Νέο επεισόδιο ΗΠΑ-Ιράν: Ιρανοί κατάσχεσαν δύο αμερικανικά drones-Προειδοποιήσεις στον αμερικάνικο στόλο

2291
Νέο επεισόδιο ΗΠΑ-Ιράν: Ιρανοί κατάσχεσαν

Νέο σοβαρό επεισόδιο μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα αυτή τη φορά, κλιμακώνοντας την ήδη τεταμένη κατάσταση.

Το ιρανικό Ναυτικό καθήλωσε και στη συνέχεια απελευθέρωσε δύο αμερικανικά μη επανδρωμένα σκάφη, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με την Τεχεράνη τα δύο drones συνιστούσαν απειλή για την ασφάλεια των θαλασσών.

«Η φρεγάτα Jamaran κατάσχεσε δύο μη επανδρωμένα πλοία επιφανείας για να αποτρέψει πιθανό ατύχημα μετά από προειδοποιήσεις προς τον αμερικανικό στόλο. Αφού διασφαλίστηκαν οι διεθνείς εμπορικές γραμμές τα δύο πλοία αφέθηκαν ελεύθερα σε ασφαλή περιοχή», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Δείτε βίντεο

Στις σχετικές εικόνες φαίνονται περίπου 10 άνδρες του ιρανικού πολεμικού ναυτικού που σπρώχνουν τα δύο μη επανδρωμένα σκάφη στη θάλασσα από ένα κατάστρωμα ιρανικού πλοίου. Ήταν το τελευταίο ναυτικό επεισόδιο στο οποίο ενεπλάκησαν αμερικανικά και ιρανικά πλοία, την ώρα που κρέμεται από μία κλωστή ο διάλογος για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία έχει συσφίξει τις στρατιωτικές και πολιτικές σχέσεις της με την Μόσχα.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι ο ιρανικός στόλος εντόπισε «αρκετά μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά πλοία στις διεθνείς θαλάσσιες οδούς» και «μετά από προειδοποιήσεις προς ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό στην περιοχή, κατάσχεσε δύο μη επανδρωμένα πλοία για να αποτρέψει πιθανά ατυχήματα».

Οι εικόνες της ιρανικής τηλεόρασης δείχνουν το πλήρωμα του Jamaran που εξετάζει τα δύο μη επανδρωμένα αμερικανικά πλοία τύπου Saildrone Explorers.

Ο Τίμοθι Χόκινς, εκπρόσωπος του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ, που αναπτύσσεται στη Μέση Ανατολή, παραδέχτηκε ότι έγινε ένα τέτοιο επεισόδιο, αλλά απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο.

Το περιστατικό είναι το δεύτερο του είδους του που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχεράνης και των παγκόσμιων δυνάμεων για την πυρηνική συμφωνία βρίσκονται σε αναμονή.

Πριν λίγες μέρες άνδρες της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς είχαν κατασχέσει ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο πλοίο στον Κόλπο και προσπάθησαν να το ρυμουλκήσουν, αλλά σταμάτησαν την προσπάθεια όταν προσέγγισαν στο σημείο ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο και ένα ελικόπτερο, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.

Το Ιράν έχει ενισχύσει τη ναυτική παρουσία του στην Ερυθρά Θάλασσα, κοντά στις ακτές της Υεμένης, όπου η Τεχεράνη υποστηρίζει τους αντάρτες Χούτι, στέλνοντας πλοία τα οποία αναλαμβάνουν και την προστασία των ιρανικών πετρελαιοφόρων και εμπορικών πλοίων έναντι πιθανών πειρατικών επιθέσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας