Θησαυρίσαν στις πλάτες λαών οι πετρελαϊκές με άγρια κερδοσκοπία-Άλλοθι ή κρίση

966

Οι πέντε μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί — Exxon, Chevron, Shell, BP και TotalEnergies — βρίσκονται μαζί σε καλό δρόμο για να δημιουργήσουν κέρδη πάνω από 50 δισ. δολάρια για το β’ τρίμηνο 2022.

Η Chevron ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, εξαργυρώνοντας έτσι τις υψηλότερες τιμές για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και τα μεγάλα περιθώρια παραγωγής καυσίμων.

Τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου του πετρελαϊκού γίγαντα ήταν σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερα από τα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια που είχε την ίδια περίοδο το 2021 και αποτελεί μάλιστα μια ανατροπή από το 2020 όταν, μετά την κατάρρευση της ζήτησης πετρελαίου κατά την έναρξη της πανδημίας Covid-19, η Chevron δημοσίευσε ζημιά 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ολόκληρο το έτος.

Η Chevron, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου των ΗΠΑ μετά την Exxon είναι η τελευταία στον κλάδο που ανακοινώνει ένα τέτοιο «θριαμβευτικό« τρίμηνο, καθώς επωφελείται από την ανανεωμένη ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Η Shell σημείωσε κέρδη για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο ρεκόρ την Πέμπτη, φτάνοντας τα 16,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη με βάση το καθαρό τρέχον κόστος προμηθειών, ποσοστό παρόμοιο με το καθαρό εισόδημα που αναφέρουν οι εταιρείες πετρελαίου των ΗΠΑ και η Exxon αναμένεται να παρουσιάσει κέρδη-ρεκόρ την Παρασκευή.

Επαναγορά μετοχών

Οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου της Ευρώπης Shell και TotalEnergies επέκτειναν τις αγορές μετοχών την Πέμπτη, αφού τα κέρδη τους για το β’ τρίμηνο ξεπέρασαν το ήδη ρεκόρ του προηγούμενου τριμήνου λόγω της ανόδου των τιμών του αργού, του φυσικού αερίου και των προϊόντων πετρελαίου.

Οι δύο εταιρείες μαζί αγοράζουν μετοχές 8 δισ. δολαρίων το γ’ τρίμηνο, αφού κατέγραψαν τα αντίστοιχα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη τους, διατηρώντας τα μερίσματά τους σταθερά, γεγονός που μπορεί να απογοητεύσει ορισμένους επενδυτές.

Η TotalEnergies, με αύξηση 9% στα τριμηνιαία κέρδη στα 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια, προχώρησε στην εξαγορά 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο μετά την αγορά 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων δικών της μετοχών το α’ εξάμηνο του έτους.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας