Πειρατική επίθεση του Ισραήλ στο Ιράκ-Ισραηλινά μαχητικά F-15 εξαΰλωσαν βάση του ιρακινού Στρατού

771

Το Ισραήλ εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση μέσα στο Ιράκ εξαϋλώνοντας τη βάση Kalsu των δυνάμεων PMF («Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης Χασντ ας Σααμπί») στο Κυβερνείο της Βαβυλώνας του Ανατολικού Ιράκ.

Οι δυνάμεις PMF υπάγονται στον ιρακινό Στρατό.

Από τις επιδρομές των ισραηλινών μαχητικών δημιουργήθηκε κρατήρας βάθους πέντε μέτρων και 10 μέτρων πλάτος. Από την βάση δεν έμεινε τίποτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ισραηλινά μαχητικά F-15 εξαπέλυσαν βαλλιστικούς πυραύλους Sparrow .

 

 

Η οικογένεια πυραύλων Sparrow έχει βεληνεκές έως και 2.000 χλμ. Οι πύραυλοι Sparrow έχουν τρεις παραλλαγές: τις εκδόσεις Black Arrow μικρής εμβέλειας και τις εκδόσεις Blue και Silver Arrow μεσαίας εμβέλειας. Οι πύραυλοι Blue Sparrow «έχουν αποδώσει άψογα στις αποστολές τους μέχρι στιγμής», σύμφωνα με τον παραγωγό τους, την ισραηλινή αμυντική εταιρεία Rafael.

Ακολούθησαν αλυσιδωτές εκρήξεις στην ιρακινή βάση λόγω της ανατίναξης αποθηκών πυρομαχικών.

Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ προχωρά σε μια τέτοια επίθεση. Αυτό ίσως αντανακλά αλλαγή στρατηγικής απέναντι σε δυνάμεις που πρόσκεινται στο Ιράν.

Δείτε βίντεο από την επίθεση

Δείτε τον κρατήρα που δημιουργήθηκε

Αλυσιδωτές εκρήξεις σε στρατιωτική βάση του ιρακινού Στρατού

Η φιλοϊρανική πολιτοφυλακή Χασντ ας Σααμπί («Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης»), η οποία έχει ενταχθεί στον στρατό του Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο 20/4/2024 ότι ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε διοικητήριό της, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

 

 

Υπενθυμίζουμε, ότι παρά το γεγονός ότι οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) είναι μια παραστρατιωτική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν, έχει ενσωματωθεί στον ιρακινό Στρατό και διαθέτει  πάνω από 200.000 στρατιώτες.

Το δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε πως η βάση στο Ιράκ έγινε στόχος πυραυλικής επίθεσης, ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει ποιος την εξαπέλυσε.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο IDF πιθανώς εκτόξευσε πυραύλους Blue Sparrow μεσαίου βεληνεκούς από τον εναέριο χώρο της Συρίας, αναφέρει η έκθεση. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για επιδρομές των ισραηλινών μαχητικών με αεροβαλλιστικούς πυραύλους από τον εναέριο χώρο της Ιορδανίας

Η Δύναμη Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) εξέδωσε δήλωση σχετικά με τις εκρήξεις στη βάση Kalsu στο Κυβερνείο της Βαβυλώνας του Ανατολικού Ιράκ:

«Έγινε έκρηξη στο Αρχηγείο των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) στη στρατιωτική Βάση Kalsu στην περιοχή Al-Mashrou στον αυτοκινητόδρομο στο βόρειο τμήμα του Κυβερνείου της Βαβυλώνας. Στο σημείο έφτασε αμέσως ανακριτική ομάδα και από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές απώλειες και θύματα. Θα σας δώσουμε τις λεπτομέρειες μόλις ολοκληρωθεί η προανάκριση.»

 

 

Πηγές του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) αναφέρουν ήδη ότι τουλάχιστον 8 μέλη των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) στο Ιράκ έχουν σκοτωθεί και δεκάδες έχουν τραυματιστεί.

Δείτε βίντεο

ΗΠΑ: “Δεν βομβαρδίσαμε εμείς”

Το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM) αρνήθηκε κάθε εμπλοκή.

«Ενημερωθήκαμε για αναφορές που υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν σήμερα αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ. Αυτές οι αναφορές δεν είναι αληθείς. Οι ΗΠΑ δεν εξαπέλυσαν σήμερα αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ», αναφέρει ανάρτηση της CENTCOM στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

 

 

Η επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις που στεγάζουν ταξιαρχίες των ΔΛΚ και ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, ανέφερε σε τηλεοπτικές δηλώσεις ο επικεφαλής της επιτροπής ασφαλείας της επαρχίας Μπαμπίλ, όπου βρίσκεται η στρατιωτική βάση, Μουχάνεντ αλ-Ενάζι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας