Ρεκόρ παγετώνων εδώ και δεκαετίες στις Άλπεις-40 μέτρα φρέσκο ​​χιόνι!

1735

Tα έγγραφα Arpa della Lombardia καταγράφουν δεδομένα στην καρδιά των Άλπεων για χιονοκάλυψη στους παγετώνες: βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση μετά από μια εξαιρετική εποχή χάρη στο ανώμαλο κρύο και τον κακό καιρό της άνοιξης. Και να σκεφτεί κανείς ότι λίγο πριν από ένα χρόνο υπήρχε ένας εφιάλτης ξηρασίας…

Τιμές μεταξύ 40 και 20 μέτρων σωρευτικού χιονιού στις λεκάνες παγετώνων της Λομβαρδίας, που ισοδυναμούν με 4201 και 1975 kg/m² αποθέματος νερού κάλυψης χιονιού (Snow Water Equivalent – SWE): αυτά είναι τα συνολικά δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου , μέγιστη συσσώρευση χιονιού . Η εκστρατεία μέτρησης SWE στους παγετώνες της Λομβαρδίας ολοκληρώθηκε πρόσφατα, η οποία πραγματοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία της Arpa Lombardia με την ENEL Green Power . Αν αναλογιστούμε τα τελευταία δέκα χρόνια, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η τελευταία σεζόν χαρακτηρίστηκε από μέση χιονοκάλυψη κατά τη διάρκεια του χειμώνα και σημαντικά υψηλότερη χιονοκάλυψη τους ανοιξιάτικους μήνες σε όλα τα βουνά της Λομβαρδίας . Εάν στη συνέχεια συγκρίνουμε συγκεκριμένα τα δεδομένα που συνέλεξε η εκστρατεία SWE για τα κύρια συστήματα παγετώνων, που διεξήχθη από το Nivometeorological Center of Arpa Lombardia ξεκινώντας από το 2016, μπορούμε να παρατηρήσουμε πώς το SWE της σεζόν 2023-2024 είναι σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο . Αυτό κάνει την περασμένη σεζόν μία από τις καλύτερες της τελευταίας δεκαετίας .

Η εκτίμηση της περιεκτικότητας σε νερό χιονιού (SWE) σε περιφερειακή κλίμακα επιτρέπει την αξιολόγηση της συνολικής ποσότητας ισοδύναμου νερού που αποθηκεύεται στο χιόνι και της χωρικής κατανομής του. Αυτή η παράμετρος έχει μεγάλη σημασία στο υδρολογικό ισοζύγιο, καθώς αντιπροσωπεύει ένα απόθεμα νερού που έχει τη δυνατότητα σταδιακής απελευθέρωσης και ταυτόχρονα αποτελεί παράγοντα παρακολούθησης στην αλυσίδα υδρογεωλογικού ελέγχου και προειδοποίησης. Ο υπολογισμός του SWE βασίζεται στην αξιολόγηση της έκτασης της χιονοκάλυψης και στη μέτρηση του ύψους και της πυκνότητας της χιονοκάλυψης.

Ποιος το χρειάζεται;

Η σωστή εκτίμηση του διαθέσιμου αποθέματος νερού περιλαμβάνει δύο κύριους ενδιαφερόμενους: τους φορείς εκμετάλλευσης ενέργειας και τους κρατικούς φορείς που πρέπει να παρακολουθούν τη σωστή διαχείρισή του. Η Arpa Lombardia εκδίδει εβδομαδιαία το Δελτίο Αποθεμάτων Υδάτων, το οποίο μπορείτε να συμβουλευτείτε στον ιστότοπο του Οργανισμού.

Εποχή στην οποία μετριέται

Η ιδανική περίοδος για τη διεξαγωγή αυτών των μέτρων είναι τα τέλη της άνοιξης (μέσα Μαΐου-μέσα Ιουνίου), δηλαδή η περίοδος του έτους κατά την οποία συνήθως εμφανίζεται η μέγιστη συσσώρευση χιονιού. Οι εποχές του χειμώνα και της άνοιξης 2023-2024 κατέγραψαν σχετικά άφθονες συσσωρεύσεις σε σύγκριση με τις προηγούμενες εποχές, με τους μήνες Μάιο και Ιούνιο να χαρακτηρίζονται από συχνές βροχοπτώσεις που αύξησαν σημαντικά το πάχος της χιονοκάλυψης στους παγετώνες της Λομβαρδίας.

Πού έγινε η δειγματοληψία και υψηλότερες τιμές

Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε σε υψόμετρα μεταξύ 2.877 μέτρων στο Vedretta di Savoretta και 3.645 μέτρων στον παγετώνα της Ανατολικής Fellaria . Αυτά συμπληρώνουν και ενσωματώνουν τα δεδομένα που συλλέγονται συνεχώς μέσω του εκτεταμένου δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών χιονιού που υπάρχουν στην ορεινή περιοχή της Λομβαρδίας που βρίσκεται σε χαμηλότερα υψόμετρα. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 55 δείγματα πυρήνα και δεκάδες μετρήσεις του ύψους της χιονοκάλυψης σε:

Οι παγετώνες Vioz και Dosegù στην υποομάδα Cevedale-San Matteo ;

Ο παγετώνας Vitelli στην υποομάδα Ortles-Cristallo.

Οι παγετώνες Adamello και Pisgana στην ομάδα Adamello .

Παγετώνες ανατολικής Fellaria και Scalino στην ομάδα Bernina.

Οι παγετώνες Alpe Sud και Savoretta στην ομάδα Sobretta-Gavia.

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, δεν πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις στη Δυτική Φελάρια , αλλά δειγματοληπτήθηκαν για πρώτη φορά οι παγετώνες Scalino και Savoretta .

Μέγιστα ρεκόρ χιονόπτωσης

Οι μέγιστες τιμές χιονόπτωσης μετρήθηκαν στην περιοχή Bernina , με 40 μέτρα σωρευτικό χιόνι . Αυτά τα πάχη είναι τα μέγιστα που μετρήθηκαν την τελευταία δεκαετία (10 μέτρα το 2016 – έτος με τις λιγότερες χιονοπτώσεις και 17 μέτρα το 2023).

Ο άλλος τομέας με σημαντική χιονοκάλυψη είναι η λεκάνη του Oglio , όπου μετρήθηκαν συνολικές σωρευτικές τιμές χιονιού μεταξύ 26 και 29 μέτρων στους παγετώνες Adamello και Pisgana . Επίσης για αυτήν την περιοχή, οι μετρήσεις του 2024 είναι περίπου 10 μέτρα υψηλότερες από τον μέσο όρο.

Ο τομέας της Λομβαρδίας με τις λιγότερες σωρευτικές χιονοπτώσεις είναι η Alta Valtellina , όπου μετρήθηκαν 20 μέτρα σωρευτικού χιονιού στους παγετώνες Dosegù και Vioz .

Η διαφορά της χιονοκάλυψης μεταξύ των διαφόρων τομέων που εξετάστηκαν οφείλεται κυρίως στο συνδυασμό δύο παραγόντων: υψόμετρο (όριο χιονόπτωσης) και γεωγραφική διαμόρφωση των κοιλάδων σε σχέση με τις διαταραγμένες ροές .

Ο χειμώνας του 2024 ήταν μια εξαιρετική εποχή, που χαρακτηρίστηκε από πολυάριθμα γεγονότα που, ειδικά την άνοιξη, αύξησαν την χιονοκάλυψη σε όλους τους αλπικούς και προ-αλπικούς τομείς της Λομβαρδίας. Τα φυσικομηχανικά χαρακτηριστικά του χιονιού είναι εξαιρετικά, με ένα πυκνό και συμπαγές χιονοκάλυμμα ικανό να «αντέχει» στην πρώτη καλοκαιρινή ζέστη, συντομεύοντας σημαντικά την περίοδο τήξης των παγετώνων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας