Πρόβες ολέθρου! Μαζικές στρατιωτικές ασκήσεις του Πεκίνου στη Θάλασσα Νότιας Κίνας

704
Μαζικές στρατιωτικές ασκήσεις του Πεκίνου

Η αυξημένη δραστηριότητα των ΗΠΑ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας αυξάνει τον κίνδυνο συγκρούσεων. Πολλές από τις ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων με συμμάχους των ΗΠΑ, στοχεύουν ξεκάθαρα την Κίνα.

Ο κίνδυνος στρατιωτικής σύγκρουσης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας αυξάνεται, αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν σημαντικά τις επιχειρήσεις τον περασμένο χρόνο.

Οι αμερικανικές ομάδες αποβίβασης και κρούσης αερομεταφορέων πραγματοποίησαν 12 ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σχεδόν διπλάσιες από το σύνολο του προηγούμενου έτους, επιπλέον τουλάχιστον 22 εξόδων από στρατηγικά βομβαρδιστικά και 11 διελεύσεις από πυρηνικά υποβρύχια, σύμφωνα με μια «ελλιπή έκθεση» σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στα αμφισβητούμενα ύδατα.

Η κινεζική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα στις 30 Μαρτίου, με ασκήσεις μέρα-νύχτα από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA) κατά μήκος των ακτών της Ανατολικής Κίνας και της Νότιας Κίνας, οι οποίες σύμφωνα με Κινέζους αμυντικούς αναλυτές, ήταν ως απάντηση στην αυξανόμενη δραστηριότητα του Αμερικανικού Ναυτικού στην περιοχή.

Ένας στολίσκος του Πολεμικού Ναυτικού PLA με επικεφαλής το αντιτορπιλικό Type 052D Zibo και τη φρεγάτα Type 054A Yang Zhou, πραγματοποίησε διήμερη άσκηση με ζωντανά πυρά στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας τον Μάρτιο, ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Οι ασκήσεις περιλάμβαναν υποβρύχια αναγνώριση, αεροπορική άμυνα και επιδρομές από πλοίο σε πλοίο, ανέφερε το CCTV. Οι κινεζικές ναυτικές δυνάμεις φαίνονται στα βίντεο  να καταρρίπτουν εισερχόμενες τορπίλες και να εκτοξεύουν βόμβες εμπλοκής πλοίου-αέρος και πυραύλους κατά πλοίων για να κάνουν χτυπήματα ακριβείας.

Κινέζοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας λένε ότι, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία έχουν ενισχύσει τις στρατιωτικές ασκήσεις με ιδιαίτερη εστίαση στις ώρες από τα μεσάνυχτα και την αυγή, λόγω της αυξημένης αμερικανικής αναγνώρισης και άλλων στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Ο Zhou Chenming, ερευνητής από τη δεξαμενή σκέψης στρατιωτικής επιστήμης και τεχνολογίας Yuan Wang στο Πεκίνο, είπε ότι τα νέα προγράμματα εκπαίδευσης ήταν ως απάντηση στις δραστηριότητες των αμερικανικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων, που πραγματοποιούνταν πάντα από τα μεσάνυχτα έως τις 2 π.μ.

Το PLA εστιάζει τώρα στην εκπαίδευση στις θάλασσες της Ανατολικής Κίνας και της Νότιας Κίνας, επειδή «τα αμερικανικά αεροσκάφη πάντα απογειώνονται από τις βάσεις τους στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, καθώς και τις Φιλιππίνες και άλλες βάσεις, για να πετάξουν στις παράκτιες περιοχές της Κίνας για κοντινή απόσταση και  αναγνώριση», είπε.

«Ο κινεζικός στρατός έχει βρει μια σειρά από αντίμετρα για να αντιμετωπίσει τους Αμερικανούς ομολόγους του, καθώς το Ναυτικό των ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνει τη λεγόμενη ελευθερία πλοήγησης».

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Ανίχνευσης Στρατηγικής Κατάστασης στη Νότια Κίνα με έδρα το Πεκίνο, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν περίπου 1.200 εξόδους θαλάσσιων περιπολικών και αεροσκαφών αναγνώρισης για αποστολές συλλογής πληροφοριών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας πέρυσι.

Υπήρχε άλλη μια ημερήσια άσκηση ανοιχτά της ακτής του Γκουανγκντόνγκ κοντά στο νησί Χαϊνάν, που αφορούσε μια αποβάθρα μεταφοράς αμφίβιων τύπου 071 στην οποία οι Κινέζοι πεζοναύτες οδήγησαν πολλά αμφίβια οχήματα μάχης πεζικού ZBD-05 και αμφίβια οχήματα επίθεσης ZTD-05 για να προσγειωθούν το νησί τη νύχτα, σημείωσε το CCTV.

Σύμφωνα με τον Lu Li-shih, πρώην εκπαιδευτή στη Ναυτική Ακαδημία της Ταϊβάν, το Πολεμικό Ναυτικό διεξήγαγε ασκήσεις περίπου 100 νυχτών στην Κίτρινη, την Ανατολική Κίνα και τη Νότια Σινική Θάλασσα, οι οποίες περιλάμβαναν 70 ασκήσεις μεταξύ μεσάνυχτα και αυγής, σε σύγκριση με ασκήσεις 30 νυχτών στο 2020 με 11 μεταξύ μεσάνυχτα και αυγής.

Εκτός από τις στρατιωτικές ασκήσεις, η Κίνα αύξησε επίσης τις περιπολίες της ακτοφυλακής και τη χρήση της θαλάσσιας πολιτοφυλακής της για καταναγκαστικές δραστηριότητες στα αμφισβητούμενα ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας (SCS). Πέρυσι η Κίνα ψήφισε νόμο, που εξουσιοδότησε την ακτοφυλακή να χρησιμοποιεί «όλα τα απαραίτητα μέσα» για την επιβολή κινεζικών ναυτικών αξιώσεων.

Στις αρχές Μαρτίου, το Βιετνάμ κατηγόρησε την Κίνα ότι παραβίασε την Οικονομική Αποκλειστική Ζώνη της (ΑΟΖ), μέσω στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της επαρχίας Χαϊνάν και του Βιετνάμ από τις 4 έως τις 15 Μαρτίου.

«Το Βιετνάμ ζήτησε από την Κίνα να μην παραβιάσει την αποκλειστική οικονομική ζώνη και την υφαλοκρηπίδα του με στρατιωτικές ασκήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Le Thi Thu Hang, σε μια ενημέρωση σε δημοσιογράφους.

Τον Νοέμβριο του 2021, η Κίνα χρησιμοποίησε κανόνια νερού υψηλής πίεσης σε ένα πολιτικό πλοίο, που ανεφοδιάζει ένα στρατό των Φιλιππίνων στο Second Thomas Shoal. Δύο μήνες μετά από αυτό, ο αρχηγός Άμυνας των Φιλιππίνων υπέγραψε συμφωνία 18,9 δισεκατομμυρίων πέσο (378 εκατομμύρια δολάρια) με την Ινδία, για την αγορά του πρώτου στρατιωτικού συστήματος αντιπυραυλικών πυραύλων που βασίζεται στην ξηρά, το οποίο είπε ότι θα χρησιμοποιηθεί για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της χώρας, ειδικά στις αμφισβητούμενες Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η Μανίλα λέγεται ότι, επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την ανάπτυξη σκαφών της ακτοφυλακής στο νησί Thitu στο Spratlys.

«Ως οι ταχύτεροι υπερηχτικοί πύραυλοι κρουζ στον κόσμο, οι πύραυλοι BrahMos θα αποτρέψουν κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ειδικά στη Θάλασσα των Δυτικών Φιλιππίνων», είπε η Lorenzana, χρησιμοποιώντας το όνομα των Φιλιππίνων για τα αμφισβητούμενα ύδατα. Η πυραυλική ισχύς «θα παρέχει δυνατότητες αντεπίθεσης εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των Φιλιππίνων», είπε.

Επίσης, οι Φιλιππίνες και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν επί του παρόντος, τις μεγαλύτερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκίνησαν στις 28 Μαρτίου και θα διαρκέσουν 12 ημέρες, με χιλιάδες προσωπικό και από τις δύο χώρες να συμμετέχουν σε ασκήσεις που θα καλύψουν τη θαλάσσια ασφάλεια, τις αμφίβιες επιχειρήσεις. εκπαίδευση με πραγματικά πυρά, αντιτρομοκρατική και ανθρωπιστική βοήθεια και ανακούφιση από καταστροφές.

Την παραμονή των κοινών ασκήσεων, η ακτοφυλακή των Φιλιππίνων κατηγόρησε τον Κινέζο ομόλογό της ότι οδήγησε ένα από τα πλοία της σε απόσταση λίγων μέτρων από ένα περιπολικό σκάφος των Φιλιππίνων, κοντά στο αμφισβητούμενο Scarborough Shoal.

Ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν τη φανταστική πιθανότητα, μιας «επέκτασης της Κίνας» με μια στρατιωτική παρουσία στα σύνορα, η υπερβολική αποτροπή θα οδηγήσει μόνο σε πιο αποφασιστικά αντίμετρα από την Κίνα και αυτό, θα είναι το αντίθετο από αυτό που θέλουν οι ΗΠΑ.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Ιωάννης Χάρχαρης 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας