Τζ. Ασάνζ-Σημαντική νίκη -Έχει δικαίωμα άσκησης-έφεσης κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ!

523

Μια σημαντική νίκη κατέκτησε τη Δευτέρα 20/5 ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασανζ, στην εν εξελίξει μάχη του κατά της έκδοσής του από το Ηνωμένο Βασίλειο στις ΗΠΑ, αφού οι δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου του έδωσαν άδεια να ασκήσει έφεση. Η απόφαση αυτή συνιστά μία πολύ σημαντική νίκη για την ελευθερία του Τύπου.

Ο 52χρονος Ασάνζ που το 2010 διέρρευσε περισσότερα από 70.000 απόρρητα έγγραφα που σχετίζονταν με τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες (κυρίως στο Αφγανιστάν και το Ιράκ) κινδύνευε να βρεθεί μέσα σε 24 ώρες σε ένα αεροπλάνο με προορισμό τις ΗΠΑ.

Η μάχη του Ασάνζ για να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ έλαβε τεράστια ώθηση, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε ότι οι διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ σχετικά με την υπόθεσή του δεν ήταν ικανοποιητικές και ότι θα λάβει πλήρη ακρόαση της έφεσης.

Σε μια σύντομη απόφαση, δύο ανώτεροι δικαστές υποστήριξαν ότι οι δηλώσεις των ΗΠΑ δεν ήταν επαρκείς και είπαν ότι θα επιτρέψουν να προχωρήσει η έφεση.

Την ίδια ώρα, υποστηρικτές του Ασάνζ πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, φορώντας μπλουζάκια με το πρόσωπό του .

Μια μεγάλη πινακίδα είχε τη φωτογραφία του Ασάνζ και έγραφε τη φράση: «Η δημοσίευση δεν είναι έγκλημα. Τα εγκλήματα πολέμου είναι».

Στον Ασάνζ είχε χορηγηθεί άδεια να ασκήσει έφεση μόνο εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ήταν σε θέση να παράσχει στο δικαστήριο τις κατάλληλες διαβεβαιώσεις: «ότι ο προσφεύγων (Ασάνζ) επιτρέπεται να επικαλεστεί την πρώτη τροπολογία, ότι δεν θα θιγεί κατά τη δίκη, συμπεριλαμβανομένης της ποινής, λόγω της εθνικότητάς του, ότι του παρέχεται η ίδια προστασία της πρώτης τροπολογίας (ελευθερία του λόγου) με έναν πολίτη των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι δεν θα επιβληθεί η θανατική ποινή».

Η νομική επιχειρηματολογία τη Δευτέρα επικεντρώθηκε στο ζήτημα του κατά πόσον θα επιτραπεί στον «Mr WikiLeaks» η προστασία της πρώτης τροπολογίας.

Στον 52χρονο Αυστραλό έχουν απαγγελθεί 17 κατηγορίες για κατασκοπεία και μία κατηγορία για κατάχρηση υπολογιστή, που τον εκθέτουν σε μέγιστη ποινή φυλάκισης 175 ετών, για τη δημοσίευση από τον ιστότοπό του ενός σωρού διαβαθμισμένων αμερικανικών εγγράφων πριν από σχεδόν 15 χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας