Πώς η οργή των αγροτών εξαπλώθηκε στην Ευρώπη

631
Objects set on fire burn as people gather next to tractors and banners during a protest by farmers from Belgium and other European countries over price pressures, taxes and green regulation, near the European Parliament, on the day of an EU summit in Brussels, Belgium February 1, 2024. REUTERS/Yves Herman

Yποστηριζόμενοι από ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής τάξης, οι Γάλλοι αγρότες δεν τα παράτησαν για δύο εβδομάδες για να λάβουν «συγκεκριμένα μέτρα» από την κυβέρνηση. Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου  , ο πρωθυπουργός Gabriel Attal ανακοίνωσε μια πληθώρα μέτρων τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, ανταποκρίνονται σε «μεγάλο μέρος των προσδοκιών» των αγροτών . Μεταξύ αυτών είναι η ενίσχυση των νόμων EGalim, οι οποίοι στοχεύουν να αποτρέψουν τους παραγωγούς από το να φέρουν το βάρος του άγριου πολέμου τιμών μεταξύ των σούπερ μάρκετ αφενός και των διανομέων και των προμηθευτών της αγροτοβιομηχανίας αφετέρου.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί στη «μείωση του διοικητικού φόρτου» των διαδικασιών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΓΠ). Όμως, την ίδια μέρα, η Kristalina Georgieva, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανησυχούσε να δει τα κράτη να επεκτείνουν τη βοήθεια αντί να πραγματοποιούν μια « αναγκαία» δημοσιονομική εξυγίανση.

Την Πέμπτη, χιλιάδες διαδηλωτές ήρθαν από πολλές χώρες και περίπου 1.200 τρακτέρ εισέβαλαν στους δρόμους των Βρυξελλών, για να απηχήσουν την οργή του αγροτικού κόσμου σε όλη την Ευρώπη. «Αυτή δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε» , «ας βγάλουμε φαγητό από το ελεύθερο εμπόριο» , «λιγότερα πρότυπα», φώναζαν οι διαδηλωτές μιλώντας γαλλικά, ολλανδικά, ιταλικά ή γερμανικά.

Μια εξέγερση που ξεκίνησε από την Ολλανδία

Η εξέγερση του αγροτικού κόσμου ξεκίνησε, τον Ιούνιο του 2022, από την Ολλανδία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα προϊόντων διατροφής στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα κυβερνητικό σχέδιο για μείωση των εκπομπών αζώτου με τη μείωση του κοπαδιού βοοειδών της χώρας έχει ωθήσει χιλιάδες Ολλανδούς αγρότες στους δρόμους. Οδηγώντας τα τρακτέρ τους, απέκλεισαν αυτοκινητόδρομους και διαδήλωσαν μπροστά στα σπίτια των πολιτικών αρχηγών. Οι ανάποδες ολλανδικές σημαίες έχουν γίνει το σύμβολο της διαμαρτυρίας τους. Μετά από μήνες δράσης, η εξέγερση κατά της εκτελεστικής εξουσίας οδήγησε σε ένα εκλογικό παλιρροϊκό κύμα ενός νεαρού κόμματος που έφερε σε επαφή αγρότες, το Κίνημα Αγρότη-Πολίτη (BBB), το οποίο έκανε μια ισχυρή είσοδο στη Γερουσία τον Μάρτιο του 2023 .

Οι Γερμανοί αγρότες , αντίθετοι στη σταδιακή κατάργηση του φορολογικού πλεονεκτήματος στο ντίζελ, μπλόκαραν στις αρχές Ιανουαρίου ένα πλοίο στη βόρεια Γερμανία με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος ανησυχεί για ένα « κλίμα θέρμανσης». στη χώρα. Έκτοτε, οι Γερμανοί αγρότες έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες απεργιακές ενέργειες, όπως τον αποκλεισμό τη Δευτέρα των οδών κυκλοφορίας που οδηγούν σε πολλά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένου του Αμβούργου. Αυτές οι ενέργειες εντάσσονται σε ένα μαζικό κίνημα κινητοποίησης από Γερμανούς αγρότες, οι οποίοι αντιτίθενται εδώ και αρκετές εβδομάδες κατά της μεταρρύθμισης της φορολογίας στο αγροτικό ντίζελ, η οποία προβλέπει από το 2026 την άρση μιας εξαίρεσης από την οποία επωφελήθηκαν. Έρχονται μετά από μια περίοδο αποτυχημένων διαπραγματεύσεων μεταξύ συνδικάτων και κυβέρνησης.

«Αθέμιτος ανταγωνισμός» από την Ουκρανία

Την Τρίτη, τα τρία κύρια αγροτικά συνδικάτα της Ισπανίας ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στο οργισμένο κίνημα των ευρωπαίων αγροτών, με μια σειρά «κινητοποιήσεων» σε ολόκληρη τη χώρα τις «επόμενες εβδομάδες» . Αυτές οι τρεις οργανώσεις, που δεν διευκρινίζουν σε αυτή τη φάση τις ακριβείς ημερομηνίες των διαδηλώσεων, δηλώνουν ότι θέλουν μια «χαλάρωση» και μια «απλούστευση» της κοινής γεωργικής πολιτικής, καθώς και ένα «φιλόδοξο σχέδιο δράσης» σε «επίπεδο ». «ΕΕ, Ισπανία» και ισπανικές «περιοχές» . Η Ισπανία είναι, μαζί με τη Γαλλία και την Πολωνία, μια από τις κύριες ευρωπαϊκές γεωργικές δυνάμεις. Η χώρα, η οποία παράγει μεγάλο μέρος των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνονται εντός της ΕΕ, αντιμετωπίζει ωστόσο μια ιστορική ξηρασία εδώ και τρία χρόνια, η οποία έχει αποδυναμώσει πολλές εκμεταλλεύσεις και έχει προκαλέσει πτώση της συγκομιδής, ιδιαίτερα των ελιών και των σιτηρών.

Η « αγανάκτηση» εξαπλώθηκε επίσης, τους τελευταίους μήνες, στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία, όπου οι παραγωγοί καταγγέλλουν ουσιαστικά τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» από την Ουκρανία, κατηγορούμενοι για χαμηλότερες τιμές των δημητριακών της. Στον απόηχο της ρωσικής επίθεσης, η ΕΕ ανέστειλε, τον Μάιο του 2022, τους τελωνειακούς δασμούς σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την Ουκρανία και δημιούργησε «διαδρόμους αλληλεγγύης» για να επιτρέψει στο Κίεβο να διαμετακομίσει τα αποθέματά του σιτηρών. Μόνο που πολλά τρόφιμα κατέληξαν να συσσωρεύονται μεταξύ των Ευρωπαίων γειτόνων της. Έντονα αντίθετοι σε αυτήν την εισροή σιταριού ή καλαμποκιού, Βούλγαροι και Ρουμάνοι αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ τους για να μπλοκάρουν τα συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία. Στην Πολωνία, οι διαδηλώσεις οδήγησαν στην παραίτηση τον Απρίλιο του 2023 του Υπουργού Γεωργίας.

Σχεδόν παντού στη Γαλλία, τα σημάδια χαλάρωσης έχουν πολλαπλασιαστεί. Μετά από κάλεσμα της Εθνικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Ενώσεων και Νέων Αγροτών συνεχίστηκε την Παρασκευή η άρση των αποκλεισμών, μετά από σειρά κυβερνητικών παραχωρήσεων. Όμως, πέρα ​​από τη Γαλλία, οι ευρωπαίοι αγρότες εξακολουθούν να μην τα παρατάνε και ζητούν συνεχείς κινητοποιήσεις.

πηγη lemonde.fr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας