Ρωσία: “Σχέδιο προσάρτησης της Δυτική Ουκρανίας από Πολωνία-Ποιες περιοχές παίρνει

1887

Σε μια πολύ περίεργη και σπάνια τοποθέτηση ο Sergei Naryshkin, διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών SVR της Ρωσίας μίλησε για σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας από την Πολωνία.

Δεν έμεινε όμως εκεί αλλά πήγε ένα βήμα παρακάτω δίνοντας στην δημοσιότητα κάποιες λεπτομέρειες.

Πρέπει να τονίσουμε τέσσερα σημεία σε αυτή τη ξαφνικά δημόσια παρέμβαση του Διευθυντή της SVR:

  • Είναι η πρώτη παρέμβαση που γίνεται μετά την χορήγηση “ειδικού καθεστώτος” στους Πολωνούς πολίτες από τον Β.Ζελένσκι. Διαβάστε παρακάτω τι ακριβώς έκανε ο πρόεδρος της Ουκρανίας
  • Είναι επίσης η πρώτη παρέμβαση πριν την επικείμενη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Δυτική Ουκρανία.
  • Η παρέμβαση αυτή ίσως αποτελεί και ένα “σήμα” της Μόσχας προς την Βαρσοβία: “Η Ουκρανία είναι χαμένη υπόθεση, πάρτε την δυτική πλευρά με πρωτεύουσα το Λβιβ και ελάτε να τα βρούμε για το Καλίνινγκραντ”
  • Εκτός και αν η Μόσχα έχει πράγματι πληροφορίες πως η πρόσφατη συζήτηση περί μεταφοράς Patriot στην Ουκρανία έχει ως σκοπό την αεροπορική κάλυψη για την είσοδο πολωνικών δυνάμεων.

S. Naryshkin: Η Πολωνία θέλει να προσαρτήσει εδάφη της Δυτικής Ουκρανίας!

Η Πολωνία φέρεται έτοιμη να προσαρτήσει τα εδάφη της δυτικής Ουκρανίας Sergei Naryshkin, διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το το RIA Novosti.

Σύμφωνα με τον Naryshkin, η Βαρσοβία επιταχύνει τις προετοιμασίες για την προσάρτηση των εδαφών της Δυτικής Ουκρανίας. Πρόκειται για τις εξής πέντε περιοχές:

  • Lviv,
  • Ternopil,
  • Ivano-Frankivsk,
  • Volyn
  • Rivne

Οι πολωνικές αρχές είναι αποφασισμένες να κινηθούν άμεσα φοβούμενες ότι οι εταίροι του ΝΑΤΟ θα προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία τον χειμώνα αδιαφορώντας για τα συμφέροντα όχι μόνο των Ουκρανών, αλλά και των Πολωνών, πρόσθεσε ο Naryshkin.

Διαρροή πληροφοριών

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βαρσοβία διέρρευσε νωρίτερα τέτοιες πληροφορίες στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης για να δει πώς θα αντιδρούσε ο τοπικός πληθυσμός.

Στις 30 Νοεμβρίου 2022, ο Πολωνός πρόεδρος Duda έδωσε εντολή να προετοιμάσει μια επίσημη αιτιολόγηση για τις αξιώσεις της Πολωνίας σε όλη τη Δυτική Ουκρανία.

Στη Βαρσοβία, πιστεύουν ότι η Πολωνία αξίζει μια «αποζημίωση» για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, για την υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων και, τέλος, για την επίθεση με ρουκέτες στο έδαφος της Πολωνίας με την αντίδραση της Βαρσοβίας να χαρακτηρίζεται ως ήπια.

Η Πολωνία θα στηριχτεί στην σφαγή του Volyn το 1943

Νωρίτερα, ο Naryshkin, αποκάλυψε ότι οι πολωνικές αρχές έδειξαν νευρική αντίδραση στη δημοσίευση των σχεδίων τους για τον διαμελισμό της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, η Βαρσοβία προσπαθεί να συγκαλύψει την επέκτασή της στα δυτικά της Ουκρανίας.

O Zελένσκι χορήγησε ειδικό καθεστώς στους Πολωνούς πολίτες!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάιο ο Ζελένσκι ετοίμασε νομοσχέδιο χορήγησης ειδικού καθεστώτος στους Πολωνούς πολίτες το οποίο επικυρώθηκε στις 11 Ιουνίου. Στις 11 Ιουλίου, η Πολωνία τιμά τη σφαγή περίπου 100.000 Πολωνών από Ουκρανούς εθνικιστές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το επεισόδιο – το οποίο θεωρείται γενοκτονία στην Πολωνία αλλά όχι στην Ουκρανία – είναι μια μακροχρόνια πηγή έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας πρότεινε ότι, εν μέσω των σημερινών «γενοκτονικών» ενεργειών της Ρωσίας, θα μπορούσε να γίνει ένα «σημείο εκκίνησης για τη συμφιλίωση».

Η νέα νομοθεσία που εγκρίθηκε επιτρέπει στους Πολωνούς πολίτες να παραμείνουν νόμιμα στην Ουκρανία για 18 μήνες μετά την υιοθέτηση του νόμου.

Ο νόμος παρέχει στους Πολωνούς πολίτες ίσα δικαιώματα με τους Ουκρανούς στην απασχόληση, στις οικονομικές δραστηριότητες, καθώς και στην εκπαίδευση και ιατρική βοήθεια στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στους Πολωνούς που διαμένουν στην ουκρανική επικράτεια για 18 μήνες θα χορηγούνται τα ίδια κοινωνικά επιδόματα με τους Ουκρανούς, θα τους επιτρέπεται να εργάζονται ή να διευθύνουν επιχειρήσεις στη χώρα χωρίς ειδικές άδειες και να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση.

Διάφορες πηγές υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο δίνει και άλλα προνόμια στους Πολωνούς…

«Έχουμε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης και συνεργασίας στις σχέσεις μας με την Πολωνία, όχι μόνο όσον αφορά τις τελευταίες δεκαετίες αλλά για πολλές γενιές των λαών μας», είπε ο Ζελένσκι σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook. «Και πρέπει να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς».

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να δείξει ευγνωμοσύνη «στον πολωνικό λαό για την αλληλεγγύη και την υποστήριξή του προς την Ουκρανία ενόψει της πλήρους κλίμακας ένοπλης επίθεσης από τη Ρωσία και λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της αμοιβαιότητας», σύμφωνα με δήλωση στον ιστότοπο του Ουκρανού προέδρου.

Ανταλλαγή εδαφών – Πρώτη πρόταση

H Πολωνία παίρνει την Γαλικία και τη Βολυνία. Η περιοχή αυτή θα ενταχθεί επίσημα στη Δημοκρατία της Πολωνίας σύμφωνα με το «Κριμαϊκό σενάριο», και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας απαλλάσσονται από την ανάγκη να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Ουκρανία.

Η αποκατάσταση της τάξης, ο αφοπλισμός των Μονάδων Εδαφικής Άμυνας δεν θα είναι πλέον προβλήματα της Μόσχας, αλλά της Βαρσοβίας.

Σε αντάλλαγμα η Πολωνία μας δίνει έναν διάδρομο χερσαίων μεταφορών στην περιοχή του Καλίνινγκραντ. 

Πράγματι, η ανταλλαγή εδαφών είναι μια απολύτως φυσιολογική διεθνής πρακτική. Το 1951 η ΕΣΣΔ και η Πολωνία αντάλλαξαν πραγματικά εδάφη συνολικής έκτασης 480 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το πρόβλημα είναι ότι η Γαλικία και η Βολυνία εξακολουθούν να αποτελούν επίσημα τμήμα ενός άλλου αλλά κυρίαρχου κράτους της Ουκρανίας. Η Μόσχα απλά δεν μπορεί να τα ανταλλάξει ως δικά της με κάτι από τη Βαρσοβία.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μια ρεαλιστική επιλογή.

Η Ρωσία μπορεί θεωρητικά να κλείσει τα μάτια της στην είσοδο πολωνικού «ειρηνευτικού Σώματος» στη Γαλικία και τη Βολυνία, υπό τον όρο ότι θα αφοπλίσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και τις Μονάδες Άμυνας Εδάφους, καθώς και θα αποδεχτούν την περιοχή ως μέρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας.

Σε αντάλλαγμα, μας παρέχεται ένας διάδρομος χερσαίων μεταφορών προς την περιοχή του Καλίνινγκραντ μέσω του Διαδρόμου “Suwalki”, όπου θα κατασκευαστεί μια σιδηροδρομική γραμμή και ένας αυτοκινητόδρομος με εξωεδαφικό καθεστώς.

Η Μεγάλη Γαλυχία – Η Δεύτερη Πρόταση

Yπάρχει ακόμη μια λύση τονίζουν οι Ρώσοι. Να δημιουργηθεί ένα νέο ευρωπαϊκό κράτος,. Αναφέρουν συγκεκριμένα:

“Το ζήτημα της Δυτικής Ουκρανίας αξίζει ιδιαίτερης προσοχής επειδή είναι η πηγή και το κέντρο βάρους της ουκρανικής ταυτότητας και εθνικισμού. Στην πραγματικότητα, εάν επρόκειτο να γίνει κάποια διχοτόμηση του ουκρανικού εδάφους, θα έπρεπε να γίνει στα δυτικά της χώρας, όχι στη ρωσόφιλη ανατολή. Επιπλέον, υπάρχει ιστορικό προηγούμενο για τέτοιου είδους απόσχιση, με την βραχύβια Λαϊκή Δημοκρατία της Δυτικής Ουκρανίας και παλαιότερο Βασίλειο της Γαλικίας-Λοδομερίας.

Δεδομένου ότι η συνομοσπονδία μπορεί να είναι δυσάρεστη για ένα πολύ μεγάλο τμήμα των Δυτικών Ουκρανών, αυτή η περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα νέο κράτος: την Μεγάλη Χαλυχία.

Με την πρωτεύουσά της το Λβιβ, η Μεγάλη Χαλυχία θα ήταν ελεύθερη να βρει τη μοίρα της ως κράτος της Κεντρικής Ευρώπης. Είτε ως μέρος της ΕΕ, της Ομάδας του Βίσεγκραντ ή του ΝΑΤΟ.

Ως περαιτέρω κίνητρο, η Ρωσία θα μπορούσε να υποστηρίξει τη μεταφορά εδάφους από την παλιά Γαλικία στο νέο κράτος, χρησιμοποιώντας τον θύλακα του Καλίνινγκραντ για ανταλλαγή με τους Πολωνούς.

Η Πολωνία θα ήταν πρόθυμη να χάσει τα σύνορά της με τη Ρωσία ενώ η Μόσχα θα ήταν ικανοποιημένη με νέα σύνορα στη Μαύρη Θάλασσα, τη Ρουμανία και την ευκαιρία να επανενωθεί με την από καιρό χαμένη ορφανή Υπερδνειστερία.

Μια τέτοια ανακατεύθυνση στα Καρπάθια περιλαμβάνει και τμήμα της Σλοβακίας το οποίο εντάσσεται σε μια Μεγάλη Χαλυχία. Η Νότια Σλοβακία επιθυμεί να ενωθεί με την Ουγγαρία, ενώ οι Δυτικοί Σλοβάκοι νοσταλγούν την επανένωση με την Τσεχία. Η λύση είναι προφανής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας