Σε ύφεση η γερμανική οικονομία-Πνίγεται όλη η ΕΕ-Μεγάλο το αδιέξοδο

5154

Σε ύφεση εισέρχεται η γερμανική οικονομία καθώς συρρικνώθηκε ελαφρά το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Ειδικότερα, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% το τρίμηνο, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στοιχεία. Η συρρίκνωση έρχεται μετά από πτώση 0,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η ύφεση ορίζεται συνήθως ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.

Η προκαταρκτική εκτίμηση είχε δείξει ότι το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το πρώτο τρίμηνο και η Γερμανία είχε αποφύγει την ύφεση. «Το αποτέλεσμα είναι μια αναποδιά για τη Γερμανία, η οποία παρά το γεγονός ότι απέφυγε τα πιο ζοφερά σενάρια που γράφτηκαν στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας, εντούτοις υπέκυψε σε μια ύφεση την οποία είχε αποκλείσει τον Ιανουάριο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς», σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας ότι η διολίσθηση οφείλεται στην μεταποίηση.

Παράλληλα ο πληθωρισμός δεν βοηθάει. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή συνέχισε να επιβαρύνει τη γερμανική οικονομία στις αρχές του έτους, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία. Αυτό αντανακλάται στην κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία μειώθηκε κατά 1,2% σε τριμηνιαία βάση.

«Η απροθυμία των νοικοκυριών να προβούν σε αγορές ήταν εμφανής σε διάφορους τομείς», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία, προσθέτοντας: «Τα νοικοκυριά ξόδευαν λιγότερα σε τρόφιμα και ποτά, ρούχα και υποδήματα και σε έπιπλα». Αγόρασαν επίσης λιγότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα καθώς μειώθηκαν τα κίνητρα για την αγορά τους.

«Βουτιά» σημειώθηκε επίσης στις κρατικές δαπάνες.

Αντίθετα, οι επενδύσεις αυξήθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, μετά από ένα αδύναμο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Θετικές συνεισφορές υπήρξαν και από το εμπόριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας