Οι Ουκρανοί παραδίδονται μαζικά στο Ντονμπάς

1427

Αλλά το Κίεβο στέλνει τρεις νέες Ταξιαρχίες με δυτικά όπλα

Ολόκληρο ουκρανικό Τάγμα παραδόθηκε στις ρωσικές δυνάμεις στην πόλη Λίμαν, κι ενώ συνεχίζεται η δεύτερη φάση της ρωσικής επίθεσης στην περιοχή του Ντονμπάς.

Η παράδοση ήρθε όταν το ρωσικό Επιτελείο ενέπλεξε στις μάχες συστήματα πολλαπλών ρουκετών Uragan με τεράστια ισχύ πυρός (220 χλστ. διάμετρος το βλήμα).

Oι μαζικές παραδόσεις των ουκρανικών ταγμάτων, οδήγησαν το Κίεβο να ανακοινώσει και επίσημα ότι έχει χάσει αρκετά εδάφη στην ανατολική Ουκρανία. 

Όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο ο ουκρανικός Στρατός σπάνια έχει κάνει λόγο για προώθηση των ρωσικών δυνάμεων ή για κατάληψη κωμοπόλεων. 

Συγκεκριμένα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν στην ανατολική Ουκρανία καταλαμβάνοντας κωμοπόλεις στην περιφέρεια του Χαρκόβου και στο Ντονμπάς.

Από το Ιζιούμ, που βρισκόταν ήδη υπό τον έλεγχό τους, οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν μια επίθεση προς την κατεύθυνση του Μπαρβίνκοφ, που βρίσκεται νοτιότερα. Έχουν καταλάβει την κωμόπολη Ζαβόντι και τα βορειοανατολικά προάστια της κωμόπολης Βέλικα Κομισούβαχα, ανακοίνωσε το πρωί το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Ανατολικότερα, προς την κατεύθυνση του Λιμάν, ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την κωμόπολη Ζάριτσνε και «αποπειράται επίθεση κοντά στο Γιάμπιλ», συνέχισε.

Κοντά στο Σεβεροντονιέτσκ, μία από τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας με 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, οι δυνάμεις της Μόσχας πήραν τον έλεγχο της κωμόπολης Νοβοτοσκίβσκε και διεξάγουν επίθεση προς την κατεύθυνση των Νίζνιε και Ορίχοβε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σε άλλο μέτωπο, συγκεκριμένα στο Novotroitsky του Ντόνμπας, οι Ουκρανοί αλεξιπτωτιστές της 25ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τις οχυρωμένες θέσεις που είχαν δημιουργήσει από το 2014 και πλέον έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Να σημειώσουμε ότι πλέον οι Ρώσοι χρησιμοποιούν πιο σύγχρονες δυνάμεις: Η εικόνα ενός Τ-90M σε μία ανάπαυλα των μαχών είναι χαρακτηριστική:

Όμως οι Ουκρανοί και προ του κινδύνου κατάρρευσης του μετώπου στέλνουν νέες δυνάμεις εξοπλισμένες με αμερικανικό, βρετανικό και γερμανικό πολεμικό υλικό.

Τρεις Ταξιαρχίες Εδαφικής Άμυνας θα επιχειρηθεί να μεταφερθούν οδικώς και σιδηροδρομικώς στο Ντονμπάς από τα δυτικά, κυρίως.

Είναι οι:

—101η από Uzhgorod
—102 από IvanoFrankovsk
—103η από Rovno

Θα καταφέρουν να φτάσουν στην γραμμή του μετώπου; Αν ναι, μπορούν να αναχαιτίσουν την ρωσική προέλαση καθώς είναι εξοπλισμένες με ότι καλύτερο έχουν δώσει οι ΝΑΤΟϊκοί στο ουκρανικό καθεστώς.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν επίσης την πόλη Kurulka και η απόσταση που χωρίζει πλέον τον ρωσικό Στρατό από το Σλαβιάνσκ, όπου είχαν δοθεί μεγάλες μάχες το 2014 είναι κάτι λιγότερο από 25 χλμ.

Στο Ζαπορίζιε δύο ακόμη πόλεις πέρασαν σήμερα υπό ρωσικό έλεγχο: Μεταξύ αυτών και το Vasilyevka: Αποτελεί σιδηροδρομικό κόμβο μέσω της οποίας ενώνεται Χερσώνα, Μελιτόπολη και Ζαπορίζιε. Η τελευταία ομώνυμη πόλη είναι η μοναδική που έχει μείνει υπό ουκρανική κατοχή στην περιοχή επίθεσης των Ρώσων.

Ο έλεγχος της Vasilyevka επιτρέπει στα ρωσικά στρατεύματα να εμποδίσουν τους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τη σιδηροδρομική γραμμή που διέρχεται από αυτήν την πόλη για να μεταφέρουν όπλα και πυρομαχικά προς την κατεύθυνση του Ντονμπάς.

Παράλληλα, οι Ρώσοι κατέλαβαν την πόλη Primorsk και την πόλη Kamenka-Dniprovska.

Δείτε βίντεο

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως τις πόλεις Rubizhnoye και Spivakivka.

Όσον αφορά την πόλη Rubizhnoye, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν σήμερα πως η πόλη “εκκαθαρίστηκε από τις τελευταίες ουκρανικές εστίες αντίστασης”.

Πλέον ξεκινά η περικύκλωση και η πολιορκία του ουκρανικού προπυργίου στην περιοχή, του Severodonetsk.

Ταυτόχρονα, οι Ρώσοι έχουν αυξήσει την περίμετρο ασφαλείας  γύρω από το Ίζιουμ καθώς κατέλαβαν τις περιοχές Zavody και Chervony Shakhte στην βόρεια πλευρά του ποταμού Donets.

Στην περιοχή του Λουγκάνσκ οι Ουκρανοί έχασαν την πόλη Novotoshkivske.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας