Λουτρό αίματος για τους Ουκρανούς-Πάνω από 200νεκροί σε αποτυχημένη αντεπίθεση

1151

Πάνω από 200 νεκρούς μετρούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες προσπάθησαν να αντεπιτεθούν ανεπιτυχώς στο Soledar, μεταδίδει το Ria Novosti.
Tο πρωί της 10ης Ιανουαρίου 2023 και πριν καταληφθεί η πόλη οι Ουκρανοί προσπάθησαν να διασπάσουν την περικύκλωση με τις δυνάμεις της 46ης και 77ης ταξιαρχίας, αλλά δεν τα κατάφεραν.
«Μια ανεπιτυχής επιδρομή στο περικυκλωμένο Soledar με ελαφρά οχήματα κόστισε στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας περίπου 200 νεκρούς.
Προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες στο Soledar, οι νεκροί κηρύχθηκαν αγνοούμενοι από το Κίεβο» αναφέρει το Russia Today.
Σύμφωνα με ασυρμάτους, δεν υπήρχαν διοικητές λόχων και ταγμάτων στις μονάδες που εγκαταλείφθηκαν για να διασπάσουν την περικύκλωση.
Οι μονάδες προχώρησαν στο Soledar με γαλλικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού VAB και βρετανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κατά των ναρκών Wolfhound.
Εντοπίστηκαν και επλήγησαν από ρωσικά Su-25 ενώ εβλήθησαν από το έδαφος από την ομάδα αναγνώρισης του ρωσικού στρατού.

Δεν τίθεται θέμα ανθρωπιστικού διαδρόμου

Στις 11/1 ο επικεφαλής του Ομίλου Wagner, Yevgeny Prigozhin, δήλωσε ότι οι ρωσικές μονάδες έχουν αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της επικράτειας του Soledar.
Ο ιδρυτής των μαχητών της «Wagner» επεσήμανε επίσης ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα κανενός ανθρωπιστικού διαδρόμου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν 500 άνδρες στο Soledar, οι οποίοι δεν ήθελαν να παραδοθούν.
Ανέφερε επίσης ότι οι πολίτες απομακρύνθηκαν από την πόλη.

Στρατηγικής σημασίας για τους Ουκρανούς το Soledar

Το υπουργείο Άμυνας, εν τω μεταξύ, ανέφερε ότι αερομεταφερόμενες μονάδες απέκλεισαν το Soledar από το βόρειο και το νότιο τμήμα, και αποσπάσματα εφόδου μάχονταν στην ίδια την πόλη.
Το Soledar είναι στρατηγικής σημασίας για το Κίεβο, αφού η πόλη βρίσκεται στο κέντρο της αμυντικής γραμμής Bakhmut – Seversk. Εδώ ο ουκρανικός στρατός έχτισε ισχυρές αμυντικές οχυρώσεις.
Η κατάληψη του Soledar σταματά την απευθείας οδό ανεφοδιασμού μεταξύ του Bakhmut και του Seversk.
Επίσης  διευκολύνει την εκστρατεία για το Bakhmut από τα βόρεια.

Το σημαντικότερο όφελος για τους Ρώσους στο Soledar

Οι απευθείας βολές κατά του Bakhmut είναι το κυριότερο όφελος από την κατάληψη του Soledar, εκτιμά ο Andrey Bayevsky, βουλευτής στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk και συνταγματάρχης της Πολιτοφυλακής.
«Η κατάληψη του ελέγχου του Soledar σημαίνει άμεση θέαση του αυτοκινητόδρομου από το Slavyansk προς το Bakhmut και την ευκαιρία να βάλει κανείς σχεδόν απευθείας», είπε.
Σημείωσε επίσης ότι ο έλεγχος του Soledar είναι σημαντικός από την άποψη της απομόνωσης του Bakhmut.
Σημαίνει επίσης «κόψιμο των οδών ανεφοδιασμού της ουκρανικής δύναμης στο Bakhmut και αποκοπή όλων των ευκαιριών μεταφοράς προσωπικού και πυρομαχικών», πρόσθεσε.
03.png
Σημαντικό βήμα

Περιέγραψε το Soledar ως ένα σημαντικό βήμα στην επίθεση στο Bakhmut.
«Το Soledar ανοίγει τον δρόμο για πυρά πυροβολικού προς το Slavyansk, το Kramatorsk και την Konstantinovka,, πόσο μάλλον για το Bakhmut.
Οι στόχοι που θα οριστούν από την διοίκηση θα χτυπηθούν με πυρά πυροβολικού.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την άμβλυνση της άμυνας του εχθρού», είπε ο Bayevsky.
Αυτό θα καταστήσει δυνατό τον έλεγχο αυτών των οικισμών με τις λιγότερες δυνατόν απώλειες και την ταχύτερη άμυνα της Ουκρανίας, σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Bayevsky, το Soledar είναι γενικά υπό ρωσικό έλεγχο, ενώ οι μάχες με τα υπολείμματα των ουκρανικών δυνάμεων συνεχίζονται ακόμη.
01.png
Soledar: Τα βόρεια προάστια του Bakhmut

Στόχος στρατηγικής και ψυχολογικής σημασίας είναι για τις ρωσικές δυνάμεις ο έλεγχος της πόλης Soledar στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, εκτιμά ο πολύπειρος πολεμικός ανταποκριτής Alexander Kots.
«Το Soledar είναι στην πραγματικότητα τα βόρεια προάστια του πιο σημαντικού σημείου της ουκρανικής άμυνας – το Artemovsk (γνωστό και ως Bakhmut).
Το Soledar βρίσκεται σε κρίσιμη περιοχή.
Μια γραμμή άμυνας διασχίζει το Soledar προς τα βόρεια – προς το Seversk.
Υπάρχει επίσης ένας αυτοκινητόδρομος προς το Slavyansk σε αυτό το μέρος», είπε ο Kots, προσθέτοντας ότι ο οικισμός Bakhmut είναι ένας κόμβος μεταφορών που προμηθεύει αρκετά ουκρανικά στρατεύματα.
iii.jpeg
Σημαντικός στόχος

Η καταστροφή αυτού του κόμβου είναι ένα από τους πιο σημαντικούς στόχους των ρωσικών στρατευμάτων στο δρόμο τους προς την επόμενη γραμμή άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας – τον άξονα από την Avdiivka στο Slavyansk, πρόσθεσε.
Υπάρχουν επίσης πολλά αλατωρυχεία στο Soledar.
Υπάρχουν υπόγειες σήραγγες μήκους 300 χιλιομέτρων στην πόλη, μέσω των οποίων θα μπορούσαν να ταξιδέψουν φορτηγά ή ακόμα και τανκς, είπε ο Kots.
Οι μάχες για το Soledar και το Bakhmut είναι ακόμη πιο σημαντικές επειδή οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να συντρίψουν τις ετοιμοπόλεμες δυνάμεις των Ουκρανών στην περιοχή.

Αποδυναμώνονται ουκρανικές δυνάμεις

«Ο Zelensky συνεχίζει να αναπτύσσει δυνάμεις σε αυτό το μέτωπο, αποδυναμώνοντας άλλες περιοχές και επιτρέποντας στον ρωσικό στρατό να προετοιμαστεί για εχθροπραξίες σε άλλους τομείς της χειμερινής εκστρατείας», συνέχισε ο Kots.
Δεν αποκλείεται η Ρωσία να πάρει τον έλεγχο των Bakhmut και Soledar έως τα τέλη Ιανουαρίου 2023, καταλήγει ο πολεμικός ανταποκριτής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας