Πως μπορεί να κερδίσει ο Ερντογάν χωρίς να εισβάλλει στη Συρία

502

Στο ενδεχόμενο ο Ερντογάν να λύσει τα προβλήματα με τους σύρους πρόσφυγες και τους κούρδους της Συρίας, χωρίς να ρισκάρει μια στρατιωτική επιχείρηση, αναφέρεται τουρκική ιστοσελίδα, που επικαλείται ανάλυση του Bloomberg.

Πιθανολογώντας μια συμφωνία Τουρκίας – Συρίας για την καταπολέμηση των Κούρδων, το Bloomberg αναφέρει ότι αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ερντογάν να κερδίσει τη μάχη εναντίον των κουρδικών Μονάδων Λαϊκής Προστασίας – YPG χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα, όπως σημειώνει η τουρκική ιστοσελίδα haber7.com (στη φωτογραφία αρχείου, του Reuters, επάνω, στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση Ερντογάν – Ασαντ).

«Πίεση για την αποχώρηση των ΗΠΑ»

Ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι έκανε ορισμένες δηλώσεις σχετικά με τα βήματα επαναπροσέγγισης της Αγκυρας με τη Δαμασκό.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, ο Κίρμπι είπε πως «Δεν έχουμε εξομαλύνει τις σχέσεις με το καθεστώς Ασαντ. Δεν ενθαρρύνουμε κανένα έθνος-κράτος να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το καθεστώς Ασαντ».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, δήλωσε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ δεν βρίσκουν σωστή την προσπάθεια ομαλοποίησης των σχέσεων με το καθεστώς Ασαντ. Από την άλλη, ο αμερικανικός Τύπος παρακολουθεί στενά τις επαφές με τη Συρία.

Το Bloomberg επισημαίνει στην ανάλυσή του για το ζήτημα της επαναπροσέγγισης ανάμεσα στην Αγκυρα και τη Δαμασκό ότι θα «ενίσχυε τον ρόλο της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή και θα ασκούσε πίεση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία».

«Χωρίς να διακινδυνεύσει»

Στέκεται στην παράμετρο της τελευταίας επίσκεψης αξιωματούχων των ΗΑΕ στον Ασαντ και σημειώνει σ’ ό,τι αφορά μια πιθανή συμφωνία Αγκυρας – Δαμασκού ότι «θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ερντογάν να κερδίσει εναντίον των YPG χωρίς να διακινδυνεύσει μια στρατιωτική επιχείρηση» .

Αναφερόμενο στις τουρκο-ρωσικές περιπολίες στην περιοχή, το Bloomberg σχολιάζει: «Η Συρία μπορεί σύντομα να συμμετάσχει σ’ αυτές».

Συμπληρώνει πως «Ο Ερντογάν ζήτησε από τη Ρωσία να διασφαλίσει τους σύρους πρόσφυγες που ενδέχεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους καθώς η σύγκρουση εκτονώνεται».

Και τονίζει το γεγονός πως η Τουρκία, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συναντώνται εκ νέου με τη Συρία, ενισχύοντας τη φήμη του Ασαντ.

Μετά από 11 χρόνια, η Τουρκία και η Συρία διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, την πρωτεύουσα της Ρωσίας, σε μια σύνοδο κορυφής στην οποία συμμετείχαν ρώσοι αξιωματούχοι.

«Θα γίνει συνάντηση ηγετών»

Και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι η συνάντηση αυτή, μεταξύ των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών, ήταν θετική και θ’ ακολουθήσει νέα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, πάλι στη Μόσχα μέσα στον μήνα, προετοιμάζοντας μια σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών.

Μιλώντας στη διευρημένη σύσκεψη των προέδρων επαρχιών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε:

«Ξεκινήσαμε μια διαδικασία με τη συνάντηση των υπουργών μας από τη Ρωσία, την Τουρκία και τη Συρία. Θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών και των τριών χωρών. Στη συνέχεια, θα γίνει συνάντηση ηγετών».

Πηγή: haber7.com, echedoros-a.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας