Σοκ στη Σλοβακία-Συνελήφθη αυτός που πυροβόλησε τον Ρ.Φίτσο

677
Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico τραυματίστηκε μετά από επίθεση με πυροβολισμούς, στη περιοχή Handlová, εξερχόμενος από πολιτιστικό κέντρο όπου είχε προηγουμένως συνεδριάσει η κυβέρνηση της χώρας.
Μάλιστα, οι αρχές ασφαλείας της Μπρατισλάβα συνέλεβαν πάραυτα τον δράστη, αμέσως μετά την επίθεσή του στον αρχηγό της σλοβακικής κυβέρνησης.
Όπως γνωστοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Σλοβάκου πρωθυπουργού, η ζωή του δεν έχει διαφύγει ακόμα τον κίνδυνο και η κατάσταση του κρίνεται ακόμα εξαιρετικά κρίσιμη.

GNoCLbCWAAAvoKu.jpg

Πάντως, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός διατηρούσε τις αισθήσεις του κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο της πόλης Handlova μετά την απόπειρα δολοφονίας του, δήλωσε στο Reuters μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.
Ο Fico νοσηλεύεται για τραύματα από σφαίρες που δέχθηκε και ότι οι ζωτικές του λειτουργίες έχουν σταθεροποιηθεί, συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.

fico.png
GNn6-nAXsAAFTKt.jpg

Όπως μεταδίδει ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός σταθμό TA3 ακούστηκαν τέσσερις πυροβολισμοί και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας χτυπήθηκε στην κοιλιά.

slovakia.webp

Ο Fico μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου θα αξιολογηθεί η κρισιμότητα της κατάστασής του.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των τοπικών εφημερίδων, οι πυροβολισμοί ακούστηκαν ακριβώς τη στιγμή που ο Fico χαιρετούσε τον κόσμο που τον περίμενε έξω από το σημείο της εκδήλωσης
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός έπεσε στο έδαφος, από όπου τον παρέλαβαν οι σωματοφύλακές του και τον μετέφεραν με αυτοκίνητο στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Μετά τη σύλληψη του δράστη, η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή γύρω από την επίθεση και εκκένωσε το πολιτιστικό κέντρο.
Τα μέλη της πρωθυπουργικής φρουράς διασφάλισαν, επίσης, την ασφάλεια των υπόλοιπων μελών της κυβέρνησης του Fico, σημειώνουν τα ρεπορτάζ από τη Σλοβακία.

9d9525a0-8f30-4782-9a95-f28ed0659c43.png

«Μεταξύ ζωής και θανάτου» o Fico

“Μεταξύ ζωής και θανάτου” βρίσκεται ο Robert Fico ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.
Στην επίσημη σελίδα του Σλοβάκου πρωθυπουργού αναφέρεται ότι ο Fico δέχθηκε «πολλές σφαίρες» από έναν άνδρα σήμερα το μεσημέρι καθώς έβγαινε από ένα κτίριο έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησης.
Το πρωθυπουργικό γραφείο τόνισε ότι ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Μπάνσκα Μπιστρίτσα και όχι σε νοσοκομείο της Μπρατισλάβα καθώς η μεταφορά του σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας θα διαρκούσε περισσότερο με δεδομένη την άμεση περίθαλψη που χρειαζόταν.
Μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είπε στο Reuters ότι ο πρωθυπουργός διατηρούσε τις αισθήσεις του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της πόλης Χάντλοβα και ότι οι ζωτικές του λειτουργίες έχουν σταθεροποιηθεί.
Από την πλευρά του, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι η επίθεση ήταν απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είπε ότι άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία.
Η πρόεδρος της χώρας Zuzana Čaputová καταδίκασε τη «βάρβαρη και ανεύθυνη» επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός ενώ σοκαρισμένοι δήλωσαν σε ανακοινώσεις τους Ευρωπαίοι ηγέτες από την επίθεση.

Video: Η στιγμή της επίθεσης στον Σλοβάκο πρωθυπουργό

Robert Fico: Ο «Σλοβάκος Orban» αποκατέστησε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία

Άμα τη εκλογεί του ως πρωθυπουργού, ο Robert Fico ξεκαθάρισε ότι η Σλοβακία δεν θα εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα στον πόλεμο της Ουκρανίας, στηρίζοντας τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ απέναντι στη Μόσχα.
Έτσι, διαχωρίστηκε άμεσα από την πάγια δυτική και ευρωπαϊκή γραμμή των κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Μάλιστα, η υπουργός Πολιτισμού της Σλοβακίας Martina Simkovicova ακύρωσε το διάταγμα που ανέστειλε την πολιτιστική συνεργασία με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022 και την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, ανέφερε η σλοβακική εφημερίδα Pravda.
«Υπάρχουν δεκάδες στρατιωτικές συγκρούσεις στον κόσμο και, κατά τη γνώμη μας, οι καλλιτέχνες και ο πολιτισμός δεν πρέπει να υποφέρουν εξαιτίας τους», είπε η υπουργός, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Pavol Corba.
Τον Μάρτιο του 2022, το υπουργείο Πολιτισμού της Σλοβακίας απαγόρευσε τις επαφές και τη συνεργασία με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Η πρώην επικεφαλής του υπουργείου Natalia Milanova, εκπρόσωπος ενός από τα φιλελεύθερα κόμματα που έχασαν την εξουσία μετά τις πρόσφατες εκλογές και τη νίκη του πρωθυπουργού Robert Fico, το δικαιολόγησε με την καταδίκη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Η νυν υπουργός, που εκπροσωπεί το Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα, ακύρωσε το διάταγμα της προκατόχου της στις 12 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει χάσει την ισχύ του από τις 15 Ιανουαρίου.

Η σθεναρή στάση του Σλοβάκου πρωθυπουργού στον ΟΗΕ – Aρνήθηκε να υπογράψει κείμενο καταδίκης της «μεταφοράς όπλων από τη Β. Κορέα στη Ρωσία

Την ίδια στιγμή, σημειώνεται ότι η Σλοβακία δεν έχει υπογράψει τη δήλωση που υποστηρίζεται από σχεδόν 50 δυτικές χώρες που καταδικάζουν την υποτιθέμενη μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Juraj Blanar, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Είμαστε σταθερά στο πλευρό της συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο και τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά δεν πρόκειται να υπογράψουμε τη δήλωση μόνο και μόνο επειδή κάποιος μας πλησιάζει και λέει ότι το πιστεύουν αλλά δεν δίνουν στοιχεία που να το αποδεικνύουν», σημείωσε ο Blanar.
«Αρνούμαστε να προσυπογράψουμε ένα κείμενο, όταν δεν έχουμε σχετικά στοιχεία», πρόσθεσε.
Η Σλοβακία και η Ουγγαρία ήταν τα μόνα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν υπέγραψαν δήλωση υπουργών Εξωτερικών πολλών δυτικών χωρών σχετικά με την υποτιθέμενη μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία.
Η φιλελεύθερη κοινοβουλευτική αντιπολίτευση της Σλοβακίας, αντιδρώντας στη δήλωση του Blanar, σκοπεύει να ζητήσει μια έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Εθνικού Συμβουλίου (Κοινοβουλίου) της δημοκρατίας, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο.

Κατήγγειλε την Ουκρανία ως «χρυσή χήνα για τις βιομηχανίες όπλων»

Ωστόσο, το βασικό μέλημα του Fico κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου της πρωθυπουργίας του ήταν να αποδομήσει το δυτικό αφήγημα για την αναγκαιότητα παροχής βοήθειας στην Ουκρανία.
Όπως έχει επισημάνει, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να μπορέσει η Ουκρανία να ενταχθεί ρεαλιστικά στην ΕΕ, καθώς η χώρα δεν είναι έτοιμη τόσο όσον αφορά στη δημοκρατική λειτουργία, όσο και την καταπολέμηση της διαφθοράς — βάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση σε απελπιστική κατάσταση.
«Όταν τα μεγάλα κράτη – μέλη της ΕΕ υπολογίσουν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που θα κοστίσει η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, η απόφαση που ελήφθη στις Βρυξέλλες θα παραμείνει μία απλή πολιτική χειρονομία για πολλά χρόνια», πρόσθεσε ο Fico.
Πιστεύει ότι η Ουκρανία είναι απλώς μια «χρυσή χήνα» για τις δυτικές εταιρείες που ασχολούνται με το εμπόριο όπλων — ανεξάρτητα από το ανθρώπινο κόστος.
«Φοβάμαι ότι, στο όνομα αυτών των γεωπολιτικών στόχων, η Δύση θα συνεχίσει να πολεμά με τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό στρατιώτη και δεν είμαστε πολύ μακριά από αυτό», είπε ο Fico.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας