Putin σε Δύση: Μη αναστρέψιμες αλλαγές στη παγκόσμια οικονομία και πολιτική

991

Χαιρετίζουμε την απόφαση της ΕΕ να άρει τις κυρώσεις στα ρωσικά λιπάσματα, αλλά αυτό δεν αφορά τις πιο φτωχές χώρες είπε ο Putin

Να μπει τέλος στις παράνομες κυρώσεις της Δύσης αλλά και στον «εγωισμό» των Δυτικών ζήτησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin κατά την ομιλία του στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (CSO), ο οποίος προανήγγειλε την έλευση μη αναστρέψιμων αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική.
Στην τοποθέτηση του στη διάσκεψη ο Putin χαιρέτισε την απόφαση των Ευρωπαίων να άρουν τις κυρώσεις στα ρωσικά λιπάσματα, αν και κατακεραύνωσε την απόφαση τους αυτή, υποστηρίζοντας ότι μόνο τα ευρωπαϊκά κράτη, και όχι οι φτωχότερες χώρες, μπορούν να τα αγοράσουν, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η Δύση να σταματήσει να λειτουργεί με προστατευτισμό, με κυρώσεις και κυρίως με εγωισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Putin υποστήριξε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει δωρεάν στον αναπτυσσόμενο κόσμο περισσότερους από 300.000 τόνους ρωσικών λιπασμάτων, που έχουν μπλοκαριστεί στα ευρωπαϊκά λιμάνια, αν η Ευρώπη συμφωνήσει να χαλαρώσει περαιτέρω τις κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές.

Πυρά στην ΕΕ

«Ένα ξεκάθαρο παράδειγμα αυτού του εγωισμού είναι η απόφαση της Κομισιόν να άρει τις κυρώσεις στα ρωσικά λιπάσματα.
Γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των λιπασμάτων στην επίλυση του διατροφικού προβλήματος.
Φυσικά χαιρετίζουμε την απόφαση άρσης των κυρώσεων.
Αλλά αποδεικνύεται ότι αυτές οι κυρώσεις, βάσει της Κομισιόν, αίρονται μόνο για τα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Αποδεικνύεται ότι μόνο αυτοί μπορούν να αγοράσουν τα λιπάσματα μας.
Αλλά τι γίνεται με τις αναπτυσσόμενες, φτωχότερες χώρες του κόσμου» διερωτήθηκε ο Putin, o οποίος ζήτησε την παρέμβαση του ΟΗΕ έτσι ώστε να αρθούν για όλους αυτές οι κυρώσεις.
Σημειώνται ότι το να επιτραπεί στα ρωσικά λιπάσματα να φθάσουν τις παγκόσμιες αγορές ήταν μέρος μιας συμφωνίας για τα σιτηρά στην οποία κατέληξε με την Ουκρανία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη τον  περασμένο Ιούλιο βάσει της οποίας η Ρωσία ήρε τον στρατιωτικό αποκλεισμό των λιμανιών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Μη αναστρέψιμες αλλαγές

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι έρχονται μη αναστρέψιμες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική σκηνή.
«Στην παγκόσμια πολιτική και οικονομία πραγματοποιούνται θεμελιώδεις αλλαγές που προσλαμβάνουν μη αναστρέψιμο χαρακτήρα.
Πλέον καταγράφεται ο αυξανόμενος ρόλος νέων κέντρων εξουσίας που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους στη βάση κανόνων που δεν έχουν επιβάλλει κάποιοι, αλλά που βασίζονται στις διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές της υπεροχής του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες διασφαλίζουν την ισότητα, την ασφάλεια, τον σεβασμό στην κυριαρχία, στις εθνικές αξίες και στα συμφέροντα του άλλου» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Βάλτε τέλος στις κυρώσεις

Σε αυτό το πλαίσιο ο Putin κάλεσε τα κράτη να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον «οικονομικό εγωισμό» τους και τις παράνομες πολιτικές τους κυρώσεις, κάνοντας λόγο για συστημικά λάθη των κορυφαίων οικονομιών του κόσμου.
«Η ένωση αυτή δεν έχει τον χαρακτήρα ενός «μπλοκ».
Βοηθάμε στην επίλυση των αυξανόμενων προβλημάτων στην ενέργεια και στη διατροφική ασφάλεια που προκύπτουν από μια σειρά συστημικών λαθών από τις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου» είπε ο Putin, επισημαίνοντας ότι η πολιτική της Ρωσίας δεν χαρακτηρίζεται από καμία εγωιστική διάθεση.
«Ευελπιστούμε ότι οι συμμετέχοντες σε άλλες οικονομικές συνεργασίες θα διαμορφώσουν πολιτικές πάνω σε αυτές τις αρχές και θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν ως μέσα πολιτικής τον προστατευτισμό, τις παράνομες κυρώσεις και τον οικονομικό τους εγωισμό για να επιτύχουν τους στόχους τους» τόνισε ο Putin.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας