Tραμπ: Αυξάνει τις κυρώσεις κατά Ιράν. Το Πεντάγωνο προετοιμάζει σχέδιο επέμβασης

441
κυρώσεις

 

Ο Λευκός Οίκος περιμένει πρώτα τις κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας πριν αποφασίσει πώς θα αντιδράσει. 

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, στον απόηχο των επιθέσεων στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramcο, με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump να δίνει εντολή στο υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Στην ανάρτησή του τονίζει ότι «Μόλις έδωσα εντολή στον υπουργό Οικονομικών να αυξήσει σημαντικά τις κυρώσεις κατά του κράτους του Ιράν»!

Όπως είναι φυσικό η ανακοίνωση αυτή θα προκαλέσει έντονη αναταραχή τόσο στην αγορά πετρελαίου όσο και στις υπόλοιπες αγορές, καθώς επανέρχεται στο προσκήνιο ο φόβος ότι θα υπάρξει όχι μόνο κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αλλά πιθανώς και ένοπλες συγκρούσεις στην, ήδη, ταραγμένη αραβική χερσόνηση.

 

Image

 

Trump: Οι κυρώσεις εις βάρος του Ιράν θα ανακοινωθούν μέχρι την Παρασκευή 20/9

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει τις νέες κυρώσεις στο Ιράν μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.
Αυτό άφησε να εννοηθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, μαζί με τον νεοορισθέντα σύμβουλο για την εθνική ασφάλεια, Robert O’ Brien.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι σκέφτεται την στρατιωτική παρέμβαση στο Ιράν.
Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε πως ο πόλεμος εξακολουθεί να είναι η τελευταία του επιλογή, καθώς εξετάζει παράλληλα πολλές παραμέτρους.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, την οποία και θεωρεί υπεύθυνη για τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Saudi Aramco. Οι νέες κυρώσεις “χαιρετίστηκαν” από συμμαχικά των ΗΠΑ κράτη, όπως το Ισραήλ και βέβαια η Σαουδική Αραβία.

Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Στηρίζουμε το δικαίωμα της Σαουδικής Αραβίας στην αυτοάμυνα

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ σε τυχόν απόφαση στρατιωτικής δράσης από τη Σαουδική Αραβία κατά του Ιράν.

Συγκεκριμένα, σε μήνυμα του στο twitter ο Pompeo και ύστερα από τη συνάντηση του με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν «το δικαίωμα της Σαουδικής Αραβίας στην αυτοάμυνα» αναφέροντας ότι η συμπεριφορά του Ιράν «δεν θα γίνει ανεκτή».

Ο Pompeo καταδίκασε τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco και στήριξε το κάλεσμα της Σαουδικής Αραβίας να επισκεφτούν τη χώρα διεθνείς εμπειρογνώμονες για επιπλέον έρευνες.

Παράλληλα τόσο ο Pompeo όσο και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας υποστήριξαν ότι οι επιθέσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco είχαν στόχο την αποσταθεροποίηση της ασφάλειας της περιοχής και να προκαλέσουν πλήγμα στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό και την παγκόσμια οικονομία.

Σ. Αραβία: Τα drones και οι πύραυλοι προήλθαν από το Ιράν

Αποδείξεις ότι οι επιθέσεις στη Saudi Aramco έγιναν από το έδαφος του Ιράν διαθέτει η Σ. Αραβία, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του σαουδαραβικού υπουργείου Άμυνας τα θραύσματα των drones και των πυραύλων που ανακτήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Aramco αποδεικνύουν την ύπαρξη ιρανικής υπαιτιότητας.

RT: Saudi Arabia Aramco drone attack

Ο Turki al-Maliki, σε συνέντευξη Τύπου προσέθεσε ακόμη ότι χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 25 drones και πύραυλοι, με τα drones να είναι ιρανικά, ενώ κατευθύνθηκαν από τον βορρά προς τον νότο.

Επεσήμανε, ακόμη,  ότι το Ιράν είναι ένας μακροπρόθεσμος αντίπαλος της σουνιτικής μοναρχίας και τόνισε τον “αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζουν το Ιράν και οι αντιπρόσωποί του στην περιοχή”.
Είμαστε μάρτυρες μιας ξεχωριστής κλιμάκωσης στην ιρανική επιθετικότητα, δήλωσε ο εκπρόσωπος και προσέθεσε “Αυτή η επίθεση δεν ήταν εναντίον της Saudi Aramco ή της Σαουδικής Αραβίας, ήταν ενάντια στη διεθνή κοινότητα“.


RT: Saudi Arabia presser Iran missiles

Σχέδια επί χάρτου στο Πεντάγωνο ακόμη και για στρατιωτική επέμβαση

Εν τω μεταξύ, εντολή στο Πεντάγωνο να εξετάσει τρόπους αντίδρασης ως απάντηση στην επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αν και επισημαίνεται πως ο Λευκός Οίκος θα περιμένει πρώτα τις αντιδράσεις της Σαουδικής Αραβίας πριν αποφασίσει για το τι θα πράξει.

Την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι, το Ιράν εξακολουθεί να επιμένει πως δεν έχει καμία εμπλοκή στην υπόθεση και πως όλα αυτά είναι αντιπερισπασμός των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το CNN, αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου διατάχθηκαν σε συνάντηση που είχαν χθες με τον πρόεδρο Trump να σχεδιάσουν ενδεχόμενη αντίδραση των ΗΠΑ στην επίθεση που δέχθηκαν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Image

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Λευκός Οίκος αναμένει να δει από τη Σαουδική Αραβία το πώς θα αντιδράσει, πριν αποφασίσει για τυχόν πολεμικές κινήσεις.
Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το CNN, το Πεντάγωνο διατάχθηκε να καταρτίσει ένα «σχέδιο αντίδρασης» κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Λευκό Οίκο, αν και όπως αναφέρεται, δεν έγινε μία λεπτομερή παρουσίαση των διαθέσιμων αμυντικών επιλογών που υπάρχουν.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo επισκέπτεται σήμερα τη Σαουδική Αραβία, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρίγκιπα Mohammed bin Salman προκειμένου όπως αναφέρεται «να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να αντικρούσουν την ιρανική επιθετικότητα στην περιοχή».

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν σε καμία κίνηση, εάν δεν επιστρέψει στις ΗΠΑ ο Pompeo για να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις την ομάδα εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τραμπ.

Ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος τηρεί μέχρι στιγμής μια ιδιαίτερη προσεκτική στάση, έχει διαμηνύσει πως το βάρος της απόφασης για το τι θα επακολουθήσει, εναπόκειται στη Σαουδική Αραβία και ότι ο ίδιος δεν βιάζεται να προχωρήσει σε κάποια κίνηση.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά “συνετή” αντίδραση από τον Τραμπ, ο οποίος αν και έσπευσε άμεσα να υποστηρίξει πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να απαντήσουν, στη συνέχεια κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν, απόφαση που ενδεχομένως συνδέεται και με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον ερχόμενο χρόνο.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ αποδίδουν την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στο Ιράν, αναφέροντας πως η επίθεση έγινε από το νοτιοδυτικό Ιράν και ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι και drone ενώ σήμερα αναμένεται η Σαουδική Αραβία να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή του Ιράν στην επίθεση.
Από την πλευρά της η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.

Πιέσεις στο πετρέλαιο μετά τις ανακοινώσεις Trump – Σ. Αραβίας – Στα 63,5 δολ. το Brent

Πιέσεις δέχεται το πετρέλαιο μετά την ανακοίνωση της Σ. Αραβίας ότι έχει αποδείξεις πως το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Aramco αλλά και τη δήλωση Τραμπ ότι θα επιβληθούν νέες οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου για το Brent υποχωρεί -1,55% στα 63,5 δολ. το βαρέλι, ενώ το αργό σημειώνει πτώση -1,80% στα 58,27 δολ. το βαρέλι.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σ. Αραβίας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τα όποια προβλήματα στην παραγωγή της χώρας, μετά τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της Aramco, θα έχουν λυθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2019.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η αρχική δημόσια εγγραφή (ΙΡΟ) της κορυφαίας πετρελαϊκής εταιρείας, Saudi Aramco θα ακολουθήσει κανονικά τον αρχικό προγραμματισμό, χωρίς, πάντως, να αναφέρει την ακριβή ημερομηνία της πραγματοποίησής της.
Υπενθυμίζεται ότι με τις επιθέσεις τέθηκε εκτός παραγωγή, ύψους 5,7 εκατ. βαρελιών ημερησίως, δηλαδή το 50% της παραγωγής της Σ. Αραβίας και περί του 5% της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής.

Μετά τις αρχικές εκτιμήσεις για χάος στην αγορά ενέργειας, επικρατούν πιο ψύχραιμες φωνές.
«Εκτιμώ ότι η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου θα είναι βραχυπρόθεσμη, δεδομένης της ανησυχητικής εικόνας που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία», σχολιάζει ο Akira Takei,  fund manager στην Asset Management One.
Ωστόσο, κρίσιμος θεωρείται ο γεωπολιτικός παράγοντας, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης στρατιωτικής σύρραξης στον Περσικό Κόλπο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας