Τυφώνες

518
Την 10-6-2022 στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της διαδικασίας για την συνεργασία της Ν.Α Ευρώπης,στην οποία προεδρεύει η Ελλάδα. Το διαφορετικό σε αυτήν-την απο δεκαετίες πραγματοποιούμενη σύνοδο- είναι ότι θα παραβρεθούν ο καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου. Η Τουρκία συμμετέχει δια του ΥΦΥΠ.ΕΞ. της. Αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής ότι περιεχόμενο συνεργασίας σε αυτήν την σύνοδο,μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας,δεν υφίσταται. Το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας επί της ουσίας – τόσο με λόγια,όσο και με πράξεις- έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον της Ελλάδας εδώ και καιρό. Όταν ακόμη και δια της διπλωματικής οδού γίνεται αποδεκτός στην Σύνοδο ο ιμπεριαλιστής-τρομοκράτης της ΝΑ Ευρώπης,από μόνο του παραπέμπει σε τραγική φαρσοκωμωδία. Προφανώς και από την Θεσσαλονίκη το κυβερνητικό στέλεχος της Τουρκίας θα εξαπολύσει και πάλι απειλές κατά της Ελλάδας και η Ελλάδα θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τα αυτονόητα. Από την στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός αποτελεί για τον Τούρκο πρόεδρο persona non grata,το ίδιο ανεπιφυλάκτως θα έπρεπε να ισχύει από το σύνολο των συμμετοχόντων στην Σύνοδο και για τον Τούρκο ΥΦΥΠ. ΕΞ. Τα υπόλοιπα είναι άκρως υποκριτικά. Ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας,εδώ και δεκαετίες, είναι η προσάρτηση σε αυτήν εθνικών εδαφών της Ελλάδας και τούτο δεν έχει να κάνει με την εσωτερική κατανάλωση της συγκεκριμένης πολιτικής της,όπως τα συστημικά εγχώρια ΜΜΕ προβάλουν.
Στην Ελλάδα την ίδια στιγμή οι συγκρούσεις στα ΑΕΙ συνεχίζονται, τα μεταφραστικά προβλήματα παρατείνονται και οι πυρκαγιές μαίνονται. Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας- ο μεγαλύτερος στην χώρα- στην πρόσφατη συνέλευσή του,δυστυχώς επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που έχουμε παρουσιάσει από αυτήν εδώ την στήλη. Ένεκα της αυξήσεως του κόστους των ζωοτροφών,ενέργειας και λοιπών λειτουργικών δαπανών,οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να σφάξουν τα ζώα πρόωρα,καθώς η συντήρησή τους γίνεται ασύμφορη. Εβδομαδιαίως άνω των 600 παραγωγικών αγελάδων οδεύουν για σφαγή.Οι τιμές των γαλακτομικών προιόντων και του νωπού κρέατος- μοσχάρι,κοτόπουλο,χοιρινό- αυξάνουν και μαζί τους και ο πληθωρισμός. Ο πρόεδρος του ΣΕΚ παρατηρεί ότι με βάση τα στοιχεία του ΕΛΓΟ( Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού) υπάρχει μείωση 5% στο αιγοπρόβειο γάλα και 6% στο αγελαδινό το πρώτο δίμηνο του 2022(σχεδόν προ της ενάρξεως του πολέμου). Αυτό συνεπάγεται αύξηση της ποσότητας εισαγομένου αγελαδινού γάλακτος από τις γαλακτοβιομηχανίες,κάτι που δεν μπορεί να συμβεί με το αιγοπρόβειο. Η αύξηση του κόστους των ζωοτροφών κυμαίνεται μεταξύ 70%-100%,η αύξηση (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ) στα γαλακτομικά προιόντα είναι 10% και επιβάλλεται η ουσιαστική ενίσχυση του κλάδου από το κράτος. Επισημαίνει δε ότι η Ρουμανία μείωσε τις εξαγωγές στο γάλα,προκειμένου να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της(” Εφ. Συν” -5/6/2022). Η Ρουμανία λοιπόν μετά την Ινδία και την Ινδονησία εφαρμόζει πολιτική προστατευτισμού,προκειμένου να καλύψει τις εσωτερικές της ανάγκες.
” Αυτή την στιγμή έχει ήλιο,τα πράγματα πάνε καλά. Όλοι πιστεύουμε ότι η Fed  μπορεί να το χειριστεί αυτό. Ο τυψώνας,όμως, είναι ακριβώς εκεί κάτω στον δρόμο και έρχεται προς το μέρος μας.Απλώς δεν ξέρουμε αν είναι μικρός ή κάτι ανάλογο με την καταστρεπτική θύελλα<Σάντι>”. Αυτή την δήλωση έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase Τζέιμι Ντάιμον, μία ημέρα μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ,μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο.” Πρέπει να προετοιμαστούμε έναντι μίας θύελλας και εμείς στην JP Morgan θέλουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας,εξ ου και θα είμαστε συντηρητικοί στον ισολογισμό μας. Η Fed  πρέπει να αντιμετωπίσει τώρα την κατάσταση με αύξηση των επιτοκίων και ποσοτική σύσφιξη”(www. Kathimerini.gr 3-6-2022). Όπως καθίσταται αντιληπτό προτείνει μείωση της ποσότητος του χρήματος που κυκλοφορεί από τις τράπεζες προς τις αγορές,που ομού με την αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων,σημαίνει ότι το χρήμα,ως αξία,γίνεται πιο ακριβό και φυσικά αποτρέπονται επενδύσεις με τραπεζικό δανεισμό. Αυτά στις ΗΠΑ όπου ο πληθωρισμός είναι υπερτριπλάσιος από τον επίσημο στόχο του 2%,δηλαδή άνω του 6%. Αυτές οι δηλώσεις μείωσαν τους δείκτες στα χρηματιστήρια.
Την Κυριακή 12-6-2022 διεξάγεται στην Γαλλία ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών. Οι πολιτικές θέσεις του συνασπισμού που ηγείται ο Μελανσόν,αποτελούν μία ελπίδα για την Ευρώπη,ως προς την άσκηση μίας περισσότερο ανεξάρτητης και κοινωνικά δίκαιης πολιτικής. Μίας πολιτικής που ανατρέπει και έρχεται σε ρήξη με την πολιτική της “ουράς” στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ.Ωστόσο σε δημοσκόπηση της “Journal du Dumance” την 26-5-2022 το 48% των ερωτηθέντων δήλωσε βέβαιο ως προς την προσέλευση του στις κάλπες.
 “Χωρίς μεσάνυχτα και
δίχως μεσημέρι
στο υπέρτατο μαύρο
της Ειμαρμένης
ακμάζει πάντα προς
τα ύψη ο έρωτας. 3.12.87″
( Νίκος Καρούζος” Οιδίπους τυραννούμενος και  άλλα ποιήματα” Εκδόσεις ” Ίκαρος”2014,σελ.313).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας