Θάνατος Ελισάβετ-Αυστραλοί πολιτικοί ζητούν αλλαγή πολιτεύματος σε «Δημοκρατία της Αυστραλίας»

859
Θάνατος Ελισάβετ-Αυστραλοί πολιτικοί

Οι Αυστραλοί θρήνησαν την Παρασκευή το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι αναβίωσαν επίσης μια μακροχρόνια συζήτηση για τον τερματισμό της σύνδεσης της χώρας με τη μοναρχία των 1.000 ετών.

Ο Βρετανός μονάρχης είναι τυπικά ο αρχηγός του κράτους στην Αυστραλία, της οποίας επίσημα  το πολίτευμα αναφέρεται ως «Ομοσπονδιακή Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία» και είναι ανάμεσα στα  14 βασίλεια εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχουν το ίδιο πολίτευμα, αν και ο ρόλος του Βρετανού Μονάρχη είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός.

Η Αυστραλία έχει συζητήσει εδώ και καιρό την ανάγκη να το πολίτευμά της να μετατραπεί σε Δημοκρατία.  Ένα δημοψήφισμα του 1999 στην Αυστραλία για να γίνει δημοκρατία ωστόσο έχασε με το 55% των ψηφοφόρων να αντιτάσσονται σε αυτό.

«Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά της και όλους όσους την αγάπησαν. Τώρα η Αυστραλία πρέπει να προχωρήσει», δήλωσε ο ηγέτης του Κόμματος των Πρασίνων της Αυστραλίας Άνταμ Μπαντ, και εξέχων Ρεπουμπλικανός.

«Χρειαζόμαστε μια Συνθήκη πρέπει να γίνουμε Δημοκρατία», έγραψε στο Twitter.

Ο Μπαντ κατηγορήθηκε, ακόμη και από ορισμένους ομοεθνείς Ρεπουμπλικάνους, για ασέβεια φέρνοντας το θέμα λίγες ώρες μετά το θάνατο της βασίλισσας.

«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να καλέσετε για μια δημοκρατία, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στο φάσμα της μοναρχίας/δημοκρατίας.

Δεν σεβόμαστε μετά τη μακρόχρονη υπηρεσία της», είπε ένας από τους οπαδούς της Μπαντ απαντώντας στο tweet.

Το γραφείο του Bandt δεν απάντησε αμέσως σε ένα email που ζητούσε σχόλιο.

Το Κίνημα της Αυστραλιανής Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης συλλυπητήρια, ενώ σημείωσε ότι η αποθανούσα βασίλισσα είχε υποστηρίξει το δικαίωμα της Αυστραλίας να γίνει πλήρως ανεξάρτητο έθνος κατά το δημοψήφισμα του 1999, λέγοντας ότι είχε επιβεβαιώσει ότι ήταν «ένα θέμα για τον αυστραλιανό λαό και μόνο για αυτόν».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε μίλησε υπέρ της κίνησης προς μια δημοκρατία. Αλλά την Παρασκευή είπε:

«Σήμερα είναι μια μέρα για ένα θέμα και ένα μόνο θέμα, που είναι να αποτίσουμε φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ Β’».

Παρόμοιες συζητήσεις λαμβάνουν χώρα στην Καραϊβική, όπου η Τζαμάικα έχει σηματοδοτήσει ότι μπορεί σύντομα να ακολουθήσει τα Μπαρμπάντος στην παραίτηση από τη βασιλική εξουσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας