Ο Ουκρανός πρόεδρος Β.Ζελένσκι καθαίρεσε τον διοικητή των δυνάμεων στο Ντόνμπας

1154

Δυσάρεστες οι εξελίξεις στο Μπάκχμουτ για το Κίεβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθαίρεσε τον Εντουάρντ Μοσκαλιόφ από το αξίωμα του διοικητή των δυνάμεων της Ουκρανίας, που εμπλέκονται στο Ντονμπάς.

Ο Ζελένσκι είχε αναφερθεί στον Εντουάρντ Μοσκαλιόφ μόλις την Παρασκευή, απαριθμώντας τους διοικητές με τους οποίους συζήτησε. Ο Μοσκαλιόφ είχε τοποθετηθεί στη θέση τον Μάρτιο του 2022, λίγο καιρό μετά την ρωσική στρατιωτική επέμβαση.

Οι πρώτες αναφορές λένε πως η καθαίρεση έγινε επειδή οι μάχες στο Νόνμπας δεν εξελίσσονται καθόλου καλά για τις ουκρανικές δυνάμεις.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έκαναν καμιά αναφορά στην καθαίρεση στους λογαριασμούς τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Σε ότι αφορά το Ντόνμπας ο πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτηρίζει την κατάσταση εκεί δύσκολη και οδυνηρή τις τελευταίες εβδομάδες με αποκορύφωμα την μάχη του Μπακχμουτ, όπου χθες οι Ρώσοι απέκοψαν και τον την τελευταία οδική αρτηρία, την οδό 506/504. Πλέον οι Ρώσοι κατέχουν τα παρακείμενα υψώματα και έχουν θέσει υπό βολή οποιαδήποτε ουκρανική κίνηση.

Οι Ουκρανοί επιχείρησαν μία αντεπίθεση με 17 άρματα μάχης αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές αυτή κατέληξε σε αποτυχία.

Αυτή την στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν τους οικισμούς Κρόμοβε και Μποντανίβκα στα βορειοδυτικά και δυτικά του Μπάκχμουτ.

Η περικύκλωση των Ουκρανών έχει ολοκληρωθεί και αυτό φαίνεται πως κόστισε την καθαίρεση στον διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στο σύνολο του Ντόνμπας.

Και οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν επίσης πως δίνονται μάχες γύρω από το χωριό Ιβανίβσκε, στον δρόμο προς την Κοσταντίνιβκα, δυτικά του Μπάκχμουτ.

Πρέπει να σημειωθεί πως το Μπάκχμουτ δεν έχει συμβολική αξία όπως θέλουν να διαδίδουν τα δυτικά ΜΜΕ.

Έχει μία πολύ ιδιαίτερη θέση στον χάρτη του Ντόνμπας.

Το Μπάκχμουτ συνδέει ουσιαστικά τρία μέτωπα, του Κουπιάνσκ, της Μαρίνκα και του Ούγκλενταρ. Η κατάληψή του θεωρείται πως θα προκαλέσει την κατάρρευση για τους Ουκρανούς στα μέτωπα αυτά.

Aξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός του ουκρανικού Επιτελείου Βάλερι Ζαλούζνι ανέφερε χθες το βράδυ στον Β.Ζελένσκι ότι το Μπάκχμουτ (Αρτέμοβσκ για τους Ρώσους) έχει περικυκλωθεί τακτικώς και πλέον είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να εκκενωθούν οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις (πρόκειται για 15.000 άνδρες).

Πριν από δύο μόλις ώρες ο Ίγκορ Κιμακόσβκι, στρατιωτικός σύμβουλος της ρωσόφωνης DPR ανακοίνωσε ότι «οι μονάδες της Wagner πολεμούν ήδη μέσα στο κέντρο του Μπάκχμουτ και όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην πόλη βρίσκονται υπό ρωσικά πυρά»

Βίντεο από drone δείχνει την κατάσταση στην πόλη σήμερα το πρωί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας