Οι νέες ταυτότητες και οι κίνδυνοι για ατομικές και πολιτικές ελευθερίες

1827

Μπορεί να μην έχω ειδική τεχνική γνώση, αλλά από όσα έχω διαβάσει αντιλαμβάνομαι ότι οι νέες ταυτότητες δεν έχουν μεν σύστημα γεωεντοπισμού (GPS) αλλά έχουν σαφώς ηλεκτρονικό σύστημα ενσωμάτωσης δεδομένων υπό έλεγχο, αρχικά λίγων και αργότερα, όπως γράφει η υπουργική απόφαση περισσότερων, όσων χρειαστούν.. Άλλωστε, αν δεν έχουν τι διαφορά θα έχουν από μια έντυπη ταυτότητα; Καμία. Συνεπώς, το πρόβλημα δεν είναι αν θα σε εντοπίζουν χωρικά από την ταυτότητα που φέρεις (σε βρίσκουν και από το κινητό σου), αλλά ότι θα πρόκειται για ένα σύστημα σταδιακής ενοποίησης βάσεων ηλεκτρονικών δεδομένων, τα οποία είναι νομικά και πολιτικά τουλάχιστον αμφίβολο αν πρέπει να ενοποιούνται και να ελέγχονται ηλεκτρονικά από την κρατική εξουσία . Και πολύ επικίνδυνο για τις ατομικές και πολιτικές ελευθερίες.

Συνεπώς, το πρόβλημα δεν είναι βέβαια ο ….666, αλλά η ένταξη αυτών των ταυτοτήτων σε ένα εξελισσόμενο σύστημα βιοπολιτικού συγκεντρωτικού ελέγχου και επιτήρησης. Απο το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο Αυτό που ξεκίνησε με τα εξοδοχαρτα και τα σκαναρισματα επί κοβιντ, δηλαδή η ενίσχυση της πορείας προς τον ολοκληρωτισμό, συνεχίζεται και επιδεινώνεται. Είναι ζήτημα καθαρά πολιτικής ελευθερίας και όχι τεχνικού εξορθολογισμού .Εκτός αν ως εξορθολογισμό εννοεί κανείς την υποταγή της τεχνοεπιστημης στις ανάγκες της εξουσίας. Βεβαίως, για αυτούς που θεωρούν ότι κάθε τεχνολογική εφαρμογή που σχετίζεται με την συγκέντρωση πληροφοριών η την αστυνόμευση είναι θετική, δηλαδή τους οπαδούς της εξουσιαστικής τεχνοκρατιας, δεξιούς, αριστερούς, κεντρώους, η ο,τι άλλο, όλα αυτά είναι αδιάφορα η θετικά. Και μαράζι μόνο των ψεκ.

Η γλώσσα του ” 1984″ για άλλη μια φορά θα πει ότι όσοι δεν θέλουν το νέο σύστημα ταυτοτήτων είναι δεινόσαυροι και θρησκόληπτοι ψεκ. Έτσι παίζεται πια το παιχνίδι. Στην πραγματικότητα το διακυβευμα είναι ποιος θα κατέχει τον έλεγχο των συστημάτων πληροφοριών πάνω στον πληθυσμό. Γιατί μην έχετε αυταπάτες, μας θεωρούν πληθυσμό και όχι πολίτες. Και σε κάποιον βαθμό ,ίσως εκτιμούν σωστά.

Δημήτρης Μπελαντής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας