Πούτιν: “Μη φιλική χώρα η Γαλλία-Να ευχαριστείτε Τουρκία για αέριο”

383
Oι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ευχαριστούν τον Erdogan που έχουν αέριο, δήλωσε ο πρόεδρος Putin…

Tην ίδια ώρα που ο πρόεδρος Putin θεωρεί τον αγωγό φυσικού αερίου Τurk Stream εκ των πιο σημαντικών αρτηριών τροφοδοσίας της Ευρώπης, οι Ρώσοι χαρακτηρίζουν μη φιλικό κράτος τη Γαλλία…
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Putin, «τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία για τον αγωγό Turk Stream».
Ο Turk Stream, σε αντίθεση με όλες τις άλλες διόδους προμήθειας υδρογονανθράκων μας, λειτουργεί σωστά, λειτουργεί ρυθμικά, χωρίς καμία αστοχία», συμπλήρωσε και ευχαρίστησε τον Erdogan για την επίλυση του ζητήματος των προμηθειών σιτηρών από την Ουκρανία.
Εξέφρασε δε την ελπίδα για την υπογραφή μνημονίου με σκοπό την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών δεσμών, ενώ πρότεινε να συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία.
Ο Τούρκος πρόεδρος, με τη σειρά του, είπε ότι οι αρχηγοί κρατών θα πρέπει να ανοίξουν ένα κεφάλαιο σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος.
«Συμπεριλαμβάνω εδώ θέματα ενεργειακής συνεργασίας, θέματα εξαγωγών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, τουρισμό, περιφερειακά ζητήματα», είπε ο Erdogan.
Επιπλέον, προέτρεψε να συνεχιστεί η συνεργασία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu.

Αναβαθμισμένος Erdogan 

Υπενθυμίζεται πως οι πρόεδροι της Ρωσίας Vladimir Putin και της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan πραγματοποιούν τη δεύτερη συνάντησή τους σε λιγότερο από ένα μήνα.
Η συνάντηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που ο πρόεδρος Erdogan εμφανίζεται αναβαθμισμένος λόγω της επιτυχίας που φαίνεται να έχει –τουλάχιστον προς το παρόν– η συμφωνία μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, κάτι στο οποίο είχε ενεργό και κεντρικό ρόλο η Άγκυρα.
Πρόκειται για την 8η επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Erdogan στη Ρωσία από τις αρχές του 2019, η οποία έρχεται λίγο μετά την τριμερή συνάντηση που είχαν Putin και Erdogan με τον Ιρανό ομόλογό τους Ebrahim Raisi στην Τεχεράνη.
Σύμφωνα με την Άγκυρα, στο μενού της συνάντησης των δύο προέδρων θα βρεθούν τόσο διεθνή όσο και διμερή ζητήματα, αν και αυτό που αναμένεται να κυριαρχήσει είναι η επιθυμία της Τουρκίας να εισβάλει στη βόρεια Συρία, μια περιοχή που ελέγχουν από κοινού ρωσικά στρατεύματα και δυνάμεις του Σύρου προέδρου Bashar al Assad, συμμάχου του Putin και εχθρού του Erdogan.
«Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες, τις οποίες λαμβάνουμε ασφαλώς υπόψη.
Όμως είναι πολύ σημαντικό να μην επιτραπεί καμία δράση που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Συρία» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, ο οποίος υποστήριξε πως «το θέμα θα αποτελέσει ασφαλώς αντικείμενο των συνομιλιών των δύο προέδρων».

«Μη φιλικό κράτος»

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία δεν είναι πλέον φιλική χώρα στη Ρωσία λόγω κυρώσεων και άλλων αντιρωσικών ενεργειών.
Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Dmitry Peskov.
«Η Γαλλία είναι ένα μη φιλικό κράτος λόγω των ενεργειών που κάνει η Γαλλία απέναντι στη χώρα μας», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις των δύο χωρών.

www.bankingnews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας