Κατήφορος ευρώ-Προβλέψεις για δραματική πτώση στα 0,95δολ. το χειμώνα

588
Προβλέψεις για δραματική πτώση

Πιέσεις στο κοινό νόμισμα από το ακριβό κόστος παραγωγής και την μείωση της καταναλωτικής δύναμης

Το ευρώ κινδυνεύει με περισσότερες απώλειες τον προσεχή χειμώνα, καθώς η βιομηχανική παραγωγή στην περιοχή αντιμετωπίζει το πιο δύσκολο περιβάλλον των τελευταίων δεκαετιών.
Οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου οδηγούν την Ευρώπη σε οικονομική ύφεση και η μεταποίηση προετοιμάζεται για τον κίνδυνο διακοπών ρεύματος και μειωμένης προσφοράς ενέργειας αυτόν τον χειμώνα.
Στη Γερμανία, το κόστος των εισαγωγών σε σχέση με τις εξαγωγές έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022.
Αυτά τα στοιχεία καθίστανται και πιο ανησυχητικά για τους επενδυτές οι οποίοι τώρα επικεντρώνονται στα αρνητικά οικονομικά σενάρια καθώς υπολογίζουν τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για τη Γηραιά Ήπειρο του πολέμου στην Ουκρανία.

Εμπορικό ισοζύγιο

Οι στρατηγικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η συνεχιζόμενη επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου με περαιτέρω περιορισμούς της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου και αυξανόμενο κόστος παραγωγής θα μπορούσε να υπονομεύσει τις εμπορευματικές ροές που έχουν στηρίξει την ισοτιμία του νομίαστος .
Το ευρώ εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κοντά στην ισοτιμία 1:1 με το δολάριο, παρά τις αυξανόμενες προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιτύχει αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα.
«Οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές μέχρι να ομαλοποιηθούν οι τιμές», δήλωσε ο Kaspar Hense, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Bluebay Asset Management LLP.
«Το ζήτημα ότι η απώλεια αγοραστικής δύναμης πιέζει το νόμισμα δεν πρέπει να υποτιμάται».

Το λάθος μοντέλο

Η τεράστια ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία είναι μέρος ενός οικονομικού μοντέλου που παρείχε μακροπρόθεσμη στήριξη στο κοινό νόμισμα από την εποχή της υιοθέτησής του.
Με τη ροή ρευστότητας για εξαγωγές προϊόντων συνήθως να ξεπερνά τα κεφάλαια που κατευθύνονται για εισαγωγές, η ζήτηση για ευρώ παρέμεινε διαχρονικά ισχυρή.
Αυτή η διαχρονική δυναμική αλλάζει, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τη θεωρία οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα προσαρμοστούν σύμφωνα με τις αλλαγές που θα συμβούν στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών.
Χωρίς τέτοιες υποστηρικτικές ροές, ένα νόμισμα μπορεί να γίνει πιο ευάλωτο» στις μεταλλαγές των εξωτερικών συνθηκών, σύμφωνα με αναλυτές της HSBC Holdings Plc.

Στα 0,95 δολάρια και το ήπιο σενάριο

Οι αναλυτές της Goldman Sachs βλέπουν το ευρώ να πέφτει στα 0,95 δολάρια σε περίπτωση βαθύτερης και πιο παρατεταμένης περικοπής των ροών φυσικού αερίου.
Η Bluebay  βλέπει το κοινό νόμισμα να πέφτει «εύκολα» σε αυτό το επίπεδο τους επόμενους μήνες.
Μια παρατεταμένη προσαρμογή στις αλλαγές των εμπορευματικών ροών σε έχει ενσωματωθεί στην τιμή του ευρώ, σύμφωνα με την Karen Fishman, στρατηγό αναλυτή της Goldman Sachs.
Το νόμισμα διαπραγματεύεται στα σημερινά επίπεδα σύμφωνα με το βασικό σενάριο της επενδυτικής τράπεζας για ήπια ύφεση στη ζώνη του ευρώ αργότερα φέτος.

Αδυναμία της ΕΚΤ

Ενώ τα αποθέματα φυσικού αερίου αυξάνονται, εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος πλήρους διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού στη ζώνη του ευρώ που θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές της ενέργειας σε νέα ύψη.
Αυτή η απειλή περαιτέρω επιδείνωσης των προοπτικών στο επιπεδο της παραγωγικής βάσης μπορεί να περιορίσει τη στήριξη που μπορεί να παρέχει η ΕΚΤ στο νόμισμα μέσω πιο επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων, με τους επενδυτές να εστιάζουν στις επιπτώσεις για την ανάπτυξη της περιοχής.
«Είναι μια εξαιρετικά ασυνήθιστη κατάσταση», δήλωσε ο Peter Kinsella, επικεφαλής στρατηγικής FX στην Union Bancaire Privee Ubp SA.
«Το θέμα είναι ότι η ευρωζώνη και η ευρωπαϊκή οικονομία διέρχονται από ένα πολύ εκτεταμένο εξωγενές σοκ στο επίπεδο της μακροοικονομίας και η ευρωζώνη δεν το έχει δει, πραγματικά, ποτέ».

Μακροπρόθεσμη προοπτική

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, οι αρνητικές αναθεωρήσεις στην ανάπτυξη, την παραγωγικότητα για την ευρωζώνη σε σχέση με τις άλλες περιοχές της, υποδηλώνουν ότι αυτή η νομισματική αστάθεια μπορεί να είναι δικαιολογημένη, σύμφωνα με την HSBC.
Το ίδιο ισχύει και για τη λίρα, η οποία έπεσε κάτω από το επίπεδο των 1,15 δολαρίων για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020 αυτή την εβδομάδα.
«Η πρόσφατη αδυναμία έχει ευθυγραμμιστεί με αυτούς την επιδεινούμενη κατάσταση στο εξωτερικό ισοζύγιο», έγραψαν σε πρόσφατο σημείωμα οι αναλυτές στρατηγικής, συμπεριλαμβανομένου του Dominic Bunning.
«Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει περαιτέρω περιθώριο καθοδική διόρθωση», κατέληξε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας