Σλοβακία: Σταμάτησε τη βοήθεια στην Ουκρανία μετά τη νίκη του Φίτσο

993

Σταμάτησε την αποστολή περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Σλοβακίας, καθώς τα πολιτικά κόμματα που αντιτίθενται στην υποστήριξη βρίσκονται σε συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού

Σταμάτησε την αποστολή περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Σλοβακίας, καθώς τα πολιτικά κόμματα που αντιτίθενται στην υποστήριξη βρίσκονται σε συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου.

«Η απερχόμενη υπηρεσιακή κυβέρνηση της Σλοβακίας δεν θα στείλει άλλο στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας εξέταζε το ενδεχόμενο αποστολής νέου πακέτου βοήθειας.

Το αριστερό κόμμα Smer του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές το περασμένο Σάββατο αφού υποσχέθηκε να σταματήσει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, να εμποδίσει την πιθανή ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ και να αντιταχθεί στις κυρώσεις στη Ρωσία.

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα έδωσε στον Φίτσο τη Δευτέρα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού. Έχει διορία μέχρι τις 16 Οκτωβρίου να το κάνει.

«Η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει το αποτέλεσμα των πρόσφατων κοινοβουλευτικών εκλογών και θα πρέπει να εναρμονίζεται με το αποτέλεσμα των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης, που διεξάγονται αυτές τις μέρες», δήλωσε ο Martin Strižinec, εκπρόσωπος της Τσαπούτοβα. «Μια απόφαση για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή θα δημιουργούσε προηγούμενο για μελλοντικές αλλαγές πολιτικής εξουσίας».

Ο Φίτσο αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία το 2018 μετά από μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα για τη δολοφονία ενός ερευνητή δημοσιογράφου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας