Μ.Ανατολή: Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση στα σύνορα Ισραήλ–Λιβάνου

842

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ αντάλλαξαν πυρά πυροβολικού και ρουκετών την Κυριακή ανεβάζοντας επικίνδυνα την πιθανότητα κλιμάκωσης του πολέμου.

Νωρίτερα, το Σάββατο, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, που επικαλείται λιβανέζικα ΜΜΕ, Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που έφεραν σημαίες της Χεζμπολάχ στη λιβανική πλευρά των βόρειων συνόρων του.

Μια ομάδα μοτοσικλετιστών που ήρθαν στη συνοριακή περιοχή για να γιορτάσουν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, άρχισαν να ξεδιπλώνουν σημαίες της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με αναφορές.
Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ προς την ομάδα, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε.

Την Κυριακή, η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) προέτρεψε τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ.

«Προτρέπουμε όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να κάνουν χρήση των μηχανισμών διασύνδεσης και συντονισμού της UNIFIL για την αποκλιμάκωση για να αποτραπεί η ταχεία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας», ανέφερε η δύναμη του ΟΗΕ στο X.

Η UNIFIL είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές και στις δύο πλευρές, σε όλα τα επίπεδα, «για να περιορίσει την κατάσταση και να αποφύγει μια πιο σοβαρή κλιμάκωση».

«Οι ειρηνευτικές μας δυνάμεις παραμένουν στις θέσεις τους και στο έργο τους. Συνεχίζουν να εργάζονται, κάποιοι από καταφύγια για την ασφάλειά τους», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την Κυριακή την επίθεση του πυροβολικού εντός του Λιβάνου ως απάντηση σε περιστατικό εκτόξευσης ρουκετών.

Το Ισραήλ βομβάρδισε τους λόφους Kafar Shuba και την πόλη al-Mari στο νότιο Λίβανο μετά από επίθεση με όλμους, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Anadolu.

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανέλαβε την Κυριακή την ευθύνη για τη στόχευση τριών ισραηλινών θέσεων στην περιοχή Φάρμες Σεμπάα.

Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από τις λιβανικές αρχές για το περιστατικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας