Ρωσία-Στις ΗΠΑ δεν αρκούν οι κυρώσεις, καταστρέφουν και ευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές

779
Ρωσία-Στις ΗΠΑ δεν αρκούν

Προ των ευθυνών τους θέτει η Μόσχα τις ΗΠΑ για τον διαλυτικό τους ρόλο στις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας και την ανάμειξή τους στη δολιοφθορά που σημειώθηκε στους αγωγούς Nord Stream.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan προσπάθησε να αποφύγει ερωτήσεις σχετικά με το ποιος ωφελείται από τους διαλυμένους ενεργειακούς δεσμούς μεταξύ της Μόσχας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλώντας για το περιστατικό του Nord Stream, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.
«Λάβαμε υπόψη τις αντιφατικές δηλώσεις που έκανε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ σχετικά με τη δολιοφθορά στους διεθνείς αγωγούς φυσικού αερίου του Nord Stream», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Τέτοιες δηλώσεις, καθώς και η προσπάθεια του Sullivan να στρέψει την προσοχή του κοινού στους υποτιθέμενους κινδύνους επιθέσεων και κυβερνοεπιθέσεων στις δυτικές υποδομές από τη Ρωσία, είναι ένα άλλο παράδειγμα αβάσιμης δαιμονοποίησης της χώρας μας.
Το βλέπουμε ως περίπτωση ρωσοφοβίας. βαθιά ριζωμένη στην Ουάσιγκτον και επιθυμία χειραγώγησης της κοινής γνώμης», αναφέρει η ρωσική πρεσβεία.

Ποιος ωφελείται;

«Η αμερικανική τακτική είναι να κρύψουμε κάτω από το χαλί άβολα ερωτήματα σχετικά με το ποιος ωφελείται πραγματικά από τη διακοπή των ενεργειακών δεσμών μεταξύ της Μόσχας και των ευρωπαϊκών πρωτευουσών», πρόσθεσε η πρεσβεία.
Η ρωσική πρεσβεία ζήτησε «μία ολοκληρωμένη και αντικειμενική διερεύνηση όλων των συνθηκών αυτής της έκτακτης ανάγκης».
Την Τρίτη (27/9), η εταιρεία Nord Stream AG ανέφερε ότι τρία νήματα των υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 υπέστησαν άνευ προηγουμένου ζημιά στις 26 Σεπτεμβρίου.
Σουηδοί σεισμολόγοι ανέφεραν αργότερα ότι δύο εκρήξεις καταγράφηκαν κατά μήκος των αγωγών Nord Stream.

Καταστρέφουν τις ενεργειακές υποδομές

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατηγόρησε για την κατάσταση τη Δύση.
«Οι κυρώσεις δεν αρκούν για τους Αγγλοσάξονες. Έχουν καταφύγει σε δολιοφθορά – είναι απίστευτο αλλά αληθινό – έχοντας οργανώσει εκρήξεις στους διεθνείς αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που περνούν κατά μήκος του πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας, και στην πραγματικότητα άρχισαν να καταστρέφουν τις ευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Είναι σαφές σε όλους ποιος ωφελείται από αυτό. Και αυτός που ωφελείται από αυτό είναι αυτός που το έκανε».

Προειδοποίηση για πόλεμο

Η ζημιά που προκλήθηκε στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 είναι αποτέλεσμα πράξεων δολιοφθοράς που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ και ακόμη και να οδηγήσουν σε πόλεμο μεγαλύτερης κλίμακας, προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump μέσω του δικτύου Truth Social.
Η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήρθε αφότου προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας για την εξεύρεση ειρηνευτικής συμφωνίας.«Όλοι μιλούν για τον μεγάλο τυφώνα που πλήττει τη Φλόριντα, όπως θα έπρεπε, αλλά ίσως ένα πολύ πιο σημαντικό γεγονός μακροπρόθεσμα είναι το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream I & II
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη κλιμάκωση ή πόλεμο!» σημείωσε ο Trump.

Δολιοφθορά

Αφού έκανε λόγο για δολιοφθορά, θεώρησε ότι αυτές οι επιθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύγκρουση πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων από αυτή που διεξάγεται επί του παρόντος σε ουκρανικό έδαφος από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν η ρωσική κυβέρνηση διέταξε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την αποστρατικοποίηση του καθεστώτος του Κιέβου.
Τέσσερις διαρροές σημειώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι τροφοδοτούν την Ευρώπη με ρωσικό αέριο, προκαλώντας απώλειες για αρκετές ώρες.
Η πρώτη διαρροή εντοπίστηκε στο Nord Stream 2 στην περιοχή του νησιού Bornholm της Δανίας, σε ύδατα που εποπτεύονται από το ΝΑΤΟ.
Το σουηδικό σεισμολογικό σύστημα προειδοποίησε ότι στις 26 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν δύο εκρήξεις γύρω από τις διαδρομές των αγωγών φυσικού αερίου.

«Μην κάνετε τα πράγματα χειρότερα»

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz τον Φεβρουάριο, ο Biden είπε: «Εάν η Ρωσία εισβάλει, τότε δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2, θα δώσουμε ένα τέλος σε αυτό».
O Trump πρότεινε να ηγηθεί μίας ομάδα διαμεσολαβητών για την ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό του ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε συμβεί ποτέ αν ήταν πρόεδρος.
«Μην κάνετε τα πράγματα χειρότερα με την ανατίναξη του αγωγού. Να είστε στρατηγικοί, να είστε έξυπνοι (εξαιρετικοί!), να ολοκληρώσετε μια συμφωνία κατόπιν διαπραγμάτευσης τώρα», επισήμανε.
«Και οι δύο πλευρές το χρειάζονται και το θέλουν. Ολόκληρος ο κόσμος διακυβεύεται. Θα είμαι επικεφαλής της ομάδας (σ.σ. διαμεσολαβητών)».
Ο πρώην πρόεδρος κάλεσε Ρωσία και Ουκρανία να «βρουν» μια λύση, λέγοντας ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να διαπραγματευτούν την ειρήνη «τώρα – όχι αργότερα – όταν όλοι θα είναι νεκροί!».
Αν και η προσφορά του Trump να μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική συμφωνία οδήγησε στη συνήθη κατηγορία των Δημοκρατικών ότι άγεται και φέρεται από τη Μόσχα, η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Barack Obama και τώρα θα ενωθεί με Donetsk, Luhansk, Kherson και Zaporozhye με διοίκηση Biden

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας