Πάσχα-Στα ύψη η ακρίβεια για βασικά αγαθά, αναποτελεσματικά τα κυβερνητικά «καλάθια»

532

Με την ακρίβεια στα ύψη και τους μισθούς στα… τάρταρα – κι ας πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τα ψίχουλα της “4ης αύξησης” στον κατώτατο μισθό – πορεύονται τα νοικοκυριά στο φετινό Πάσχα, ενώ οι τιμές του αρνιού και του κατσικιού αλλά και άλλων βασικών αγαθών ήδη τρομάζουν τος καταναλωτές.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσπαθεί με διάφορους τρόπους, που περισσότερο θυμίζουν ασπιρίνη για τον καρκίνο, προσπαθεί να ανακόψει το κύμα ανατιμήσεων και το περιβόητο πασχαλινό καλάθι να είναι εντελώς αναποτελεσματικό για τον σκοπό για τον οποίο λανσάρεται από το κυβερνητικό επιτελείο.

Ο κτηνοτρόφος Χρήστος Μόσχος από την Καστοριά μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις τιμές που θα κυμανθούν το αρνί και το κατσίκι το φετινό Πάσχα μεταξύ άλλων είπε: «Αυτή τη στιγμή, οι έμποροι κάνουν ό,τι κάνουν κάθε χρόνο με το αρνί, δηλαδή περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή ώστε να πιέσουν τον κτηνοτρόφο για να πάρουν το αρνί στην πιο χαμηλή τιμή», είπε αρχικά ο Χρήστος Μόσχος και πρόσθεσε: «Σήμερα από τον κτηνοτρόφο φεύγει το αρνί στα 7 – 8 ευρώ το κιλό».

Παράλληλα, ο Χρήστος Μόσχος είπε: «Το έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν επιδοτείται η παραγωγή. […] Η Βουλγαρία έκανε αίτηση στην Ε.Ε. για να πάρει αποζημίωση επιδότησης, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία για τα αγροτικά της προϊόντα, η επιδότηση που πήρε η Βουλγαρία είναι μεγαλύτερη από την συνδεδεμένη επιδότηση που παίρνουμε εμείς εδώ».

Ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, ανέφερε το Σάββατο (20/04) πως η ακρίβεια επηρεάζει και την τιμή του αρνιού ενόψει του Πάσχα 2024.

Ο ίδιος, ειδικότερα, ζήτησε μέτρα από την κυβέρνηση για τη θωράκιση της ελληνικής γεωργίας. Όσον αφορά στην τιμή του αρνιού και του κατσικιού, ο Παύλος Σατολιάς είπε:«Φαίνεται ότι το ελληνικό αρνί στον παραγωγό θα είναι γύρω στα 8 ευρώ στον παραγωγό – δηλαδή στα περσινά επίπεδα».Παρ’ όλα αυτά, ο Παύλος Σατολιάς έκανε λόγο για «μεγάλη διακύμανση» της τιμής του αρνιού, αρχίζοντας από τα 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ που έχουν «άλλη πολιτική» – όπως είπε – και φτάνοντας έως τα 14 ευρώ το κιλό στα περιφερειακά καταστήματα. Μάλιστα, ο πρόεδρος Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών επεσήμανε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των καταναλωτών και για τα εισαγόμενα αρνιά και κατσίκια.

Καλάθι του νονού

Τη Δευτέρα  κάνει πρεμιέρα το «Καλάθι του Νονού» και την προσεχή Τετάρτη το «Καλάθι του Πάσχα».

«Θέλουμε στο πασχαλινό καλάθι, οι τιμές να κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα ή και χαμηλότερες» υποστήριξε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ενώ συγκεκριμένα για το αρνί, σημειώνει πως στόχος είναι στο “καλάθι” να πωλείται έως 10 ευρώ το κιλό.

Υπενθυμίζεται ότι το πασχαλινό καλάθι περιέχει, όπως και πέρσι, αρνί, κατσίκι, τσουρέκι, σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα ενώ πολλά από τα υπόλοιπα τρόφιμα που το “γεμίζουν” βρίσκονται στο “σταθερό” καλάθι του νοικοκυριού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας