Σε ύφεση το α’ τρίμηνο του 2023 η Γερμανία-Σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή οικονομία

597

Σε τεχνική ύφεση – την πρώτη από την έναρξη της πανδημίας- μπήκε η οικονομία της Γερμανίας το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Παρά τις προβλέψεις στα μέσα του περασμένου μήνα του υπουργείου Οικονομικών ότι η Γερμανία θα απέφευγε οριακά την ύφεση, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας καταγράφουν ελαφρά συρρίκνωση της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες με το ΑΕΠ να σημειώνει πτώση κατά 0,3% μετά από μια πτώση του κατά 0,5%, που είχε καταγραφεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Η ύφεση ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα πτώσης του ΑΕΠ.

«Βαρίδι» ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός συνέχισε να επιβαρύνει τη γερμανική οικονομία στην αρχή του έτους, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Αυτό αποτυπώθηκε στην κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία μειώθηκε κατά 1,2% από το ένα τρίμηνο στο άλλο.

Αντίθετα οι επενδύσεις αυξήθηκαν στη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών του έτους, έπειτα από ένα αδύναμο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Υπήρξε επίσης θετική συμβολή από το εμπόριο.

Για τους οικονομολόγους της Commerzbank, μια ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο φαίνεται τώρα πιο πιθανή από την ανάκαμψη που συνεχίζουν να προβλέπουν οι περισσότεροι συνάδελφοί τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας