Μακριά από δημοσιότητα ο Ερντογάν “βάζει χέρι” στα πετρέλαια Αφγανιστάν

860

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Ορυχείων και Πετρελαίου του Αφγανιστάν (MoMP) δήλωσαν την Πέμπτη ότι μια τουρκική εταιρεία θέλει να επενδύσει 250 εκατομμύρια δολάρια σε κοιτάσματα πετρελαίου του ποταμού Amo ή σε αποθέματα πετρελαίου στο βόρειο Αφγανιστάν.

Οι αξιωματούχοι είπαν ωστόσο ότι δεν έχει υπογραφεί ακόμη σύμβαση. Είπαν επίσης ότι άλλες ξένες εταιρείες ενδιαφέρονται να επενδύσουν.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, εταιρείες από την Τουρκία, το Ιράν και το Πακιστάν ενδιαφέρονται για τον εξορυκτικό τομέα.

Το υπουργείο είπε ότι τα εθνικά συμφέροντα θα διατηρηθούν σε όλες τις συμβάσεις: “Οι συνομιλίες με ορισμένες τουρκικές εταιρείες βρίσκονται σε εξέλιξη, οι εταιρείες θέλουν να επενδύσουν 250 εκατομμύρια δολάρια στα κοιτάσματα πετρελαίου του ποταμού Amo”, δήλωσε ο Μουφτής Ασματουλάχ Μπορχάν, εκπρόσωπος του MoMP.

Μέλη του ιδιωτικού τομέα δήλωσαν ότι τα οικονομικά προβλήματα του Αφγανιστάν θα επιλυθούν εάν επέλθουν επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου. Κάλεσαν με τη σειρά τους το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν (ΙΕΑ) να επιταχύνει τις προσπάθειές του για την εξασφάλιση συμβάσεων σε αυτόν τον τομέα: “Έχουμε πολύ πετρέλαιο στο βόρειο Αφγανιστάν, όχι μόνο οι Τούρκοι, αλλά οι Αφγανοί και οι Ρώσοι ενδιαφέρονται επίσης να επενδύσουν στο Αφγανιστάν”, δήλωσε ο Μπαζ Μοχαμάντ, επικεφαλής της ένωσης εμπόρων και επενδυτών.

Οι οικονομικοί αναλυτές από την άλλη πλευρά είπαν ότι η εξόρυξη ορυκτών και αποθεμάτων πετρελαίου του Αφγανιστάν μπορεί να λύσει την οικονομική κρίση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας