Ρωσία-Ήρε το “μπλόκο” αγωγού πετρελαίου του Καζακστάν-Η Δύση έλαβε το μήνυμα

1617
Ρωσία-Ήρε το

Το πετρέλαιο του Καζακστάν που μεταφέρει αυτός ο αγωγός στην Ευρώπη ελέγχεται από αμερικανοβρετανικές εταιρείες!

Η Μόσχα με τη μικρή διακοπή της ροής του πετρελαίου έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ότι μπορεί να την καταστρέψει, διακόπτοντας με διάφορα προσχήματα τη ροή πετρελαίου απ’ αυτόν.

Ρωσικό δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση αναστολής των εργασιών της Caspian Pipeline Consortium (CPC), επιβάλλοντας αντ’ αυτού πρόστιμο 200.000 ρούβλια (3.300 δολάρια), περιορίζοντας έτσι τις ανησυχίες για παγκόσμια κρίση στον εφοδιασμό πετρελαίου.

Όπως επισημαίνει το Reuters, ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας του αγωγού, ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο από το τεράστιο κοίτασμα Τενγκίζ του Καζακστάν στη Μαύρη Θάλασσα μέσω της Ρωσίας, θα είχε πιέσει έντονα την αγορά πετρελαίου, αυξάνοντας τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς το Καζακστάν έχει ελάχιστα περιθώρια στην εκ νέου δρομολόγηση των εξαγωγών πετρελαίου.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι αμερικανικές πετρελαϊκές Chevron και Exxon είναι μεταξύ των μεγαλύτερων μετόχων της κοινοπραξίας.

“Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τροποποίησε την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου και επέβαλε ποινή σε μορφή διοικητικού προστίμου 200.000 ρουβλίων”, αναφέρει η σημερινή απόφαση.

Ρωσικό δικαστήριο είχε διατάξει την περασμένη εβδομάδα την CPC, η οποία μεταφέρει πετρέλαιο από το Καζακστάν στη Μαύρη Θάλασσα μέσω ενός από τους μεγαλύτερους αγωγούς στον κόσμο, να αναστείλει τις δραστηριότητές της για 30 ημέρες, επικαλούμενη ανησυχίες για πετρελαιοκηλίδες.

Μία κίνηση που προκάλεσε ανησυχίες ότι οι αποστολές πετρελαίου μέσω του αγωγού θα μπορούσαν να διακοπούν πλήρως.

Σε δήλωσή της μετά την πρώτη απόφαση, η CPC είχε αναφέρει ότι η άμεση αναστολή λειτουργίας του αγωγού, από τον οποίο περνάει περίπου το 1% του παγκόσμιου πετρελαίου, θα ήταν τεχνικά αδύνατη και θα είχε “μη αναστρέψιμες συνέπειες”.

Η Tengizchevroil, ο διαχειριστής του μεγαλύτερου κοιτάσματος πετρελαίου του Καζακστάν, του Τενγκίζ, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι ροές  πετρελαίου μέσω του αγωγού CPC συνεχίζονταν, παρά την απόφαση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ, είχε δώσει εντολή την Πέμπτη στην κυβέρνησή του να διαφοροποιήσει τις διαδρομές των ροών του πετρελαίου της χώρας υπό το φόβο μπλόκου του αγωγού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας