Τι βλέπουν αναλυτές πίσω από κρίση στην Deutsche-Bank–Οι διαφορές με Credit-Suisse

524

Στο επίκεντρο της τραπεζικής αναταραχής βρίσκεται σήμερα η γερμανική Deutsche Bank, καθώς η εντεινόμενη ανησυχία για τον κλάδο “βύθισε” τον τίτλο της σε διψήφιες απώλειες (ξεπέρασε και το 14%), ενώ τα CDS εκτινάχθηκαν χθες στις 173 μονάδες βάσης, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχουν καταγράψει ιστορικά, και σήμερα σκαρφάλωσαν στις 220 μ.β.

Η γερμανική τράπεζα, η οποία έχει επιστρέψει στον δρόμο της ανάκαμψης τα τελευταία χρόνια μετά από μια σειρά κρίσεων, είναι ο μεγάλος χαμένος των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζικών τίτλων την Παρασκευή, παρά την ανακοίνωση ότι σχεδιάζει την επαναγορά ομολόγων, μια κίνηση που συνήθως ερμηνεύεται ως ένδειξη ισχύος. Οι αναλυτές δυσκολεύονται να ανιχνεύσουν την αιτία πίσω από το σημερινό sell-off, το οποίο ανάγκασε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να κάνει δημόσια δήλωση στήριξης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, σημειώνοντας πως “πρόκειται για πολύ κερδοφόρα τράπεζα και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητείται το μέλλον της”, κάνοντας μνεία στην αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό του επιχειρηματικού της μοντέλου.

Η Deutsche Bank “βυθίστηκε” σήμερα έως και 15%, στη μεγαλύτερη πτώση από τα πρώτα στάδια της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, για να μαζέψει τις απώλειες λίγο πάνω από το 10%. Ταυτόχρονα παρασύρονται πτωτικά η ανταγωνίστρια Commerzbank (πέριξ του -5,5%), η ισπανική Banco de Sabadell στο -4,5% και η γαλλική Societe Generale άνω του 6%.

Το κύμα πιέσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες ακολουθεί το sell-off των αμερικανικών τραπεζών, οι οποίες συνεχίζουν σε αρνητικό έδαφος και στις σημερινές συναλλαγές, αφού η δήλωση της Αμερικανίδας ΥΠΟΙΚ Τζάνετ Γέλεν ότι “οι ρυθμιστικές αρχές είναι έτοιμες για περαιτέρω μέτρα προστασίας των καταθέσεων, αν χρειαστεί”, φαίνεται πως δεν άμβλυνε τις επενδυτικές ανησυχίες. Οι τράπεζες υποχώρησαν στον απόηχο του δημοσιεύματος του Bloomberg που ανέφερε ότι η UBS και η Credit Suisse βρίσκονται μεταξύ των τραπεζών οι οποίες ελέγχονται σε έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για το εάν επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού κλάδου έχουν βοηθήσει Ρώσους ολιγάρχες να αποφύγουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στους ίδιους μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής τραπεζών της Γερμανίας BaFin δήλωσε ότι ενώ δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από την πρόσφατη αναταραχή στον κλάδο, εντούτοις ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας “μετάδοσης της κρίσης μέσω της ψυχολογίας των αγορών”.

“Είναι ξεκάθαρα η περίπτωση που η αγορά πρώτα πουλάει και μετά ρωτάει”, τόνισε ο Paul de la Baume, αναλυτής της FlowBank.

Με τις αγορές να βρίσκονται σε “κλοιό αγωνίας”, η επίδειξη ισχύος της Deutsche Bank έπεσε στο κενό, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να την ερμήνευσαν ως “σημάδι αδυναμίας”. Η ανακοίνωση της Deutsche Bank για την επαναγορά ενός ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ήρθε την πρώτη κιόλας ημέρα που η τράπεζα μπορούσε να προβεί στην εν λόγω εξαγγελία. Αντί όμως να ενισχύσει το κλίμα εμπιστοσύνης προς την ίδια, τα CDS της εκτινάχθηκαν.

Το 5ετές CDS της Deutsche Bank διαμορφώθηκε περίπου στις 220 μονάδες βάσης το πρωί της Παρασκευής. Αν και πρόκειται για πολύ υψηλά επίπεδα για ευρωπαϊκή τράπεζα, βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά από τα θηριώδη επίπεδα που κινήθηκαν τα CDS της Credit Suisse την προηγούμενη εβδομάδα.Το μονοετές CDS της ελβετικής τράπεζας ξεπέρασε τις 3.000 μονάδες βάσης στο αποκορύφωμα της κρίσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, Η κατρακύλα της Deutsche Bank έσβησε τα κέρδη των τελευταίων 6 μηνών για τη μετοχή. Οι επενδυτές ανησυχούσαν για την έκθεσή της γερμανικής τράπεζας στα αμερικανικά εμπορικά ακίνητα και το μεγάλο χαρτοφυλάκιο παραγώγων της, σύμφωνα με τον Stuart Graham, αναλυτή της Autonomous Research. Ωστόσο, και οι δύο αυτές παράμετροι είναι “γνωστές” και “όχι πολύ τρομακτικές”, πρόσθεσε σε σημείωμά του.

Η γερμανική τράπεζα ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα τετραετές πρόγραμμα εξυγίανσης που, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας και την έξοδο από δραστηριότητες του επενδυτικού βραχίονα. Ο CEO Christian Sewing, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 2018, εξέτασε ακόμη και το ενδεχόμενο της συγχώνευσης με την ανταγωνίστρια Commerzbank το 2019, έπειτα από προτροπή της κυβέρνησης, για να απορρίψει εντέλει αυτό το σενάριο.

“Δεν ανησυχούμε για τη βιωσιμότητα ή το ενεργητικό της Deutsche”, έγραψε ο Graham. “Για να είμαστε απολύτως σαφείς – η Deutsche Bank ΔΕΝ είναι η επόμενη Credit Suisse”.

“Η Deutsche Bank είχε τα θέματά της με τις ρυθμιστικές αρχές, έχει δει επίσης ασταθή οικονομικά αποτελέσματα και έχει περάσει από αναδιάρθρωση. Η θεμελιώδης διαφορά με τη Credit Suisse είναι ότι η Deutsche έχει επιστρέψει στην κερδοφορία τα τελευταία τρίμηνα, ενώ η ελβετική τράπεζα δεν είχε προοπτικές κερδοφορίας για το 2023″, σχολιάζει στο Bloomberg o Paul Van der Westhuizen, αναλυτής της ολλανδικής Rabobank.

Όπως προσθέτει ο ίδιος: “Μετά από όσα συνέβησαν στην Credit Suisse το περασμένο Σαββατοκύριακο, δύο πράγματα μπορεί να παίζουν ρόλο στην Deutsche. Πρώτον, οι επενδυτές δεν θέλουν να κρατήσουν επισφαλείς θέσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Πιθανόν, αυτή την έξοδο βλέπουμε τώρα. Και φυσικά, κάποιος μπορεί να βγάλει χρήματα αν βρίσκεται στη σωστή πλευρά μιας ακραίας αντίδρασης των χρηματιστηριακών τίτλων“.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες γίνονται δέκτες μιας μετάδοσης της κρίσης από όσα γίνονται στον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ“, συνεχίζει ο Van der Westhuizen, “όπου οι περιφερειακές τράπεζες δέχονται πιέσεις στη σκιά της αύξησης των επιτοκίων. Στην πραγματικότητα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είχαν κανένα θεμελιώδες πρόβλημα. Είναι υγιείς και ιστορικά ισχυρότερες από ποτέ. Έχουν επωφεληθεί από το περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων και οι δείκτες κερδοφορίας τους έχουν ενισχυθεί. Είχαμε την ακραία περίπτωση της Credit Suisse, στην οποία υπήρξε μια απροσδόκητη κρίση εμπιστοσύνης που οδήγησε σε μαζικές εκροές καταθέσεων, αλλά όλο αυτό συνέβη μετά από χρόνια κακοδιαχείρισης και σειρά σκανδάλων”.

Τέλος, οι αναλυτές της Citigroup ανέφεραν ότι η πτώση της Deutsche Bank ίσως οφείλεται στον “παραλογισμό των αγορών”. Αν και αυτό αποτελεί από μόνο του ανησυχητικό γεγονός, ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ο κίνδυνος η αγωνία να ξεφύγει από τον έλεγχο και να καταστεί μια “αυτοεκπληρούμενη προφητεία”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας