Μ.Ζαχάροβα για Storm Shadow-«Αν χτυπήσουν ρωσικό έδαφος θα χτυπήσουμε τη Βρετανία»

1039

H Μόσχα θα απαντήσει με πλήγματα σε βρετανικούς στόχους σε όλο τον πλανήτη, αν βρετανικά όπλα χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία για να πληγεί ρωσικό έδαφος, τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα βάζοντας έτσι τέλος στην παροχή ή πιο σίγουρα στην χρήση πυραύλων Storm Shadow.

Η ίδια είπε στους δημοσιογράφους πως σε ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσαν να πληγούν βρετανικοί στόχοι «στο έδαφος της Ουκρανίας και πέραν των συνόρων της».

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η ρωσική πλευρά δεν διευκρίνισε τι αποτελεί ρωσικό έδαφος καθώς ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022 Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ αποτελούν τμήματα της ρωσικής ομοσπονδίας ενώ ήδη η Κριμαία έχει 10 χρόνια από το 2014 όταν και ενσωματώθηκε στο ρωσικό κράτος.

Πρώτος στόχος βέβαια είναι η Κριμαία όπου έχει πληγεί επανειλημμένα με βρετανικούς Storm Shadow και αυτό σημαίνει σήμερα ότι η Ρωσία θεμελιώνει νομικό υπόβαθρο για πλήγματα κατά βρετανικών στόχων/βάσεων σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Η εκπρόσωπος επανέλαβε έτσι μια προειδοποίηση την οποία είχε διατυπώσει για πρώτη φορά νωρίτερα αυτό το μήνα η Μόσχα αφού ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον είχε δηλώσει πως η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όπλα που της παρέχονται από το Λονδίνο για να πλήξει στόχους μέσα στη Ρωσία και ήδη αρκετοί μιλούν ότι αυτές οι βρετανικές κινήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο ξέσπασμα ενός Γ’ΠΠ.

“Ο Πούτιν θα μπορούσε να σφυροκοπήσει τη Βρετανία με δεκάδες παρόμοιους πυραύλους που χρησιμοποιεί ήδη για να ισοπεδώσει την Ουκρανία,και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα για να τους αναχαιτίσει”, ανέφερε Βρετανός απόστρατος στρατηγός σε συνέχεια των ρωσικών δηλώσεων.

Ακόμη και ένας αρκετά ηλικιωμένος ρωσικός πύραυλος Κρουζ, θα αναφέρω τον Kh-101 που εκτοξεύθηκε από ένα αεροσκάφος πάνω από τη δυτική Ρωσία, φτάνει στο Λονδίνο 90 λεπτά με εκρηκτική κεφαλή 500 κιλών και ακρίβεια δύο μέτρων. Προσέξτε λοιπόν την πόρτα σας στην Ντάουνινγκ Στριτ», ανέφερε δεικτικά ο Βρετανός απόστρατος Αξιωματικός.

Ερωτηθείσα σήμερα σχετικά με το ενδεχόμενο να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ουκρανία και η Μολδαβία, δήλωσε πως αυτό θα ισοδυναμούσε με περαιτέρω επέκταση προς ανατολάς του ΝΑΤΟ.

Η Ζαχάροβα υποστήριξε ακόμα ότι η Μόσχα δεν οικοδομεί στρατιωτικές συμμαχίες ή συνασπισμούς με άλλα κράτη, της Κίνας περιλαμβανομένης.

Η εκπρόσωπος απάντησε με τη δήλωση αυτή σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο η Μόσχα και το Πεκίνο να σφραγίσουν μια συμμαχία, η οποία να υπερβαίνει τη «χωρίς όρια» σύμπραξη που ανακοίνωσαν το 2022.

Η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ακόμα πως η Μόσχα συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το διάστημα πρέπει να παραμείνει ελεύθερο από όπλα.

Οι σημερινές δηλώσεις της έγιναν μετά την αποτυχία αυτή την εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ρωσικού σχεδίου απόφασης που καλούσε όλες τις χώρες να εμποδίσουν «για πάντα» την τοποθέτηση οποιουδήποτε όπλου στο εξώτερο διάστημα, την απειλή να τοποθετηθούν εκεί όπλα, καθώς και την ενδεχόμενη χρήση τους.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας για θέματα ελέγχου των εξοπλισμών απέρριψε αυτή την εβδομάδα ως «ψευδείς ειδήσεις» τον ισχυρισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Ρωσία έθεσε σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη ένα όπλο ικανό να επιθεωρεί και να επιτίθεται σε άλλους δορυφόρους.

Η Ζαχάροβα κατηγόρησε επίσης σήμερα τις ΗΠΑ ότι εκβιάζουν τη Γεωργία αναφορικά με το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» που υιοθετήθηκε αυτό το μήνα από το κοινοβούλιο της χώρας.

Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει να σταματήσουν τη βοήθεια προς τη Γεωργία και να επιβάλουν κυρώσεις σε αξιωματούχους για το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο έχει πυροδοτήσει μεγάλες διαδηλώσεις στη Γεωργία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αντίπαλοι του νομοσχεδίου υποστηρίζουν πως είναι αυταρχικό και ρωσικής εμπνεύσεως. Το κυβερνών κόμμα στη Γεωργία λέει πως χρειάζεται για να διασφαλισθεί η διαφάνεια στις ξένες χρηματοδοτήσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων και για να προστατευθεί η κυριαρχία της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας