Οι ΗΠΑ δέχτηκαν επίθεση με ιρανικούς πυραύλους και drones σε Συρία-Ιράκ

2581

Φλέγονται αμερικανικές βάσεις – Οι ΗΠΑ βoμβαρδίζουν F-15

Oι ΗΠΑ προχώρησαν σε αεροπορικές επιδρομές με δύο F-15 εναντίον θέσεων των Ιρανών Φρουρών στην Συρία με την απάντηση της Τεχεράνης να είναι άμεση: Φιλοιρανικές δυνάμεις, συριακός Στρατός και Ιρακινές πολιτοφυλακές επιτέθηκαν σε αμερικανικές βάσεις και θέσεις σε Συρία και Ιράκ.

Οι Ιρανοί έπληξαν τις αμερικανικές βάσεις με drones καμικάζι και βαλλιστικούς πυραύλους. Ξεχωρίζει η επίθεση των ιρακινών πολιτοφυλακών με ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο Fath/BM-120 που εκτοξεύτηκε από μετασκευασμένο πολιτικό φορτηγό.

Φαίνεται ότι οι Ιρανοί έχουν αναπτύξει κάτι ανάλογο του ρωσικού πυραυλικού συστήματος Club-K.

Συνολικά κτυπήθηκαν δύο αμερικανικές βάσεις στην ύπαιθρο της Ντέιρ εζ Ζορ, η αεροπορική βάση Al-Harir στο Βόρειο Ιράκ ενώ κτυπήθηκε 3 φορές η αμερικανική αεροπορική βάση Ain al-Asad δυτικά της Βαγδάτης καθώς και μια αμερικανική περίπολο με IED στη Μοσούλη.

Οι Αμερικανοί αναφέρουν μερικούς τραυματίες αλλά όχι νεκρούς. Αμερικανικές πηγές όμως κάνουν λόγο για “απώλειες” οι οποίες δεν δημοσιοποιούνται σε μια προσπάθεια να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η κατάσταση.

Για το λόγο αυτό υπάρχει μεγάλη γκρίνια κατά του Τ.Μπάιντεν. Του καταλογίζουν “χλιαρή” αντίδραση. Για παράδειγμα, χτες δεν υπήρξε αντίδραση των ΗΠΑ μετά την κατάρριψη του MQ-9 «Reaper» από τους Χούθι.

Αμερικανός αξιωματούχος άμυνας αποκάλυψε ότι έχουν γίνει 46 (!) επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία από τις 17/10. Οι 4 έγιναν σήμερα μετά τις επιδρομές των F-15.

ΗΠΑ: Επιτέθηκαν με F-15 σε εγκαταστάσεις του Ιράν στην Αν. Συρία

Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν σε εγκαταστάσεις στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιούνται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και συνδεδεμένες ομάδες, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν

Το χτύπημα διεξήχθη από δύο F-15 εναντίον μιας εγκατάστασης αποθήκευσης όπλων, σε αντίποινα για τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικού προσωπικού στη Συρία και στο Ιράκ.

«Μετά από μια σειρά επιθέσεων εναντίον Αμερικανών στο Ιράκ και τη Συρία, οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (USCENTCOM) πραγματοποίησαν αεροπορική επίθεση εναντίον μιας εγκατάστασης στη Συρία που χρησιμοποιείται από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και συνδεδεμένες ομάδες.

Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστούμε τον λαό μας έναντι αυτών που ευθύνονται για τις επιθέσεις και θα απαντήσουμε σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας», αναφέρει σε ανάρτησή της η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας την επίθεση «κατεύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να καταστήσει σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αμυνθούν για τα συμφέροντά τους».

Ο Λόιντ Όστιν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι «πλήρως έτοιμες να λάβουν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας και των εγκαταστάσεων μας. Προτρέπουμε να μην υπάρξει κλιμάκωση», σημειώνοντας ότι το αμερικανικό προσωπικό θα συνεχίσει να διεξάγει αποστολές κατά του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες που οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έπληξαν από αέρος εγκατάσταση στην ανατολική Συρία που κατ’ αυτές συνδεόταν με τους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, και ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στην Τεχεράνη.

Ιράκ: Στόχος επιθέσεων περίπολος και στρατιωτικές βάσεις των αμερικανικών δυνάμεων

Μία βόμβα εξερράγη σε δρόμο κοντά στη Μοσούλη, τη στιγμή που περνούσε από το σημείο μια κοινή περίπολος των αμερικανικών δυνάμεων και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Ιράκ, ανέφεραν δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σχεδόν ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι σημειώθηκαν δύο επιθέσεις με οπλισμένα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον δύο αεροπορικών βάσεων στις οποίες σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις: η μία ήταν στη βάση Χαρίρ του βόρειου Ιράκ και η άλλη στην Αΐν Αλ Άσαντ, στο κεντρικό Ιράκ.

Οι εκπρόσωποι της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη και της υπό αμερικανική διοίκηση διεθνούς δύναμης που σταθμεύει στο Ιράκ δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε ένα αίτημα να σχολιάσουν τις αναφορές αυτές.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η επίθεση στην αμερικανική στρατιωτική βάση έγινε μια μέρα αφότου έφτασαν εκεί σχεδόν δύο Τάγματα Αμερικανών Πεζοναυτών. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το 2021, η αμερικανική στρατιωτική-πολιτική ηγεσία απέσυρε τις κύριες δυνάμεις των Πεζοναυτών από το Ιράκ, αφήνοντας μόνο μια μικρή παρουσία.

Αυτό που επίσης προσελκύει την προσοχή είναι ότι αυτή είναι η δεύτερη επίθεση μέσα σε μια μέρα στην αμερικανική αεροπορική βάση Al-Harir στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Χθες το βράδυ, η βάση χτυπήθηκε από drone, η έκρηξη του οποίου προκάλεσε ζημιές στο αμερικανικό επιθετικό και αναγνωριστικό drone MQ-1C Grey Eagle και στην υποδομή της στρατιωτικής εγκατάστασης.

Το δεύτερο χτύπημα προκάλεσε και πάλι σε ζημιά στην υποδομή. Φωτιά ξέσπασε στο έδαφος της στρατιωτικής εγκατάστασης, την οποία προσπαθούν να σβήσουν αμερικανικά στρατεύματα.

Ο συριακός Στρατός επιτέθηκε σε αμερικανικές δυνάμεις στην Deir ez-Zor

Mάχες ξέσπασαν στην επαρχία Ντέιρ εζ-Ζορ μεταξύ συριακών και κουρδικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από αμερικανικά στρατεύματα.

Οι πιο σφοδρές εχθροπραξίες καταγράφονται στην περιοχή των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία ελέγχονται από αμερικανικά στρατεύματα.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών των μαχών είναι ότι, εκτός από φορητά όπλα, χρησιμοποιούνται συστήματα αντιαρματικών πυραύλων, MANPADS, εκτοξευτές χειροβομβίδων, συμπεριλαμβανομένου του AGS, βαρύ πυροβολικό και όλμους.

Οι συριακές δυνάμεις βάλλουν με πυρά από την ανατολική πλευρά εναντίον αμερικανικών και κουρδικών θέσεων που βρίσκονται στην ανατολική όχθη του ποταμού Ευφράτη.

Σημειώνεται ότι οι μάχες ξεκίνησαν στην περιοχή του ποταμού Ευφράτη από τη Δαμασκό. Αιτία των εχθροπραξιών ήταν η αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ στις ανατολικές γειτονιές του Ντέιρ εζ Ζορ.

Σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης, ο αμερικανικός στρατός έπληξε επίσης ένα ιρανικό εστιατόριο και μια αποθήκη όπλων στην οδό Πορτ Σάιντ.

Οι φιλοϊρανικές δυνάμεις απάντησαν με πυραυλική επίθεση στο πετρελαϊκό κοίτασμα Ελ Ομάρ, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας