Ρεκόρ αυτοκτονιών στις ΗΠΑ αλλά Μπάιντεν «ανησυχεί» για Κινέζικη οικονομία

615

Ο αριθμός των ανθρώπων που αυτοκτόνησαν στις ΗΠΑ το 2022 έσπασε ρεκόρ, πλησιάζοντας τους 50.000 και καταγράφοντας αύξηση 2,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη.

Οι μισές και πλέον αυτοκτονίες στη χώρα πέρυσι έγιναν με όπλα, σύμφωνα με τους αριθμούς των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), του κυριότερου ομοσπονδιακού οργανισμού δημόσιας υγείας.

«Οι εννιά στους δέκα Αμερικανούς πιστεύουν ότι η Αμερική αντιμετωπίζει κρίση ψυχικής υγείας. Τα νέα δεδομένα για τις αυτοκτονίες που έδωσαν στη δημοσιότητα τα CDC δείχνουν γιατί», τόνισε ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, ο Χαβιέρ Μπεσέρα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Πρόσθεσε πως πολλοί εξακολουθούν ακόμη να πιστεύουν πως το να ζητάει κανείς βοήθεια είναι ένδειξη αδυναμίας.

Ο δείκτης των αυτοκτονιών το 2022 –14,9 ανά 100.000 κατοίκους– είναι κατά 5% υψηλότερος από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό, που ήταν οι 14,2 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους το 2018.

Σε απόλυτους αριθμούς, το 2022 καταγράφτηκαν 49.449 αυτοκτονίες, έναντι 48.183 το 2021, σύμφωνα με τα δεδομένα των CDC.

Για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η οικονομία της Κίνας είναι «ωρολογιακή βόμβα»

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκρινε χθες Πέμπτη πως η κατάσταση στην Κίνα, ανταγωνίστρια των ΗΠΑ σε διάφορα πεδία, αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα», αναφερόμενος στα προβλήματα της οικονομίας της και στη γήρανση του εργατικού δυναμικού της.

«Η Κίνα είναι ωρολογιακή βόμβα από διάφορες σκοπιές», δήλωσε κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην πολιτεία Γιούτα (δυτικά).

Ο ογδοντάρης Δημοκρατικός που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2024 εξήγησε ότι η Κίνα έχει υψηλή ανεργία και ότι το εργατικό της δυναμικό γερνάει. Εξαιτίας αυτών των στοιχείων «η Κίνα βρίσκεται σε δυσκολία», πρόσθεσε.

Για τον ίδιο, αυτό αποτελεί αιτία ανησυχίας, καθώς «όταν κακοί άνθρωποι έχουν προβλήματα, κάνουν κακά πράγματα».

Στα τέλη Ιουνίου, ο αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε εκνευρισμό στο Πεκίνο όταν ενέταξε τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στην κατηγορία των «δικτατόρων». Το σχόλιο αυτό εκλήφθηκε ως «πρόκληση» από την κινεζική διπλωματία.

Χθες Πέμπτη, ο κ. Μπάιντεν διαβεβαίωσε για ακόμα μια φορά πως θέλει η Ουάσιγκτον να έχει «λογική σχέση» με το Πεκίνο. «Δεν θέλω να γίνει κακό στην Κίνα, αλλά παρακολουθώ».

Η κυβέρνησή του ξανάρχισε το τελευταίο διάστημα επαφές υψηλού επιπέδου με την κινεζική, με σειρά επισκέψεων κορυφαίων αξιωματούχων στο Πεκίνο, αρχής γενομένης με αυτήν του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Το συγκεκριμένο ταξίδι είχε σκοπό οι δυο πλευρές να γυρίσουν τη σελίδα του πιο πρόσφατου επεισοδίου που ανέβασε την ένταση ανάμεσά τους στα ουράνια, την υπόθεση του κινεζικού αερόστατου που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «κατασκοπευτικό» κι έστειλαν μαχητικό F-22 να το καταρρίψει τον Φεβρουάριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας