Μετά το ρωσικό σοκ “ασφυξία” στη Γαλλία-Δραματική έκκληση μείωσης κατανάλωσης ενέργειας

675

Δραματική προειδοποίηση των επικεφαλής των γαλλικών ενεργειακών κολοσσών Engie, EDF και TotalEnergies

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρέπει να μειώσουν «αμέσως» την κατανάλωση ενέργειας προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι τον φετινό χειμώνα για να αντιμετωπίσουν μια διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση, προειδοποιούν οι επικεφαλής των γαλλικών ενεργειακών κολοσσών Engie, EDF και TotalEnergies μέσω της κυριακάτικης εφημερίδας Journal du Dimanche.
«Πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για να μειώσουμε την κατανάλωσή μας προκειμένου να ανακτήσουμε ένα περιθώριο ελιγμών», αναφέρουν οι γαλλικές εταιρείες σε ανοικτή επιστολή τους, επικαλούμενες την απότομη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς και την περιορισμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη εξαιτίας προβλημάτων συντήρησης.
«Η ανάληψη δράσης, από το καλοκαίρι ακόμα, θα μας επιτρέψει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι στην αρχή του προσεχούς χειμώνα, ιδίως όσον αφορά τη διατήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου», ανέφεραν.

Η δραματική έκκληση

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Electricite de France SA, Engie SA και TotalEnergies SE προέτρεψαν τις γαλλικές εταιρείες και τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν άμεσα ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και πετρέλαιο για να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για τον χειμώνα εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για ελλείψεις που συνδέονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Πρέπει να λάβουμε συλλογικά μέτρα για τη ζήτηση ενέργειας μειώνοντας την κατανάλωσή μας για να ανακτήσουμε τα περιθώρια ελιγμών», δήλωσαν οι Jean-Bernard Levy, Catherine MacGregor και Patrick Pouyanne στη Le Journal du Dimanche.
«Θα τα χρειαστούμε για να διαχειριστούμε τις επερχόμενες μεγαλύτερες καταναλώσεις και να εξομαλύνουμε τεχνικά γεγονότα ή γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς που μπορεί να έχουμε να αντιμετωπίσουμε».
Η δράση μόλις αυτό το καλοκαίρι, ιδίως με τη διατήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου, θα κάνει τη Γαλλία καλύτερα προετοιμασμένη εν όψει αυτού του χειμώνα, σημείωσαν οι επικεφαλής των μεγαλύτερων ενεργειακών ομίλων της χώρας.
Η Γαλλία πρέπει να καταβάλει αμέσως μια τεράστια συλλογική προσπάθεια για να ενισχύσει την ενεργειακή απόδοση, η οποία με τη σειρά της θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, έγραψαν.
Η χώρα πρέπει να επενδύσει μαζικά σε ενέργειες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ενώ η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ανέφεραν.
Η έκκληση έρχεται μετά την ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης την Πέμπτη (23/6) ότι θα συζητήσει με εταιρείες και τοπικές αρχές για να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για τον περιορισμό της χρήσης ενέργειας αυτό το φθινόπωρο.
Σχεδιάζει επίσης να παρουσιάσει ένα προσχέδιο νόμου τις επόμενες εβδομάδες για να ενισχύσει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πιέζει τις εταιρείες φυσικού αερίου να γεμίσουν τις αποθήκες το συντομότερο δυνατό.

Θα συνεχιστεί το ράλι τιμών

Εν τω μεταξύ μετά από μια γενναία αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (federal Reserve) κατά 75 μονάδες βάσης, επικρατεί μια τάση μεταξύ των οικονομολόγων να προβλέπουν μια σχεδόν άμεση επιστροφή σε αποπληθωριστικές συνθήκες.
Κατά την άποψή τους, μια ύφεση θα «εξισορροπήσει τα πάντα».
Για τους περισσότερους που προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα ήταν «παροδικός» πέρυσι δεν δικαιούνται διά να ομιλούν.

Ο πραγματικός πληθωρισμός

Θα χρειαστούν πολύ περισσότερά από μία ημι-επιθετική αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα για να σταματήσει το πρόβλημα του πληθωρισμού, και όταν λέμε «πληθωρισμός» μιλάμε για πληθωριστική αύξηση των τιμών, όχι για απλή αύξηση της προσφοράς χρήματος ή για μια φούσκα στο χρηματιστήρια.
Υπάρχουν πάρα πολλοί οικονομικοί αναλυτές που δεν κατανοούν καν τι πραγματικά συνεπάγεται ο πραγματικός πληθωρισμός.

Αποπληθωριστικές πιέσεις

Υπάρχουν ορισμένοι τομείς της οικονομίας που θα δουν πράγματι αποπληθωριστικές πιέσεις.
Το πραγματικό ΑΕΠ, για παράδειγμα, παρουσιάζει πτώση.
Οι λιανικές πωλήσεις μειώνονται.
Οι μισθοί στις ΗΠΑ είναι στάσιμοι σε σύγκριση με τις τιμές.
Οι πωλήσεις κατοικιών μειώνονται πλέον ραγδαία, η παραγωγή πέφτει.
Ωστόσο, οι τιμές συνεχίζουν να παραμένουν υψηλές.
Είναι σαφές ότι υπάρχει ένας συνδυασμός πληθωριστικών και αποπληθωριστικών στοιχείων στον ίδιο οικονομικό κύκλο.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού.

Οι ενεργειακές τιμές

Ένας τομέας στον οποίο οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν χωρίς σημαντική υποχώρηση είναι η ενέργεια.
Η συμβατική σοφία κατηγορεί για αυτό σχεδόν εξ ολοκλήρου τη σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία και τις εξελισσόμενες κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ωστόσο, οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύονταν πολύ πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
Ο πληθωρισμός στη συνολική οικονομία έφτασε σε υψηλά 40 ετών πολύ πριν η Ουκρανία γίνει θέμα στα πρωτοσέλιδα, όπως παραδέχτηκε τελικά ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell την περασμένη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας