήσουμε νησιά για να ξεχρεώσουμε

«Η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει έκτακτη φορολογία, τόσο στους πολίτες όσο και στις εταιρείες, για να λύσει το πρόβλημα. Θα προκληθεί κρίση στη Γερμανία, όμως μόνο έτσι θα εισπραχθούν χρήματα». Η Bild δεν αρκέστηκε σε αυτά, αφού ο Λαφαζάνης έπρεπε να πει και κάτι ακόμα, κάτι που της το χρώσταγε: «Αλλη λύση θα ήταν να πουλήσουμε δημόσια περιουσιακά στοιχεία, όπως νησιά, για να συγκεντρώσουμε στα σβέλτα μεγάλα χρηματικά ποσά». Υποτίθεται ότι η Bild αναρωτήθηκε σοβαρά: «Μα, είμαστε τόσο χρεοκοπημένοι όπως οι Ελληνες και πρέπει ο υπουργός Οικονομικών μας να πουλήσει κάποιο νησί μας;»

Ούτε αυτά φρενάρισαν τον οίστρο των δύο υπογραφών: «Ο Ελληνας μάς απειλεί και με Τρόικα λιτότητας. Στην Ελλάδα, η Τρόικα, η τριάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάποτε οδήγησε σε ένα αυστηρό καθεστώς λιτότητας. Η μισητή Τρόικα πρόσεχε τα άδεια ελληνικά ταμεία. Τελικά, συγκεντρώθηκαν 278 δισ. ευρώ βοήθεια». Το αποκορύφωμα του γερμανικού χιούμορ παρατίθεται ακολούθως όπως εγράφη, ώστε να κλείσει κατά πώς πρέπει η αναφορά. «Ο Λαφαζάνης δήλωσε στην Bild: ‘‘Αν οι Γερμανοί δεν μπορούν να το θέσουν υπό έλεγχο μόνοι τους [σ.σ.: το ζήτημα του χρέους τους], τότε πρέπει να τεθούν υπό την επίβλεψη της Τρόικας’’. Και το σχόλιό του για τη γερμανική κατάσταση: ‘‘Η ζωή είναι εκδικητική. Η Γερμανία θα βιώσει τώρα αυτό που επέβαλε στην Ελλάδα’’»…

Πηγή: Protagon.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας