Σύνοδος G20-Ήττα της Δύσης: Οι ΗΠΑ δεν πέτυχαν συλλογική καταδίκη Ρωσίας

894

Ποιοι λένε όχι στην πολεμική υστερία

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo, μεταξύ άλλων ηγετών, κάλεσε τους δυτικούς ηγέτες να μετριάσουν τη ρητορική τους σε σχέση με τη Ρωσία στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των G20 στο Μπαλί, ανέφερε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 το Politico, επικαλούμενεo πληροφόρηση από σημαντικούς παράγοντες της συνόδου.
Σύμφωνα με το Politico, Ινδονήσιοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Widodo, πιέζουν τους δυτικούς συναδέλφους να είναι πιο ευέλικτοι και να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης μίας λιγότερο σκληρής ρητορικής απάναντι στη Μόσχα.
Και αυτό προκειμένου η Ρωσία, η οποία εκπροσωπείται στη σύνοδο κορυφής από τον υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov, να συμφωνήσει με το τελικό ψήφισμα της συνόδου κορυφής, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο Widodo θα το θεωρούσε προσωπική του επιτυχία εάν το ψήφισμα εγκριθεί.
Το Politico σημειώνει ότι η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, η Βραζιλία και η Κίνα δεν θέλουν να καταδικάσουν τη Ρωσία στην τελική δήλωση.
Η σύνοδος κορυφής της G20 θα πραγματοποιηθεί στο Μπαλί στις 15-16 Νοεμβρίου.

Τα προεόρτια στη σύνοδο του ASEAN

Την ίδια ώρα Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για μια κοινή δήλωση μετά την πολυμερή σύνοδο κορυφής του ASEAN (της ομάδας των ασιατικών κρατών) στην Καμπότζη, καθιστώντας απίθανο τα έθνη της G20 να επιτύχουν συναίνεση αυτή την εβδομάδα στην Ινδονησία, αναφέρει το Bloomberg.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov, η Αμερική και οι σύμμαχοί της ευθύνονται για αυτή την αποτυχία στη σύνοδο κορυφής των 19 εθνών, υποστηρίζοντας την Κυριακή 13 Νπεμβρίου 2022 ότι οι ΗΠΑ «επέμειναν σε απολύτως απαράδεκτη γλώσσα σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία».
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι διχάζουν τη 10μελή Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας και επέκρινε το ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της δραστηριότητας στην περιοχή.

Στρατιωτικοποίηση της περιοχής

Τα σχόλιά του για το ΝΑΤΟ απηχούν μια αυξανόμενη ανησυχία εκ μέρους της Κίνας, παρόλο που το σύστημα συμμαχιών των ΗΠΑ στην Ασία δεν περιλαμβάνει τις συλλογικές αμυντικές συμφωνίες του ΝΑΤΟ.
«Το ΝΑΤΟ δεν λέει πλέον ότι πρόκειται για μια καθαρά αμυντική συμμαχία», είπε ο Lavrov,
«Υπάρχει μια σαφής τάση για στρατιωτικοποίηση της περιοχής μέσω του συντονισμού των προσπαθειών των τοπικών συμμάχων των ΗΠΑ όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ».

Ισορροπίες επιδικώκει η Ινδονησία

Η Ινδονησία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της G-20, επιδίωξε να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της G-7, ωστόσο τις ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής, η ελπίδα λιγοστεύει ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν.
Πριν από τη σύνοδο κορυφής, Ιάπωνας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στους δημοσιογράφους ότι τα έθνη της G-7 επέμεναν να αναφέρουν την εισβολή της Ρωσίας σε οποιοδήποτε ανακοινωθέν.
Ενώ η Ινδονησία αναζητούσε κάποια μέση λύση και η Ιαπωνία ήθελε να υποστηρίξει τις προσπάθειες του έθνους της Νοτιοανατολικής Ασίας, τελικά η μάδα των G7 χρειαζόταν να διατηρήσει σταθερή τη στάση του όσον αφορά τη Ρωσία, είπε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Bloomberg

«Σε αυτή τη συγκεκριμένη παράγραφο που σχετίζεται με τον πόλεμο ίσως δεν θα υπάρξει συμφωνία, αλλά εξακολουθούμε να προσπαθούμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας Sri Mulyani Indrawati  στο Bloomberg TV την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022, προσθέτοντας ότι η ομάδα των G-20 μπορεί ακόμα να επιτύχει «πολύ απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα» όταν πρόκειται για πράγματα όπως η κλιματική αλλαγή και ο Covid-19, ακόμη και χωρίς κοινή συμφωνία.

Ρωσία: Η Δύση να μην ασχολείται με…φανταστικές απειλές

Η Ρωσία κάλεσε την ομάδα των G20 να σταματήσει να μιλάει υστερικά για την ασφάλεια και να επικεντρωθεί στα πιο πιεστικά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, ενόψει της συνόδου κορυφής που θα κυριαρχηθεί από τη δυτική κριτική για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η G20 – η ομάδα των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου που εκπροσωπούν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ – πρόκειται να συναντηθεί στο ινδονησιακό νησί Μπαλί αυτή την εβδομάδα, με τους δυτικούς ηγέτες συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden να αναμένεται να χρησιμοποιήσουν το forum ώστε να επικρίνει δημόσια τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σε δήλωση που εκδόθηκε πριν από τη σύνοδο κορυφής, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι είναι «θεμελιωδώς σημαντικό η G20 να επικεντρώσει τις προσπάθειές της σε πραγματικές και όχι σε φανταστικές απειλές».
Πρόσθεσε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η G20 καλείται να αντιμετωπίσει τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα.
Η επέκταση της ατζέντας της σε τομείς ειρήνης και ασφάλειας, για τους οποίους μιλούν πολλές χώρες, δεν είναι βιώσιμη τακτική.
Αυτό θα ήταν μια άμεση παραβίαση στην εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα υπονομεύσει την ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης και συνεργασίας στο πλαίσιο της G20».
Νωρίτερα την Κυριακή, ο Sergey Lavrov επέπληξε τη Δύση ότι επιδιώκει να «στρατιωτικοποιήσει» τη νοτιοανατολική Ασία, σε σχόλια που έθεσαν το έδαφος για μια δυνητικά τεταμένη ατμόσφαιρα στη G20.
Η Ρωσία είπε ότι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση θα αποτελέσει βασικό μέρος της ατζέντας στο Μπαλί, το οποίο λαμβάνει χώρα λίγες μέρες πριν λήξει η ισχύς της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα στις 19 Νοεμβρίου 2022.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας